• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.-J.M.

26.11.2017

18:02

​ČAK 300 SRBA GODIŠNJE ODE NA PORODILJSKO! Sve više muškaraca kod nas preuzima ženske dužnosti​

Društvo

​ČAK 300 SRBA GODIŠNJE ODE NA PORODILJSKO! Sve više muškaraca kod nas preuzima ženske dužnosti​

Podeli vest

Broj muškaraca koji u Srbiji uzimaju porodiljsko bolovanje umesto supruge raste iz godine u godinu. Pre deset godina tu mogućnost koristilo je samo 17 očeva, a očekuje se da će ih tokom 2017. biti više od 300

Više od 300 muškaraca u Srbiji godišnje ode na porodiljsko bolovanje umesto svojih supruga, pokazalo je istraživanje Informera. Ovaj broj je u stalnom porastu, jer je pre deset godina samo 17 očeva odabralo da uzme odsustvo sa posla da bi čuvalo dete, dok ih je 2013. bilo 225.

Podaci za prvih deset meseci 2017. pokazuju da Nišlijama najmanje smeta da budu uz decu dok im žene rade, Beograđani i Novosađani se nešto ređe odlučuju na to, dok u svakom većem gradu Srbije između pet i deset očeva podnese zahtev za porodiljsko. 

Stručnjaci kažu da se muškarci u Srbiji za ovakav potez odlučuju isključivo iz praktičnih razloga, u situacijama kada supruga zarađuje mnogo više od njih.

Nije više tabu

Mirjana Popović iz Sekretarijata za dečiju i zdravstvenu zaštitu u Nišu, gde je najviše očeva otišlo na porodiljsko, kaže da je u patrijarhalnoj Srbiji sve manje tabu da muž preuzme obaveze svoje supruge

- Zakon već duže vreme omogućava da muškarac ode na porodiljsko bolovanje i to zaista nije ništa novo niti neuobičajeno. U našem gradu od 1. januara do kraja oktobra bilo je 1.374 zahteva za porodiljsko, a od toga pet odsto su očevi, što nije nimalo zanemarljiva brojka - naglašava Popovićeva.

Dragana Ćorić iz Udruženja "Roditelj" kaže da prva tri meseca po rođenju uz bebu može biti samo majka, a da posle toga do navršene prve godine života deteta porodiljsko odsustvo zbog nege deteta može uzeti i otac. Prema njenim rečima, iako je ta pojava sve rasprostranjenija među Srbima, kod nas nema nijednog muškarca koji se takve dužnosti rado prihvata.

 I kada se muškarci u Srbiji odluče da uzmu porodiljsko bolovanje umesto svojih supruga, to rade isključivo iz praktičnih razloga, onda kada žena zarađuje više od njih. Tada procene koliko su na finansijskom gubitku ako im žena uzme porodiljsko, progutaju ponos i odluče se da oni budu ti koji će ostati uz dete dok im supruga zarađuje. 

Shutterstock

Druga situacija je kada žena, zbog specifičnosti svog zanimanja, rizikuje gubitak posla ili funkcije ukoliko se ne vrati sa bolovanja nakon određenog vremena. Činjenica je da su takvi slučajevi sve češći, jer žene u Srbiji sve bolje zarađuju. Međutim, nijedan muškarac to ne radi zato što ima izrazito veliku želju da preuzme ulogu majke. 

Jednostavno, nije to ni stvar patrijarhalnosti ni nekih stereotipa, već je biološki žena predodređena da rađa i odgaja bebe- kaže Dragana Ćorić.

Frapantna brojka

Psiholog Aleksandra Janković kaže da je broj od 300 očeva koji na godišnjem nivou uzmu porodiljsko bolovanje izuzetno velik za patrijarhalno društvo kao što je srpsko.

- U Srbiji je situacija da žena radi, a da muškarac sedi kod kuće i čuva decu veoma teško zamisliva i zato brojka od 300 očeva koji godišnje idu na porodiljsko zvuči frapantno. Nema nikakve sumnje da je ekonomski momenat isključivi razlog za to i da mora da se desi da žena ima baš mnogo veću platu od muža da bi on pristao da ode na bolovanje i čuva bebu - kaže Jankovićeva.

Pare važnije od muškog ponosa

Željko S. (37) iz Beograda jedan je od 300 muškaraca u Srbiji koji su ove godine uzeli porodiljsko bolovanje umesto supruge.- Ja sam radnik u jednoj maloj privatnoj firmi, dok je moja supruga zaposlena u stranoj kompaniji, i to na menadžerskoj funkciji, i zarađuje dosta više od mene. 

Kada smo dobili dete, bilo nam je jasno da ćemo izgubiti dosta novca ako ona bude dugo odsustvovala sa posla zbog porodiljskog. Zato nisam imao kud, morao sam ja da podnesem zahtev za porodiljsko odsustvo, iako mi nije bilo baš prijatno. 

Na poslu su me malo čudno gledali, međutim, između svog "muškog ponosa" i količine novca koju bismo uštedeli rešio sam da spasavam ovu drugo - rekao nam je Željko.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija