• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

24.08.2017

14:19

RODITELJI ZBOG LETOVANJA LAŽIRAJU DECI OPRAVDANJA! Đaci masovno izostaju sa časova na početku godine!

Društvo

RODITELJI ZBOG LETOVANJA LAŽIRAJU DECI OPRAVDANJA! Đaci masovno izostaju sa časova na početku godine!

Podeli vest

Mnoge porodice, zbog daleko jeftinijih aranžmana, planiraju svoj odmor tek za septembar, pa izmišljaju da su im deca bolesna kako ne bi išla u školu već na more, tvrde profesori i direktori

Roditelji širom Srbije masovno lažiraju deci opravdanja za prve dane školske godine kako bi u to vreme mogli da ih vode na letovanje, tvrde nastavnici i direktori. Ovo rade jer su aranžmani u septembru daleko jeftiniji nego oni u julu i avgustu.

Sa ovim trendom se otišlo toliko daleko da su i mnoge turističke agencije u svojim ponudama za septembar istakle silne popuste za decu, iako bi ona u to vreme trebalo da su na časovima.

ĐACI, ČITAJTE PAŽLJIVO: Nastavnik neće moći sam da izbriše ocenu iz E-DNEVNIKA, a kad pobegnete sa časa RODITELJIMA će stići SMS iz škole!

Izmišljena bolest

Prema saznanjima Informera, u ovu igru su upleteni i mnogi učitelji u nižim razredima osnovnih škola, koji bez problema puštaju decu da izostaju sa časova prvih dana školske godine i čak se unapred dogovaraju sa roditeljima o tome. Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže za Informer da nije tajna da je ovaj trend uzeo maha poslednjih godina.

Čak i mnogi nastavnici blagonaklono gledaju na izostanke đaka na početku godine i uopšte ne traže opravdanja
Milorad Antić, Forum srednjih stručnih škola

glosa

- Pre su roditelji tempirali svoje odmore za jul i avgust kako bi mogli da idu na letovanje dok su im deca na raspustu. Međutim, sada se radi potpuno drugačije, sada se odmori planiraju upravo za septembar, kada škola uveliko počinje, jer su tada aranžmani daleko jeftiniji! Roditeljima je važnije da uštede nekoliko stotina evra nego da im deca ne propuste prvih deset dana nastave. I onda se dovijaju, nabave opravdanje od privatnih lekara da im je dete bilo bolesno sve do 10. septembra. A ono se posle na nastavu, umesto bledo i ispijeno od bolesti, vrati preplanulo od sunca - kaže Antić i potvrđuje da su u ovu malu prevaru upleteni i mnogi prosvetari, posebno učitelji u nižim razredima.

- Da ne grešim dušu, postoje principijelni učitelji i nastavnici koji odmah reaguju kada primete da je očigledno da je učenik izostajao sa nastave zbog odlaska na more i skrenu pažnju roditeljima da to više ne rade. Međutim, mnogi i zažmure na ovu pojavu, pa đacima pravdaju sve izostanke i bez lekarskog opravdanja. Čak im roditelji bez pardona najave da im dete neće doći prvih nekoliko dana septembra u školu zato što je na moru - dodaje Antić.

SVI ĐACI ĆE NOSTI UNIFORME! Evo koje novine očekuju učenike i nastavnike od 1. septembra!

Public

Prvaci i petaci nikako da izostaju

Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i dugogodišnji direktor u školi, kaže da roditelji obavezno moraju da povedu računa da dete ne izostaje na početku prvog ili petog razreda osnovne škole.
- To su veoma stresni periodi za đake jer predstavljaju novi ciklus u njihovom školovanju. Važno je da roditelji poznaju svoju decu i da znaju da li će oni moći da nadoknade propušteno gradivo. Naravno, ne sme se preterivati u pravdanjima časova, a nastavnici i učitelji treba da rade po zakonu - tvrdi Grušanović.

Da je ovo veliki problem na početku školske godine potvrdio je za Informer i Dragi Lukić, direktor u Osnovnoj školi "Svetozar Marković". On kaže da učitelji i razredne starešine kriju od školske uprave da pravdaju časove bez lekarske potvrde o bolesti deteta, jer to nije po zakonu.

Ne traže oparavdanja
Mnoge agencije baš u septembru, kad počinje škola, daju veoma povoljne aranžmane za putovanja roditelja sa decom
Aleksandar Seničić, Juta

- Postoje nepisana pravila u školama koji razlozi se tolerišu za izostanke đaka. Lično mislim da je raspust dovoljno dug da roditelji usklade svoje odmore prema školskim obavezama svoje dece, kao i da u tom periodu izaberu najbolji termin za letovanje. Prve nedelje septembra su jako bitne za dete, kao i svaki pojedinačni čas. To što pojedini roditelji i učitelji rade ide nauštrb đaka, koji će morati da se pomuče da nadoknade propušteno gradivo i da steknu zdrave radne navike - kaže on i apeluje na škole da ne učestvuju u pravdanju časova na "lepe oči".

GIMNAZIJALCI ĆE UČITI O BIZNISU I POLITICI! Ministar Šarčević najavio PROMENE U SREDNJIM ŠKOLAMA!

More upola cene

U prilog ovoj priči ide i činjenica da je prema podacima turističkih agencija septembar najpopularniji mesec za porodični odmor. Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže da upravo u ovom mesecu nema velikih gužvi na plažama, temperature su prijatnije, a cene u odnosu na špic sezone upola niže.

- Pojedine agencije imaju i povoljnosti, pa deca do čak 18 godina, ako su sa roditeljima, ne plaćaju smeštaj. Takođe, daleke destinacije koje su u sezoni preskupe krajem leta mogu se naći po dosta nižim cenama. Sve ovo mami roditelje da svojoj deci opravdaju tih desetak dana i odu na more baš u ovom periodu - dodaje Seničić.

 

Najpovoljniji porodični aranžmani u septembru

 

GRČKA (apartmanski smeštaj) Halkidiki, 10 DANA, 65 evra
BUGARSKA (hotelski smeštaj, 2 zvezdice, PP) Kiten, 10 DANA, 175 evra
EGIPAT (hotelski smeštaj, 3 zvezdice, PP), Hurgada, 6 DANA, 319 evra
ITALIJA (hotelski smeštaj, tri zvezdice, PP), Kalabrija, 10 DANA, 529 evra

 

 

 

 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nostradamus

pre 6 godina

Dajte vece plate pa ce roditelji imati para da vode decu u julu/avgust na more a ne kao.ja koji kao diplomirani inzenjer radim za 250€!!!!

vrca

pre 6 godina

Sta ce muceni roditelji kad je more jeftinije u tom periodu.Deca nadoknade uceci vise kao kad strajkuju prosvetari!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija