• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs/informer.rs

08.12.2017

08:06

ČUVAJTE SE VELIKE ON-LINE PREVARE! Nude posao iz snova i fantastičnu platu, A FIRMA NE POSTOJI!

Društvo

ČUVAJTE SE VELIKE ON-LINE PREVARE! Nude posao iz snova i fantastičnu platu, A FIRMA NE POSTOJI!

Podeli vest

Krajem novembra veći broj, uglavnom visokokvalifikovanih građana Srbije, preko "regrutera" na društvenoj mreži Linkedin, dobio je ponudu i pitanje da li su zainteresovani za rad u Velikoj Britaniji

Reč je, navodno, kompanija SOGEL iz Edinburga, koja nudi izuzetnu platu i uslove za stručnjake iz Srbije, piše Alo.

- Naravno da sam se odmah zainteresovao za ponudu i poslao povratni mejl. Posle niza upitnika i onlajn intervjua, koje sam morao odraditi u roku od 72 sata, javili su mi iz kompanije da sam ušao u najuži izbor. Naravno, počinje ushićenje i uzbuđenje. I dok se spremam za put u Edinburg na finalni razgovor uživo ili makar "skajp" intervju, na mejl mi stiže dokument sa poslovnom ponudom koju je teško odbiti: ugovor na tri godine, fantastična plata, zdravstveno, benefiti, plaćen put i prevoz - prenosi mašinski inženjer Nenad S. (44), jedan od onih koji su dobili, na prvi pogled, fantastičnu ponudu.

SLOVENCI PREVARILI SRPSKE RADNIKE ZA 50.000 EVRA! PRETILI DA ĆE IM POLOMITI KOSTI! Naše građevince nasamarila firma iz "dežele" za koju su radili u Nemačkoj!

- Ono što napominju u mejlu je da morate da potpišete ugovor u roku od 72 sata i da se javite na posao za mesec dana (ponovo je brzina od presudne važnosti). Za odlazak na rad u Britaniju neophodna je radna viza, a da bi se dobila, potrebno je mnogo papirologije i vremena. E, tu uskače kompanija i sve one koji nemaju radnu vizu (a nema je gotovo niko u Srbiji) upućuje na njihovog posrednika za imigraciju kako bi vizu dobili po ubrzanom postupku. Iz "imigracione agencije" javljaju vam da ne brinete i šalju vam dokumenta kako biste ih popunili, pa čim na određeni način uplatite 900 funti, sve će biti završeno - nastavlja priču Nenad i dodaje da se tu suočio sa dva šoka.

- Prvi je što ste posao dobili, a da nikoga u oči pogledali niste, a drugi je da se na posao morate javiti u veoma kratkom roku. I dok u panici smišljate od koga da pozajmite novac za vizu, šta ćete sa porodicom, sadašnjim poslovima, roditeljima, ne razmišljate o najvažnijoj stvari: ako nešto izgleda previše dobro, sigurno nije istina - smatra Nenad.

(VIDEO) OVCE ZALUD BLEJE: Niko neće u čobane za 600 evra mesečno!

Na telefon dotične kompanije se niko nije javljao. Na navodnoj adresi ne postoji kompanija SOGEL. Agencija za imigraciju fizički nigde ne postoji, a na njihov broj telefona javila se osoba sa veoma lošim izgovorom engleskog jezika. Prevaranti su posao razradili do detalja - pa tako na Linkedinu postoje profili i direktora i zaposlenih, pretraga na Guglu pokazuje da firma postoji u različitim registrima.

Naknadnom proverom utvrđeno je da je sajt kompanije klon-kopija sajta stvarne firme iz SAD koja se bavi energentima. Na "who is" proveri sajta vidi se da je registrovan novembra ove godine i to u Moskvi.

Najvažnija stvar koja mora da se zna; viza za Veliku Britaniju popunjava se i plaća isključivo onlajn, putem zvaničnog sajta njihove vlade u nema prečica. Pažljivo proveravajte sve detalje u vezi sa državom u koju bi trebalo da odete da ne biste postali žrtva prevare.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija