• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - N. S.

07.09.2017

19:45

DOBRA VEST!  PLATE VEĆE 10%, A PENZIJE 5%! Oko Nove godine zaposleni u državi i najstariji građani dobijaju UVEĆANA PRIMANJA!

Društvo

DOBRA VEST! PLATE VEĆE 10%, A PENZIJE 5%! Oko Nove godine zaposleni u državi i najstariji građani dobijaju UVEĆANA PRIMANJA!

Podeli vest

Zarade u javnom sektoru do Nove godine biće uvećane za 10 procenata, razmatra se mogućnost da vojska dobije i više! Penzioneri će pored povišice u novembru dobiti i jednokratnu pomoć od po 6.000 dinara

Zaposleni u javnom sektoru dobiće oko Nove godine povišice zarada za deset odsto, dok će penzije biti uvećane za pet procenata, saznaje Informer od dobro obaveštenih izvora u Vladi Srbije.

Zahvaljujući ovoj povišici, učitelji u osnovnoj školi će umesto dosadašnjih 45.000 uskoro dobijati 49.500 dinara, dok će lekari opšte prakse, koji sada u proseku imaju 60.000 dinara, primati 6.000 dinara više (pogledajte tabelu).

Pomoć siromašnima
Razmišlja se da poljoprivredni penzioneri dobiju povišicu i veću od pet odsto, njihove penzije su najmanje
Informerov izvor

Vlada razmatra mogućnost da se plate u Vojsci Srbije povećaju i iznad deset odsto. Sa druge strane, izvesno je da će najstariji građani, pored većih penzija, u novembru dobiti jednokratnu pomoć od 6.000 dinara.

Realno povećanje

Prema rečima našeg sagovornika, uslovi za povećanje plata i penzija stvoreni su zbog poboljšanog stanja u državnoj kasi.

- Već izvesno vreme se razmatra povećanje plata za one koji rade u javnom sektoru. Gotovo je izvesno da će ta povišica iznositi 10 odsto, dok se traži prostor da to uvećanje u Vojsci Srbije bude i koji procenat više. Sa druge strane, ima prostora da se penzije povećaju pet odsto, a najstariji građani će uz to u novembru dobiti i 6.000 dinara jednokratne pomoći. Ako se uzme u obzir da će prosečna penzija sa 23.830 dinara biti povećana na 25.000, to nije tako malo - navodi naš izvor.

Kako kaže sagovornik Informera, postoji mogućnost i da se onima koji primaju poljoprivredne penzije one uvećaju za više od pet procenata.

- Poljoprivredne penzije su zaista male i iznose u proseku oko 10.000 dinara. Za sada se razmišlja o tome da se njima odobri uvećanje za više od pet procenata. Sada se prave pažljive računice i nadamo se da će i taj predlog biti usvojen - ističe naš izvor.

Da se u Ministarstvu finansija priprema povećanje plata i penzija nagovestio je i sam ministar Dušan Vujović.

- Do sada je moralo da se štedi, jer kada sam preuzeo kormilo u Ministarstvu finansija u julu 2014, bilo je projektovano da ćemo imati para za finansiranje budžeta za samo 78 dana. A, mi se trenutno nalazimo u daleko povoljnijoj poziciji, imamo 120 milijardi iznad plana, imamo suficit u skoro u svim mesecima, što su neverovatno dobri rezultati. Zato je izvesno da će biti povećanja plata i penzija. Pravimo računice koliko će to povećanje tačno iznositi - istakao je Vujović.

Informer

Stručnjaci kažu da je najavljeno povećanje plata i penzija dobra vest koja će zasigurno mnoge obradovati. Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da je najava povećanja plata dokaz da je stanje u javnim finansijama dobro.

- Ovo je realno povećanje plata, odnosno, primanja u javnom sektoru biće veća nego pre smanjenja. Zaposleni u javnom sektoru izdržali su mere štednje i sada će za to biti nagrađeni, a ekonomski gledano Srbija ide u veoma dobrom pravcu - kaže Savić.

On dodaje da je posebno dobra vest što će i penzije biti povećane.

Pravimo računicu
Povećanja plata i penzija će sigurno biti. Pravimo računice koliko će ono tačno iznositi
Dušan Vujović, ministar finansija

- Penzioneri su u dobu kada ne mogu da rade i ne mogu sebi da obezbede dodatne prihode. Oni svoj novac, osim na svakodnevne troškove, uglavnom moraju da troše na lekove. Svakako da će ih oduševiti i jednokratna pomoć koja nije mala, jer je njima novac preko potreban - naglašava Savić.

Svi zadovoljni

Milorad Antić iz Sindikata zaposlenih u prosveti kaže za Informer da su prosvetari odavno morali da dobiju veću zaradu, jer rade najodgovorniji i najteži posao u javnom sektoru.

- Raditi sa decom i spremati ljude za život nije lako i smatram da bi plate za učitelje, nastavnike i profesore morale da budu bar pristojne. U sadašnjim okolnostima niko ne može da bude nezadovoljan i najmanjim povećanjem plate, pa su prosvetari prezadovoljni najavama da će i njihova primanja narasti - ističe Antić.

Veće plate u javnom sektoru pohvalili su i u policajci. Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, kaže da primanja u policiji treba da budu onolika koliku bezbednost želimo na ulicama.

- Svako povećanje plate u javnom sektoru je dobrodošlo. Ovaj potez unaprediće status policije, čiji je učinak veoma važan za bezbednost građana i za naše društvo. Veoma je bitno da pripadnici policije budu zadovoljni svojom zaradom - smatra Jelenković.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 6 godina

Bravo Vučiću, drago mi je sto sam glasao za tebe i sto smo konacno zbacili zutu bagru!!

dejan

pre 6 godina

ja radim kod privatnika 23 godine od toga 19 godina radnog staza.7.godina ima kako radim za 30.000 din radim nekada 25 nekada 28 a nekada svih 30 dana i sta ima da se prica o povecanju plate kada svaki privatnik zeli da smanji platu.\n

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija