• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

07.12.2017

18:30

SLOVENCI PREVARILI SRPSKE RADNIKE ZA 50.000 EVRA! PRETILI DA ĆE IM POLOMITI KOSTI! ​Naše građevince nasamarila firma iz "dežele" za koju su radili u Nemačkoj​!

Društvo

SLOVENCI PREVARILI SRPSKE RADNIKE ZA 50.000 EVRA! PRETILI DA ĆE IM POLOMITI KOSTI! ​Naše građevince nasamarila firma iz "dežele" za koju su radili u Nemačkoj​!

Podeli vest

Više od 40 srpskih građevinaca četiri meseca radilo na gradilištu u Nemačkoj za firmu "Ferčec JD" iz Slovenije, koja im za to nije platila skoro ni evra. Kada su tražili svoj novac, Slovenci zapretili da će im polomiti sve kosti

Više od 40 srpskih građevinaca četiri meseca je radilo na gradilištu u Nemačkoj za slovenačku firmu "Ferčec JD", koja im za to nije platila skoro ni evra! Bahati slovenački poslodavci ostali su dužni našim radnicima preko 50.000 evra i nemaju nameru da im isplate taj novac.

Što je najgore, kada su srpski građevinci u jednom trenutku prekinuli posao i zatražili od slovenačkih gazda da im plate ono što duguju, oni su zapretili da će im polomiti sve kosti ako se ne vrate na skelu. Naši nasamareni radnici, posle prave golgote, vratili su se početkom decembra u Srbiju bez prebijenog dinara.

Gomila laži

Prema rečima Ivana Čamagića, koji je bio šef našim građevincima u Nemačkoj i koji je i sam prevaren, srpski građevinci su od početka septembra do kraja novembra radili bukvalno za džabe i to u nenormalnim uslovima.

Nenormalni uslovi
U Nemačkoj su nas šetali na pet gradilišta, radili smo po ceo dan, živeli u nenormalnim uslovima, spavali na sunđerima, a kada je došao dan isplate, nismo dobili ništa
Ivan Čamagić, jedan od prevarenih radnika

- Slovenačka firma "Ferčec JD" ponudila je srpskim radnicima posao na gradilištu u nemačkom gradu Švandorfu za devet evra po satu, uz obećanje da će srediti sve potrebne papire. Radnici su otišli u Nemačku 9. septembra, ali su tamo doživeli pravi pakao. Na kraju su nam ostali dužni više od 50.000 evra - kaže Čamagić i opisuje kroz kakve muke su prošli srpski radnici u Nemačkoj:

- U Nemačkoj su nas šetali na pet gradilišta, radili smo po ceo dan, živeli u nenormalnim uslovima, spavali na sunđerima, a kada je došao dan isplate, nismo dobili ništa. Nisu nam dali čak ni avans da kupimo sebi hranu. Radili smo tako mesecima bez novca, smenilo se tamo nas više od 40 u nekoliko smena, sve dok nam nije pukao film. Tada sam kao šef gradilišta javio vlasniku firme "Ferčec JD" Ivanu Ferčecu da obustavljamo rad i da se vraćamo u Sloveniju - dodaje Čamagić.

Informer

Ambasada: Ispitujemo slučaj

Ekipa Informera juče je kontaktirala ambasadu Srbije u Sloveniji ne bi li pokušala da se informiše o ovom slučaju i sazna šta se sve dešavalo sa našim radnicima. Međutim, niko od nadležnih nije bio detaljno upoznat sa ovim problemom.
- Moraćemo da poverimo sve detalje i činjenice, pa ukoliko saznamo nešto više, odmah ćemo vas obavestiti - ljubazno su nam poručili radnici naše ambasade u Sloveniji nakon što su nam tražili da ostavimo kontakt telefon i lične podatke.

On objašnjava da tek tada nastaje prava drama:
- Ferčec mi je doslovce rekao da će nam on i njegovi saradnici polomiti sve kosti ako napustimo gradilište i ako se vratimo u Sloveniju. Ipak, odlučili smo da prekinemo rad i krenuli u Sloveniju, pravo kod Ferčeca u firmu da tražimo svoje mukom zarađene pare. Kada smo došli kod njega, on me je fizički napao i zapretio mi da će me ubiti i uništiti moju porodicu, jer sam dopustio da radnici napuste posao. Potom me je lažno prijavio policiji da sam mu ukrao auto. Sreća da sam kao šef gradilišta imao punomoć za to vozilo, inače bih verovatno završio u zatvoru - rekao je naš sagovornik.

Gladni na zimi

Čamagić kaže da su srpski radnici pokušali da prijave ceo slučaj slovenačkoj policiji i našoj ambasadi u Ljubljani, ali da im niko nije pomogao.
- Vremenom smo shvatili da nećemo izvući svoj novac, a ostali smo bez hrane, smeštaja, para, bukvalno na ulici, po zimi. Pozvao sam prijatelja u Srbiji, koji je posle nekoliko dana došao po nas i nekako nas prebacio kući. Imamo gomilu dokaza da smo prevareni, ali sumnjam da ćemo uspeti da naplatimo i evro od onoga što smo krvavo zaradili - kaže za Informer na kraju razgovora Čamagić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sale

pre 6 godina

Mene fascinira da ovde vecina dozivljava slovence kao jako postene. Ima i takvih, ali dobro pamtim bljuvotine s kraja 90-ih i ko je prvi istupio iz zajednicke nam bivse drzave.

Bojan

pre 6 godina

Kakvi slovenci, to ih sigurno namagarcio neki madzar ili balkanac ozenjen slovenkom. Pa tamo onih pravih slovenaca vise ni nema, svi su na -ljaj ili -ić ili nekakvi germano-italijani ili u ovom primeru "ferčec" madzarske krvi.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija