• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

16.11.2017

20:40

UJUTRO UČE O DOSITEJU, A POPODNE O OVK?! Škola u selu Crkvena Vodica kod Prištine verovatno NAJČUDNIJA NA BALKANU!

Društvo

UJUTRO UČE O DOSITEJU, A POPODNE O OVK?! Škola u selu Crkvena Vodica kod Prištine verovatno NAJČUDNIJA NA BALKANU!

Podeli vest

Srpski i albanski đaci u školi u selu Crkvene Vodice kod Prištine rade po dijametralno različitim programima. Srbi uče da je Kosovo deo Srbije, a Albanci da je to nezavisna država. Jednima se škola zove "Dositej Obradović", a drugima "Fazli Grejčevci", iako dele iste učionice
Beta

Srpski i albanski đaci već 18 godina idu u istu osnovnu školu u selu Crkvena Vodica kod Prištine, a sve vreme izučavaju dijametralno različite stvari!

Srbi u prepodnevnoj smeni uče da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, a Albanci po podne da je to potpuno nezavisna država. Srpska deca čitaju lekcije iz istorije o Obiliću i Karađorđu, a albanska o OVK?!

U mestu koje Srbi zovu Crkvena Vodica, a Albanci Palaj čak se ni škola ne zove isto - 24 đaka srpske nacionalnosti ujutru pohađaju OŠ "Dositej Obradović", a 55 albanskih učenika popodne ide u OŠ "Fazli Grajčevci". A zapravo, i jedni i drugi dele iste učionice. I što je najneverovatnije, mali Srbi i Albanci se gotovo uopšte ne poznaju, nemaju zajedničkih aktivnosti, niti bilo kakvih drugih dodirnih tačaka.

Dva sveta

Direktor srpske škole je Igor Maksimović, a albanske Mevlude Grajčevci, prezimenjakinja pesnika i nacionaliste po kojem albanski deo škole nosi ime (pogledajte okvir). Igor i Mevlude dele kancelariju i računar, baš kao đaci učionice i table. Ne mešaju se jedno drugom u rad. Niti žele, niti smeju to da rade. 

Luka i Benjamin

Srbin Luka i Albanac Benjamin redak su primer dece različite nacionalnosti koja u Crkvenoj Vodici imaju ikakav kontakt. Sede u istoj klupi u različitim smenama i jedan drugom ostavljaju poruke.
- Napišem Benjaminu grafitnom olovkom poruku na stolu. Ne zna on reči, ali mu ja nacrtam loptu i pored nje sat u kojem napišem broj osamnaest. On zna da ćemo u osamnaest sati toga dana igrati fudbal blizu kuće - kaže Luka.

- Nema potrebe za mešanjem, oni uče svoje, a mi svoje. Delimo sve, učionice, nastavna sredstva, zbornicu, baš sve. Međutim, oni imaju svoje nastavne programe i dnevnike, a mi naše. Mi učimo svoju verziju istorije, kao i deca u Srbiji, a oni svoju - da je Kosovo nezavisno, da je Srbija zemlja iz komšiluka koja ih ne priznaje, a da su pripadnici OVK heroji koji su Kosovu doneli slobodu. Poklapamo se jedino u tome što i mi i oni učimo engleski jezik, s tim što naša deca od petog razreda uče i ruski - kaže Maksimović, i objašnjava kako podeljena škola funkcioniše. 

Informer

Ništa zajedničko

Srpski i albanski đaci se uopšte ne sreću, nemaju iste aktivnosti, niti dodirnih tačaka
Igor Maksimović, direktor srpskog dela škole


- Zaključam kancelariju kada mi se završi smena i odem, a pola sata kasnije dođe direktorka iz druge smene. Pauza između smena je pola sata, pa se đaci uopšte ne susreću. Učenici albanske i srpske nacionalnosti ne učestvuju u zajedničkim školskim aktivnostima niti se međusobno takmiče na školskim turnirima. Nekada se đaci, ipak, sretnu u školskom dvorištu ili na sportskom terenu pored škole, i to vikendom, retko radnim danom - kaže Maksimović, i dodaje da do sada nikakvih problema nije bilo.

"Da ne kvarimo"

Ova škola je od ključnog značaja za ostanak Srba u mestima oko Prištine. Njih 250 živi u selu Crkvena Vodica, a selo je mešovito jer se u njemu nalazi četrdesetak albanskih domaćinstava. 

Jedan prosvetitelj, drugi borac za "veliku Albaniju"

Srpski deo škole nosi ime po našem velikom prosvetitelju Dositeju Obradoviću, a albanski po Fazliju Grajčevciju, o kojem se malo toga zna. Reč je o albanskom pesniku, borcu za "veliku Albaniju", koji se smatra tvorcem albanskog simbola crnog dvoglavog orla. Zbog separatističkih ideja uhapšen je 1964. godine, a ubrzo je preminuo u zatvoru.

- Nisu sva srpska deca iz ovog sela, imamo desetak iz Janjine Vode. Raduje me to što se broj srpskih đaka povećava svake godine - kaže Maksimović. 

 

Sa druge strane, albanska direktorka Mevlude Grajčevci kaže da se nastava odvija normalno i da to ništa ne može narušiti. Pre skoro dve decenije, kaže ona, meštani ovog sela su se dogovorili da školu koriste i Srbi i Albanci.

- Taj dogovor važi i danas. Nema razloga da ga kvarimo, dobro nam je ovako. Najbitnije je da se deca školuju - objašnjava Grajčevcijeva.
 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija