• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

15.02.2018

20:10

SPASAVANJE MALOG VASE SA KOSOVA! Država dala 150.000 evra za operaciju, Željko Mitrović obezbedio avion!

Društvo

SPASAVANJE MALOG VASE SA KOSOVA! Država dala 150.000 evra za operaciju, Željko Mitrović obezbedio avion!

Podeli vest

Trogodišnji Vasilije Nikolić, koji boluje od smrtonosne autoimune bolesti krvi, odlazi na operaciju u Bolonju zahvaljujući sredstvima koje je obezbedila Vlada Srbije. Pošto mali Vasa zbog problema sa imunitetom ne može da leti redovnom avio-linijom, prevoz do Italije "Er Pinkom" organizovao je Željko Mitrović

Trogodišnjem Vasiliju Nikoliću iz Lapljeg Sela na Kosovu i Metohiji, koji boluje od retke i smrtonosne autoimune bolesti krvi, obezbeđena su sredstva za operaciju u Italiji! 

Vlada Srbije obezbedila je iz Fonda za lečenje retkih bolesti 150.000 evra za operaciju na klinici u Bolonji, a pošto mali Vasa zbog problema sa imunitetom ne može da leti redovnom avio-linijom, prevoz do Italije obezbedio je Željko Mitrović i njegova kompanija "Er Pink".

Vasilije će odleteti u petak u Bolonju, gde ga posle pregleda čeka operacija transplantacije koštane srži.

Sudbonosna poseta

Prve simptome hemofagocitne limfocitoze, od koje boluje Vasilije, njegovi roditelji primetili su u septembru pre dve godine. Tada je dečak, dok je slavio prvi rođendan, dobio visoku temperaturu koja je ukazivala da nešto nije u redu.

- Vodili smo ga kod lekara, dali su mu terapiju, ali je Vasa i dalje bio bolešljiv. I to je trajalo nekoliko dana, a onda smo odlučili da odemo do Niša i Beograda. Kada su nam rekli da je teško bolestan, da ima autoimunu bolest koja je opasna po život, svet nam se srušio - priča za Informer Vasin otac Nebojša,

Vrati osmeh, novac je obezbeđen

Još mi odzvanja u ušima rečenica koju mi je predsednik Vučić rekao: "Vrati osmeh na lice, Nebojša, novac je obezbeđen"

Nebojša Nikolić, Vasilijev otac

magistar ekonomije koji je godinama bez posla.

Nikolići su na sve načine pokušali da pomognu sinu, ali je pomoć stigla u januaru posle posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu.

- Nismo mogli da dobijemo pomoć od kosovskih institucija, pa su se deca iz Lapljeg Sela sama organizovala i počela da prikupljaju novac u školi i na ulicama. Slagali smo dinar na dinar, paru na paru... Strašan je to osećaj, bolesno dete leži mi u Nišu, a ja prikupljam novac za njegovo lečenje. Bog to nikom ne dao... Ipak, sve se preokrenulo na dan posete predsednika Vučića Kosovu. Još mi odzvanja u ušima rečenica koju mi je on tada rekao: "Vrati osmeh na lice, Nebojša, novac je obezbeđen." Sećam se, sedeo sam preko puta njega u Domu kulture u Lapljem Selu, gde smo mi Srbi iz enklava imali sastanak sa njim - kaže Vasilijev otac.

Sredstva za operaciju koštane srži u Bolonji, 150.000 evra, obezbeđen je iz državnog Fonda za retke bolesti, ali se tada javio novi problem. Lekari su rekli da mali Vasa, zbog izuzetno slabog imuniteta, ne sme da putuje redovnom avio-linijom, jer bi i najmanja prehlada mogla da bude kobna po njega.

- Rečeno nam je da je neophodno da Vasilije u Bolonju ide privatnim letom jer ne sme ni slučajno da se inficira nekim virusom. Nisam imao izbora, došao sam do telefona Željka Mitrovića jer sam znao da on ima svoje avione. Poslao sam mu poruku, a on mi se posle nekoliko minuta javio i rekao mi da se ne sekiram, da će nam on obezbediti prevoz - kaže Nebojša Nikolić.

Mitrović: Da nam se vrati zdrav i srećan

Vlasnik kompanije Pink Željko Mitrović za Informer je rekao da je ustupanje aviona "Er Pink" njegova lična donacija za malog Vasilija.

- Malom Vasi želim prijatan let i uspešno lečenje i da nam se što pre vrati zdrav i srećan. Čovek je bogat onoliko koliko pomaže drugima, a ne onoliko koliko ima samo za sebe - rekao je Mitrović za Informer.

Nada u izlečenje

Lekari iz Bolonje obavili su preliminarne analize i garantuju uspešno lečenje. Nebojša kaže da su mu lekari rekli da se ova bolest ne vraća nakon uspešne transplantacije koštane srži.

- Nažalost, niko od članova porodice ne može da donira koštanu srž jer se parametri ne poklapaju, pa je u toku potraga u međunarodnom registru donora - kaže Nebojša i dodaje da je kod sina i supruge Ivane, koji su u Nišu na lečenju, proveo desetak dana.

Šta je hemofagocitna limfocitoza

Autoimuna bolest koju mali Vasilije ima, hemofagocitna limfocitoza, poremećaj je limfnih ćelija koji prouzrokuje nagli pad imuniteta. Kod ove bolesti, imuni sistem umesto inficiranih počinje da uništava zdrave ćelije u organizmu. To dovodi najpre do visoke temperature, zatim sistemskog uništavanja vitalnih organa poput jetre, mozga i kostiju. Ukoliko ne dođe do transplantacije koštane srži, bolest postaje smrtonosna.

Spas na Svetog Jovana

Porodica Nikolić iz Lapljeg Sela pomoć za lečenje malog Vasilija dobila je tokom slave Svetog Jovana. Iako to nije njihova slava, Nikolići će i nju slaviti.

- Sveti Jovan je Vasin i naš zaštitnik. On nam je poslao predsednika Aleksandra Vučića, Zlatibora Lončara, gradonačelnika Gračanice Srđana Popovića i Željka Mitrovića. Sveti Jovan je svojom silom i snagom, svojom ljubavlju i verom učinio da pronađemo rešenja za naše probleme - kaže Nebojša, koji je ranije bio predsednik srpske opštine Priština.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala

pre 6 godina

Za svaku pohvalu! Budimo ljudi svugde i na svakom mestu! Bog će nas sve pogledati!

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija