• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.11.2017

17:39

PANIKA U HRVATSKOM SABORU: Pričala srpski i izazvala haos, JANDROKOVIĆ TRAŽIO PRAVNO TUMAČENJE!

Društvo

PANIKA U HRVATSKOM SABORU: Pričala srpski i izazvala haos, JANDROKOVIĆ TRAŽIO PRAVNO TUMAČENJE!

Podeli vest

Dok Hrvatski Sabor čeka "pravno tumačenje" pitanja korišćenja srpskog jezika, odnosno ekavice, Jutarnji list piše da je srpski jezik nedavno izazvao paniku u Saboru, a zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke Dragana Jeckov dospela u žižu javnosti nakon što je, u parlamentarnoj raspravi o penzijama, govorila srpski


Stvar je do apsurda doveo predsednik Sabora Goran Jandroković, kaže Jutarnji,  kada je zbog srpskih rečenica u Saboru panično objavio da je "tražio pravno tumačenje od nadležnih saborskih službi".

Povratak kokarde

Poslednjih godina 'plata' i 'penzioneri', postali su nešto zbog čega će se voditelji emisije o kulturi na HTV tvrditi da se njihovom javnom upotrebom krši hrvatski Ustav, a desni će kolumnista pronicljivo zaključiti da će, ni manje ni više, četnička kokarda uskoro osvanuti usred Hrvatskog sabora, navodi Jutarnji.

Nisu umirovljenici, nego penzioneri

Inače, do juče potpuno anonimna, zastupnica Jeckov je rekla da je "prosečna penzija u 2016. godine iznosila 2255,06 kuna, a udeo te penzije u prosečnoj neto plati iznosio je 38,63 odsto, što pokazuje da su penzioneri Hrvatske na samom dnu, a iza nas su Rumunija i Turska". 

Još je dodala da su "penzioneri stub ovog društva, a od tako malih penzija ne može se živeti", da bi zaključila da su u najgorem položaju penzioneri Srbi u Hrvatskoj, koji su, "zbog okolnosti na koje nisu mogli uticati, ostali uskraćeni za isplate svojih penzija i zakinuti u svojim osnovnim pravima".

Sve to su, piše Jutarnji list, na stotine puta ponovljeni podaci, i da je neko želeo da joj "spusti", mogao je pitati Draganu Jeckov, nije li za to delimično odgovoran i SDSS, čiji glasovi već godinama osiguravaju opstanak hrvatskih vlada, a iste odlučuju o visini penzija. 

TODORIĆ POSLE HAPŠENJA U LONDONU: Ne dam da me izruče Hrvatskoj!

Ali nisu, nego su s desnog krila počeli da bombarduju zastupnicu Jeckov, jer se obratila na nekakvom mišungu srbohrvaščine (mešavini srpsko-hrvatskog), kako bi rekli u Sloveniji, piše Jutarnji.

Sve je jasno, studirala u Srbiji

Navodi se da već površan pogled na biografiju Jeckov otkriva dosta. Rođena je u Vinkovcima, ali srednju školu završila je u Kraljevu, a diplomirala kao 33-godišnjakinja na Privrednoj akademiji u Novom Sadu. Očito je, dakle, da je živela u Srbiji, i verovatno i zbog toga, govori srpski, primećuje list i dodaje da je uostalom, već prilikom polaganja zakletve u parlamentu najavila čime  namerava da se bavi u Saboru, rekavši:

- Mi ćemo voditi brigu o položaju srpske nacionalne manjine, koji trenutno nije baš zadovoljavajući. Posebno nam je važno obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, zakonodavno je to dobro uređeno, no postoje tu i problemi, a tiču se registracije škola na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Tanjug

Riječki Novi list, pak, piše da je Dragana Jeckov iz Negoslavaca, sela nadomak  Vukovara, u Hrvatskoj. Ona, piše ovaj list, nije želela da daje izjave ovim povodom, ali se njen stranački kolega Dragan Crnogorac, koji je u Saboru bio između 2012. i 2015, prisetio da je na njegov srpski primedbe svojevremeno imala isključivo desničarka, sada evroparlamentarka Ruža Tomašić.

- Samo je ona (Tomašić) nešto jednom komentarisala. Reč je o tome da svi dolazimo u Sabor iz različitih delova Hrvatske i govorimo kako se govori u našim krajevima. Bio sam godinama i gradski većnik i nitko mi nije nikad ništa prigovorio, svi su me razumeli. Poznato je da se kod nas u Slavoniji, odakle je i Dragana Jeckov, uvek dosta govorilo ekavicom, bez obzira na nacionalnost. Ovo sada je hajka nekih desnih udruženja, koje znamo kuda bi vodile Hrvatsku, a mislim da predsednik Sabora nije imao spreman konkretan odgovor, pa je rekao da će tražiti pravno tumačenje - rekao je Crnogorac.

ISPOVEST KAPETANA DRAGANA IZ HRVATSKOG ZATVORA: Ustaše se ničega ne stide, ali jednom će PLATITI ZA SVE ŠTO SU NAM URADILI!

Očekuje, kaže, da će njegov konačan stav biti da svako može govoriti kao i dosad. Smatra i da je hrvatskom književnom jeziku od svih zastupnika najbliži upravo predsednik SDSS-a Milorad Pupovac, "dok većina ostalih jako od toga odudara".

Ko je Dragana Jeckov?

Sve do trenutka kada je nekoliko rečenica izgovorila na ekavici, Dragana Jeckov bila je nepoznata političarka. Saborska zastupnica postala je u julu, kada je zamenila Milu Horvata, i o njenim parlamentarnim aktivnostima u proteklih 120 dana moguće je pronaći doslovno jednu informaciju  hrvatskim medijima.

Zastupnica SDSS utegla se u usku kožnu suknju, objavljeno je 21. septembra (septembra) na portalu Index, uz popratni set fotografija koji je potvrdio vest iz naslova.

- I ostala bi ona predmet želja internetskih voajera, da desni voajeri nisu čuli kako govori - zaključuje Jutarnji.

Problem ekavica, ili nešto drugo?

Zapitao je i da li bi  Sabor sada trebalo da zaposli nekoliko profesora hrvatskog jezika, koji bi ispravljali zastupnike svaki put kad bi kazali nešto što nije u skladu s tim jezičnim standardom.

- To nema smisla - zaključio je Crnogorac.

Hrvatskom književnom jeziku od svih zastupnika u saboru najbliži je upravo Srbin i predsednik SDSS Milorad Pupovac, "dok većina ostalih jako od toga odudara"

Za Jutarnji je interesantno da Jeckov, kada je u Saboru govorila srpski, niko nije zbog toga napao, pa čak ni zbog, kako se navodi, "banalizacije jezika kojim je o sebi govorila u trećem licu".

TODORIĆ I MIŠKOVIĆ HTELI DA VLADAJU SRBIJOM I HRVATSKOM: Plan "Herkul" propao jer se nisu dogovorili ko je glavni!

Iako su se oni kojima smeta ekavica, na primer, mogli pozvati na poslednji popis stanovništva iz 2011, prema kojem u Hrvatskoj živi 186.000 Srba, i njih 52.000 se izjasnilo da im srpski njihov materinji jezik, a oko 70 posto su se deklarisali kao građani koji govore na hrvatskom jeziku.

- Drugim rečima, za razliku od Dragane Jeckov, hrvatski Srbi govore hrvatskim jezikom, ali s obzirom na strah od desnice, nemojmo se iznenaditi ako vlada uskoro osnuje i Komisiju za suočavanje sa srpskim jezikom i ekavicom - navodi Jutarnji.

Provokacija ili slučajnost?

List, naime, najpre postavlja pitanje sme li se u hrvatskim državnim institucijama govoriti srpskim jezikom i ekavicom.

- Smeta li uhu ovdašnjih ljudi kada umesto 'umirovljenik' i 'mirovina', čuju 'penzioner' i 'penzija', ili 'Rumunija', a ne 'Rumunjska'. Najzad, šta ako je to što je manje-više sve što je izgovoreno o penzionerima, penziji, plati i Rumuniji tačno - pita Jutarnji.

Fejsbuk

U nekim normalnijim vremenima, kada nije bilo svakodnevnog presinga desničarskih medija, a konzervativna se revolucija još nalazila u embrionalnoj fazi, saborski nastup Dragane Jeckov, kada je nedavno na ekavici govorila o položaju penzionera, završio bi kao fusnota u političkom životu Hrvatske.

Svojevrsna je anegdota, možda čak i provokacija do juče anonimne SDSS-ove političarke, koja je odlučila privući pažnju javnosti, tako što će progovoriti jezikom koji velika većina u Hrvatskoj razume, ali, navodi list, ne voli.

SRBIJA JE BOLJA OD HRVATSKE, LIJEPA NJIHOVA BIĆE NAJGORA U EU! Šokantna analiza koja je ZAGREB OSTAVILA BEZ REČI!

- Ali kako je desno poslednjih godina mainstream, 'plata' i 'penzioneri', postali su nešto zbog čega će se voditelji emisije o kulturi na HTV-u tvrditi da se njihovom javnom upotrebom krši hrvatski Ustav, a desni će kolumnista pronicljivo zaključiti da će, ni manje ni više, četnička kokarda uskoro osvanuti usred Hrvatskog sabora - navodi list.

Oglasio se i Pupovac

Public

Ovim povodom oglasio se poslanik i predsednik SDSS Milorad Pupovac, inače, lingvista po profesiji, koji smatra da veliki broj njegovih kolega u Saboru govori zavičajnim naglascima, koji su manje razumljvi nego govor Jeckove.
- Ovakva hajka je produbljivanje etničkih distanci i širenja jezičke i svake druge netolerancije sloboda izražavanja jedno je od temeljnih ustavnih vrednosti - kaže Pupovac.
Dodao je da parlament nije mesto gde se govori standardnim jezikom. Da jeste, kaže, mnogi se ne bi mogli javiti za reč.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Damjan

pre 6 godina

BOLESNICI ! Sta drugo reci. Kada ne postuju manjinska prava , kulturu i nasledje nece cak ni srpsko pismo i jezik. A ovakva Hrvatska je u EU ? Ma bruka i sramota bre.\n

jova

pre 6 godina

Hrvatskim teroristima treba da bude jasno,Srbsku Krajinu koju su okupirali i privremeno oteli,da se u njoj govori Srbski jezik,jer je to Srbija nikada to nije bila hrvatska,i sasvim je u redu da ti poslanici govore svojim jezikom, ali satansko- demonska svatanja umnih degenerika hrvatske to nemogu da svate,biće im jasnije i svatiće kada dođe 8.Kralj ,i vrati Srbsku Krajinu Krajišnicima,i da isti plate svu imovinu i ratnu štetu Krajišnicima,koju su opljačkali i uništili.

Ivica Zemunac

pre 6 godina

Jovajsa ortace, mlogo si bolestan nemoj da se nervises sos vastase.Ima da to resimo i pre nego dodje 8kraljevic i musa kesendjija.Lepo kmecis obilitju,ali bre buraseru skuliraj ,popij oslepacu krajisku brlju, jostera najbolju ,lepsu od sljivovice, prosetaj po keju nejac, odojcad ,traktorcad..Zapevaj ko joste odonomad :zoriceeee zoruuuleee ,lepo sanjaj matori, prijazno do Karpata ili Sibira ...

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija