• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

15.12.2017

09:15

RADIĆEMO DOK NE POCRKAMO?! Do penzije 5 godina duže nego do sada!

Društvo

RADIĆEMO DOK NE POCRKAMO?! Do penzije 5 godina duže nego do sada!

Podeli vest

Produženje životnog veka nosi sa sobom i više godina na radnom mestu, i to je jedan od osnovnih razloga kojim se vode zakonopisci kako kod nas tako i u Evropi

Vrh lestvice prema očekivanom trajanju života drže Švedska i Italija. Očekivani radni vek Šveđana i pre deset godina bio je natprosečnih 38,9 godina, a u međuvremenu je povećan na čak 41,2 godine. Pri vrhu je još nekoliko najbogatijih članica EU, od Holandije i Danske do Velike Britanije i Nemačke. Trajanje radnog veka se izvodi iz demografskih i podataka vezanih uz tržište rada, a njime se "meri" broj godina koliko će osobe od dobi 15 godina u životu biti aktivne na tržištu rada, bilo kao zaposlene ili nezaposlene.

I dok je pre samo nekoliko godina, tačnije 2010. u Srbiji očekivano trajanje života za dame bilo u proseku 75,5, a jačeg pola 70 leta, danas se očekuje da žene "doguraju" do 78, a muškarci do 73. To sa sobom nosi i pomeranje starosnog uslova za penziju u narednim godinama sa sadašnjih 65 na 70 godina.

Ovo nepisano pravilo važi i u zemljama Evropske unije. Očekivano trajanje radnog veka danas je u proseku iznosi 35,4 godine ili gotovo dve godine više nego pre samo jednu deceniju. Ljudi u EU koji danas ulaze u svet rada mogu da očekuju da će biti aktivni gotovo dve godine duže. Već sada, u Švedskoj uslov za odlazak u starosnu penziju je 67 godina, Italiji 66, u većini zemalja je 65 godina. 

DOGOVOR VLADE I MMF! Odobrena POVEĆANJA PLATA I PENZIJA I U 2018. GODINI!

Prema poslednjim podacima statističara, u našoj zemlji prosečna starost pripadnica lepšeg pola se u odnosu na period pre jednog veka povećala za 15 leta, odnosno za 13 kod muškaraca. Problem je što se u Srbiji poslednjih godina dešavaju promene koje su se još devedesetih godina prošlog veka desile u drugim evropskim zemljama koje su povećale starosnu granicu za penzionisanje. Pošto penzioni sistemi nisu održivi, ovakvo usaglašavanje je neminovnost. 

Katarina Stanić iz Centra za liberalno demokratske studije objašnjava da naš penzioni sistem već prati EU trendove: 

- Imajući u vidu da se starosna granica za žene pomera ka 65, da za muškarce iznosi 65 godina još od 2005. godine, a da je očekivano trajanje života u Srbiji kraće nego u EU, očekivan broj godina u penziji u Srbiji nije duži nego u EU. 

Izmenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju iz 2014. godine i Srbija se približila propisima u najvećem broju evropskih zemalja, uključujući i države u okruženju. Starosne granice za oba pola u skoro svim zemljama Evrope su ujednačene ili su u procesu izjednačavanja. U 14 država dame već rade do 65 leta ili će na tom nivou biti po završetku procesa podizanja. U još 14 zemalja starosna granica će biti između 66 i 68 godina života. 

Tanjug

Nadežda Satarić iz udruženja "Amiti", kaže da pokušava da ima razumevanja za ekonomiste, jer oni prevashodno razmišljaju o fondu iz kog treba isplaćivati penzije. 

- Ipak, dubokog sam uverenja da nije realno u našim uslovima povećavati starosni uslov za odlazak u penziju preko 65 godina, niti za žene, niti za muškarce. Ovo iz razloga što je očekivano trajanje života u Srbiji oko 74,49 godina i ono je kraće od svih zemalja i bivše Jugoslavije, a i iz Evropske unije, izuzev Rumunije. Prosečan životni vek u Srbiji je 74,56 godina i on je takođe najniži, izuzev u Crnoj Gori - objašnjava ona. 

(FOTO) VESIĆ: Izdato 115 hiljada senior kartica!

Budući penzioneri neće biti u prilici da primaju penzije 30, 40, pa čak u nekim slučajevima i 50 godina, kako je sada, jer više nema davanja invalidskih penzija bez realnog osnova i penzionisanja "po dekretu", kakvo je bilo pre raspada Jugoslavije. 

- Po meni je smisleno da ljudima koji žele da rade i posle ispunjenja roka za penziju treba to i omogućiti, ali ne treba na silu insistirati i odlagati odlazak u penziju, čekajući neke godine, a da su stariji radnici na tržištu rada, gde nemaju ni primanja, niti priliku da nastave da rade, jer poslodavci gotovo izbegavaju prijem starijih od 50 godina, a da i ne govorimo o starijima od 60 godina - naglašava Satarić. 

Ona smatra da će, ukoliko se to dogodi, takva situacija negativno uticati na kvalitet života budućih penzionera, posebno onih koji rade teške fizičke poslove, i to ne po osam, već često i 10-12 sati dnevno, ili pak žena, koje uvek, pored posla, moraju da rade još jedno radno vreme kod kuće. 

NE VERUJTE "SUPER VERU"! Obećali penzionerima popust od 10%, PA SE POSLE PRAVILI LUDI!

Kazneni poeni uz penzionisanje takođe su prisutni u mnogobrojnim penzijskim sistemima, kao što su Italija, Nemačka, Austrija, Litvanija, Estonija, Portugalija, Slovačka, Švajcarska, Češka i Španija, a uvele su ga i države bivše SFRJ - Slovenija, Hrvatska i Crna Gora. 

Procenti umanjenja variraju od 0,34 do 0,4 odsto u nekim državama na mesečnom nivou, do čak 0,5 koliko iznose u Portugaliji i Slovačkoj. U nekim penzionim sistemima se obračunavaju na godišnjem nivou, pa su u Estoniji i Litvaniji 4,8 odsto godišnje, pišu Večernje novosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
pettar

pre 6 godina

Žao mi je naše divne zemlje, imam 60,5 godina, da su mi svi poslodavci posle petog oktobra po zakonu uplaćivali doprinose ove 2017 god. bi imao 40 god. staža. Da gospoda nisu promenila zakon ja bi ove godine u penziju. Kao i većina naših napaćenih građana u ovim godinama imam pritisak, holesterol, malo i šećera, nervozan sam... Sada moram u penziju jer postaje nepodnošljivo na poslu, umanjenje će biti trajno oko 16%. Kaže mi ćerka, platiće mi neuplaćene doprinose, jer bolje je da odem u penziju sa umanjenjem nego nikako. I kako idem? Kao beda i sirotinja i ponižen, da bih imao za mleko i lekove. Doveli su nas u poziciju nedostojnu za život čoveka koji je ceo radni vek proveo na poslu bez bolovanja. Jadno. Narod (ova generacija) u ovoj zemlji nije to zaslužio, stid me je, pomišljam na najgore.

Cvele

pre 6 godina

Nije problem da radim do kraja zivota,ali za platu koju imaju radnici u Svedskoj i Holandiji

1313

pre 6 godina

Србија је по свемо као у ЕУ само када су радници у питању онда смо испод Мијанмара.

XXL

pre 6 godina

Dakle sa Rešenjem o penziji ide i čitulja. Svašta pravo sa posla na grobarsku lopatu.

Nikola

pre 6 godina

Da ali na zapadu skracuju radnu nedelju. Pa ne moze konj da vuce duze a da ne dobije nista nazad.

ZN

pre 6 godina

Niko neće da drži babe i dede na poslu. Biće proglašeni tehnološkim viškom, završiti na Birou, a onda sa Biroa, kada istekne "novozakonski" rok - kud koji mili moji, bez ikakvih primanja do tamo neke daleke penzije. Ko nema stan - na ulicu ili u svratište, ko ima stan da ga proda i preživi od tih para, ko ima decu njima na grbaču - ako kojom srećom rade. Važno je da kontejneri ostanu kakvi jesu, da može po njima da se pretura, uvek se nađe po nešto za pojesti. Daleko je ta penzija.

Čarli

pre 6 godina

Pa koji je kvalitet života u EU i kod nas za vreme radnog veka i kada odeš u penziju.EU penzioneri zime provode u Španiji,Portugaliji itd. a naši brljaju po kontejnerima.........zato ne budite smešni sa tim poredjenjem !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija