• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

07.08.2017

18:54

NEMA VIŠE PREPISIVANJA! MLADEN ŠARČEVIĆ ZA INFORMER: Na maloj maturi će biti postavljene KAMERE!

Društvo

NEMA VIŠE PREPISIVANJA! MLADEN ŠARČEVIĆ ZA INFORMER: Na maloj maturi će biti postavljene KAMERE!

Podeli vest

Rigorozne kontrole na polaganju male mature, sve ćemo snimati, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević. Školske uniforme će biti obavezne jer želimo da ukinemo socijalne razlike među đacima

Prvu narednu malu maturu rigorozno ćemo kontrolisati i snimati kamerama koje će biti postavljene u svim školama, kaže za Informer ministar prosvete Mladen Šarčević.

On navodi da je cilj ovih mera da se spreči dugogodišnje prepisivanje i "provlačenje" naše dece na maturskim ispitima u Srbiji.

NE MOŽE BEZ KOMPJUTERA
Đaci će učiti programiranje, informatičku pismenost i modernu tehnologiju jer ceo svet danas koristi kompjutere

- Neće biti dozvoljeno da se koriste mobilni telefoni i slikaju ispitna pitanja. Za sada je ideja da se u učionicama ugrade kamere. Ono što snimimo koristićemo kao dokaz regularnosti polaganja ispita. Niko te snimke neće zloupotrebiti pošto nam je namera krajnje dobra, da deca nauče da se na ispitima prolazi sa znanjem, a ne uz pomoć prepisivanja, telefona ili naklonosti profesora - kaže Šarčević.


Ima li Ministarstvo prosvete novca da opremi škole sa kamerama?

- Za sada je izvesno da je za sprovođenje male i velike mature, kao i opremanje ispitnih centara u Srbiji, izdvojeno četiri miliona evra iz budžeta Evropske banke. Koliko će tačno koštati opremanje učionica kamerama još ne znamo, ali ubrzo ćemo imati i tu procenu. Sigurno je da će na prijemnim ispitima dežurati obučeni timovi koje će odrediti direktori škola. Pored toga, još jedna od mera je da će između svake klupe na polaganju razmak biti najmanje pet metara kako bi se onemogućilo došaptavanje i prepisivanje.

PONOVO UVEDEN JESENJI RASPUST: Od 1. septembra mnogo novina čeka školarce!

Tanjug/informer

Vest da se u škole uvedu uniforme izazvala je burne reakcije u javnosti. Dokle se tu stiglo?

- Školske uniforme će biti obavezne za sve osnovne škole u Srbiji! Za sada je više od 50 odsto škola pristalo na ovu preporuku ministarstva. Ostale škole će morati da se priklone ovoj ideji. Jer ovde nije pitanje uniformi, već ukidanje socijalnih razlika među učenicima. Deca ne treba da se modiraju i hvale skupom garderobom. Nije dobro da postoje velike razlike među decom, jer je škola mesto gde se uče red i prave vrednosti. Uniforme će šiti sve tekstilne škole u Srbiji, i to za džabe, a škole će same kreirati svoj logo, kao što su to uradili u Knjaževcu i Bosilegradu.

DA SVE BUDE REGULARNO

Ono što snimimo na maloj maturi koristićemo kao dokaz regularnosti polaganja ispita
Mladen Šarčević

Nakon toga dolazi i izmenjeni program velike ili nacionalne mature. Šta tu čeka buduće srednjoškolce?

- Nacionalna ili državna matura predstavlja spoj srednjeg i visokog obrazovanja. Danas se deca spremaju za jedan fakultet, daju novac za pripreme, baziraju se na jednu stvar i onda ako ne upišu željeni fakultet sve pada u vodu. A tu realne ocene i stečenog znanja iz srednje škole nema nigde. To mora da se promeni. Taj novi način upisa na fakultet stupiće na snagu školske 2020/21. godine. Gimnazijalci će polagati opštu maturu, đaci srednjih stručnih škola - stručnu, a učenici umetničkih škola umetničku maturu.

Tanjug/informer

Na opštoj maturi, osim srpskog i matematike, učenici će kao treći predmet imati i jedan izborni ispit. Na stručnoj maturi polagaće se, pored srpskog i matematike, i jedan stručni ispit koji će se sastojati iz teorijskog i praktičnog dela, dok će umetnička matura imati i test iz nekog umetničkog predmeta.

Elektronski dnevnici od 1. septembra

Šarčević najavljuje i uvođenje elektronskih dnevnika.
- Ovaj projekat će od 1. septembra biti u oko 200 škola, a obuka nastavnika je već u toku. Cilj elektronskog dnevnika biće smanjenje administracije za prosvetne radnike, ali i lakši pristup roditeljima koji će pomoću onlajn aplikacije u svakom trenutku imati informacije o detetu, ocenama i izostancima.

Zašto ste se odlučili da ponovo vratite informatiku kao obavezni predmet u školi?

- Današnja deca ne smeju da budu kompjuterski neobrazovana. Đaci će učiti programiranje, informatičku pismenost i modernu tehnologiju. Kompjutere za sve škole smo uspeli da nabavimo uz pomoć Evropske banke, sopstvenih sredstava i donacija brojnih kompanija. Pored novina u informatici, u okviru fizičkog vaspitanja deca će učiti zdravstveno obrazovanje, a o novim tehnologijama znanje će sticati kroz modernizovano tehničko obrazovanje.

Ima li naznaka za zapošljavanje novog i mlađeg kadra?

- Sadašnji zakon nalaže da radnici koji su prešli 65 godina imaju pravo i dalje da rade, ali time mladi duže čekaju na posao i to nije fer. Trenutno u prosveti ima oko 900 zaposlenih starijih od 65 godina. Novi zakon će to promeniti, a ukoliko bude usvojen naš predlog, sa 65 godina će se ići u penziju. S druge strane, za tehnološke viškove smo već spremili 1.200 otpremnina.

Renovira se 390 škola

Ministar prosvete Mladen Šarčević otkrio je i da se trenutno rekonstruiše čak 390 škola u Srbiji, što, tvrdi on, nije bilo još u vreme Josipa Broza Tita.
- Ovo je jedna od najvećih akcija našeg ministarstva. Radimo fasade, školska dvorišta, sređujemo toalete i učionice. Obnavljamo fiskulturne sale i svlačionice. Ideja je da prosvetne zgrade širom Srbije adaptiramo za potrebe rekreativnih nastava, školskih kampova i turizma. Uglavnom ćemo birati mesta gde je priroda lepa - naveo je ministar.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija