• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.11.2017

08:08

DANAS JE PRAZNIK: Srbija i svet obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Društvo

DANAS JE PRAZNIK: Srbija i svet obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Podeli vest

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se danas u čitavom svetu državnim manifestacijama u 11.00 sati, u znak sećanja na dan i trenutak kada je 1918. godine na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu

 

U Srbiji će ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević u ime Vlade Srbije, uz pune vojne i državne počasti predvoditi centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti, 11. novembra, u 11 sati, kod spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu (kompleks Novog groblja u Beogradu). 

Centralnoj državnoj ceremoniji prisustvovaće visoki predstavnici ministarstava Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Francuske, Holandije, Češke Republike, Angole, Palestine, Turske, Argentine, Kube, Japana i drugi. 

Kako je saopštio Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, ceremoniji će takođe prisustvovati udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. 

Tanjug

Posle ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, ministar Đorđević obratiće se prisutnima, nakon čega će uslediti umetnički program.

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata. Ona se svrstava u red najznačajnijih ceremonija koje će toga dana u isto vreme, u svim glavnim gradovima državama-pobednicama u Prvom svetskom ratu, biti održane u čast godišnjice velikog istorijskog događaja.

Prisustvo najviših diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika država-saveznica i država-protivnica Srbije u Prvom svetskom ratu simbolično ukazuje na potrebu očuvanja dostojanstvenog sećanja, ali i afirmacije pomirenja i saradnje kao osnova za dalje unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i država-učesnica u tom oružanom sukobu, piše u saopštenju.

Predstavnici organa državne vlasti na svim nivoima, udruženja građana i pojednici okupiće se 11. novembra u 11 sati kraj vojnih memorijala i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata, u svojim sredinama, i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevinim civilnim žrtvama i braniocima domovine.

Public

Istog dana u isto vreme, ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Republike Srbije u Albaniji, Alžiru, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Egiptu, Italiji, Kanadi, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj Republici, Sloveniji, Tunisu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Češkoj Republici, obići će srpske vojne memorijale i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata u državama u kojima su akreditovani i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevino postradalim civilima i ratnicima.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Republike Srbije u državama na čijim teritorijama ne postoje vojni memorijali i mesta stradanja od značaja za Republiku Srbiju, u svojstvu predstavnika Srbije - države saveznice i pobednice u Prvom svestkom ratu, prisustvovaće centralnim državnim manifestacijama koje će tim povodom biti održane 11. novembra u prestonicama tih zemalja.

Republika Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junačkih postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine (1914-1918.) ističe se u saopštenju Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Tanjug

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu juče je sa Savske terase na Kalemegdanu, izvedena počasna artiljerijska paljba sa deset plotuna. 

Paljbu je izveo Počasni bataljon Garde Vojske Srbije.

Uz intoniranje himne Republike Srbije i podizanje zastave, obeležavanje Dana primirja je svojim izvođenjem propratio i orkestar Garde.

Izvođenju počasne artiljerijske paljbe prisustvovali su brojni građani Beograda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija