• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.D.

21.08.2017

20:35

GIMNAZIJALCI ĆE UČITI O BIZNISU I POLITICI! Ministar Šarčević najavio PROMENE U SREDNJIM ŠKOLAMA!

Društvo

GIMNAZIJALCI ĆE UČITI O BIZNISU I POLITICI! Ministar Šarčević najavio PROMENE U SREDNJIM ŠKOLAMA!

Podeli vest

Đaci u gimnazijama će od sledećeg septembra na početku drugog razreda birati jedan od pet specijalnih predmeta koji će usmeriti njihovo dalje obrazovanje. Tek tada će se opredeljivati za opšti, prirodni ili društveni smer

Đaci u srpskim gimnazijama će od sledećeg septembra već na početku drugog razreda birati jedan od pet specijalnih predmeta koji će usmeravati njihovo dalje obrazovanje, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

U zavisnosti od toga koja ih oblast zanima, učenici će moći da se opredele za jednu od pet oblasti - ekonomiju i biznis, pravo i globalnu politiku, sport i zdravlje, ekologiju ili umetnost (pogledajte okvir). Takođe, gimnazijalci će se tek tada, na početku druge godine, odlučivati za opšti, prirodni ili društveni smer, dok će u prvoj godini svi raditi po istom programu.

U planu su i posebni programi za decu koja su nadarena za matematiku, fiziku, informatiku i jezike
Mladen Šarčević, ministar prosvete

Moderan sistem

Ministar Mladen Šarčević objasnio je da se uvođenjem ovog programa školstvo u Srbiji usklađuje sa najmodernijim obrazovnim sistemima u svetu.

- Svi gimnazijalci će u prvoj godini raditi po istom programu, a u drugoj će se opredeljivati za opšti, prirodni i društveni smer. Tada će birati i jedan od pet izbornih paketa - biznis i ekonomiju, pravo i globalne politike, ekologiju, sport i zdravlje ili umetnost. Cilj je da to usmeri njihovo dalje obrazovanje - najavio je Šarčević i objasnio kako će to konkretno izgledati:

NEMA VIŠE PREPISIVANJA! MLADEN ŠARČEVIĆ ZA INFORMER: Na maloj maturi će biti postavljene KAMERE!
 

Pet obrazovnih paketa

1. Biznis i ekonomija
* Usmerava đake ka ekonomiji, bankarstvu, menadžerskim smerovima, organizacionim naukama...
2. Pravo i globalna politika
* Biraće ga učenici zainteresovani za unutrašnje i međunarodno pravo, istoriju, političke nauke, diplomatiju, žurnalistiku...
3. Ekologija
* Za ovaj paket odlučivaće se učenici zainteresovani za biologiju, hemiju i fiziku
4. Sport i zdravlje
* Obrazovni paket namenjen budućim lekarima, stomatolozima i onima koji bi da se bave sportom i fizičkom kulturom
5. Umetnost
* Smer za buduće muzičare, slikare, glumce, pisce, reditelje

- Ko izabere biznis i ekonomiju, usmeravaće se ka fakultetima iz te oblasti, menadžmentu, finansijama... Sa druge strane, pravo i globalna politika su hit u svetu, jer se uče politička geografija, sociologija, geostrategija, politička ekonomija i daje se velika mogućnost rada kroz projekte. Đaci posle imaju širok spektar društvenih fakulteta iz tih oblasti. Ekološki koncept obuhvata biologiju, fiziku i hemiju. Sport i zdravlje predviđeni su za gimnazijalce koji žele da studiraju medicinsku grupaciju fakulteta, fizičko vaspitanje ili sportsku medicinu. Umetnički paket imaće akcenat na vizuelnim umetnostima i drami jer je muzički i likovni koncept već dovoljno razvijen kroz mrežu osnovnih i srednjih muzičkih škola - objasnio je Šarčević i dodao da su u planu i posebni programi za decu koja su nadarena za matematiku, fiziku, informatiku i jezike.

Tanjug/informer

Vreme za promene

Da je ovo odličan potez za učenike i njihovu budućnost ocenio je Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija. On kaže da je trenutni školski sistem zastareo i da je krajnje vreme da se nešto menja.

- Novo doba i korišćenje novih tehnologija zahteva od ljudi da imaju dobru podlogu kako bi mogli da se ceo život usavršavaju, menjaju svoja interesovanja i zanimanja. Zato gimnazijalcima treba uvesti nove predmete i obrazovne pakete koji će im proširiti vidike i dobro ih pripremiti za budućnost. Tako se radi svuda u svetu - rekao je Sokić.

Potrebno je više gimnazijalaca

Prema rečima ministra Mladena Šarčevića, cilj reforme gimnazijskog obrazovanja, čiji plan je upravo završen, jeste povećanje broja gimnazijalaca. Oni bi trebalo da čine 40 odsto svih srednjoškolaca.
- Sada je to oko 22 odsto, ali radimo na tome da ih udvostručimo u najskorijem vremenu - izjavio je on.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gim

pre 6 godina

Da li ovo vazi i za one koji polaze u gimnaziju ove skolske godine, ili pocinje od sledece generacije? Tekst nije bas jasan, posto pise da "ce gimnazijalci od sledeceg septembra na pocetku drugog razreda" da biraju izborni predmet.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija