• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - J. M.

20.02.2018

19:19

SKANDAL! NASTAVNICI I DIREKTORI PUMPAJU OCENE ĐACIMA! Milorad Antić iz foruma srednjih stručnih škola UPOZORAVA NA POGUBAN TREND!

Društvo

SKANDAL! NASTAVNICI I DIREKTORI PUMPAJU OCENE ĐACIMA! Milorad Antić iz foruma srednjih stručnih škola UPOZORAVA NA POGUBAN TREND!

Podeli vest

Nastavnici i direktori "pumpaju" ocene osnovcima kako bi oni ostvarili što bolji uspeh, a škola dobila veći ugled, kaže za Informer predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić

On naglašava da je do tog zaključka došao upoređujući kako su nastavnici ocenjivali đake u školama širom Srbije i da se tu uočavaju očigledne nelogičnosti.

Podbacili na maturi

Kako Antić navodi, u prilog tome ide i statistika koja pokazuje da imamo ogroman broj vukovaca i učenika sa odličnim uspehom, što se potpuno kosi sa bodovima koje đaci ostvaruju na maloj maturi.

Odakle toliki odlikaši?
Imam ogroman broj vukovaca i odličnih đaka, što se kosi sa bodovima sa male mature Milorad Antić, Forum srednjih stručnih škola

- Podaci nam pokazuju da je skoro polovina učenika prošle godine na kraju osmog razreda bila odlična, trećina je imala vrlo dobar uspeh, petina dobar, a samo 1,4 odsto đaka je ostvarilo dovoljan uspeh. Dakle, prosečna ocena naših učenika bila je 4,11 odsto. U poređenju sa ovim uspesima, mi imamo suprotne rezultate na maloj maturi, gde su prosečne ocene iz sva tri dela maturskog ispita izuzetno slabe, a pojedini odlikaši jedva i prođu malu maturu - objašnjava Antić.

Public

On kaže da na osnovu uspeha učenika možemo da zaključimo da su đaci puni znanja, dok na prijemnom ispitu pokažu da su puni neznanja.

Novi sistem bodovanja

* 60 bodova iz škole
* 40 bodova na završnom ispitu
** Do sada su đaci za uspeh iz škole dobijali 70 bodova,
dok se matura vrednovala sa 30 bodova

- Prosečna ocena iz srpskog jezika bila je 6,64, a iz matematike 5,35, iako je maksimalna ocena iz tih predmeta 13 poena. Cela ova situaciju ukazuje na tendenciju da nastavnici ili direktori "pumpaju" uspehe ne bi li učenici ostvarili što bolji uspeh. Takođe, primetno je da su tu i razne "veze" koje nastavnici ili direktori imaju sa roditeljima učenika i na taj način takođe poklanjaju ocene - kaže on.

On ističe da zbog toga u prosveti treba menjati način bodovanja na maloj maturi.
- Mi podržavamo odluku da se vrati sistem bodovanja na maloj maturi gde učenici iz škole mogu da prenesu najviše 60 poena, dok će na maturskom ispitu moći da osvoje još 40 poena, jer smatramo da je takav način bodovanja bolji od prethodnog - kaže on.

Biće novih provera

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je za Informer da će se zbog poklanjanja ocena i pomaganja na testovima ove godine pooštriti kriterijumi i za ocenjivanje uspeha na kraju školske godine, ali i vrednovanje bodova na prijemnim testovima.

Gledali kroz
prste zbog ugleda

Svesni smo koliko su nastavnici i direktori gledali kroz prste đacima kako bi njihova škola ostvarila što bolji rezultat i ugled
Mladen Šarčević, ministar prosvete

- Teško je preko noći popraviti odnos realnog uspeha i zaključenih ocena među đacima, jer smo svesni koliko je bilo propusta u osnovnom obrazovanju i koliko su nastavnici i direktori gledali kroz prste kako bi njihova škola ostvarila što bolji rezultat i ugled, a đaci se upisali u najbolje srednje škole u Srbiji. Da ne pričam o pomaganju osmacima na maloj maturi, o dozvolama da koriste mobilne telefone. Zato smo usvojili novi zakon o obrazovanju, koji će sve ovo sankcionisati, kao i način polaganja prijemnog, a isto važi i za visoko obrazovanje. Stoga će se više vrednovati znanje sa prijemnih ispita, što je mnogo realnije - ističe Šarčević.

Informer





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nije sigurno

pre 6 godina

Prosle godine dolazila nam je prosvetna inspekcija u skolu, bili su i kod mene na casu. Prosvetni inspektor iz Kraljeva koji je bio kod mene, stariji gospodin mi je dao sledeci "savet" - primedbu na moje ocene. Citiram: " Postoje ocene od 2 do 5 i da treba da ucenicima dajem dobre ocene da bi me ucenici voleli. Nije pametno sto im dajete ocene 1." Kada sam pokusao da cinjenicama odbranim ocene koje sam dao, bio je vrlo drzak.

Tacno tako

pre 6 godina

Tacno je da se na vrlo sofistciran nacin vrsi pritisak na nastavnike da se djacima daju pozitivne ocene. Pri tome nikoga ne interesuje sta zaista ucenici nauce i znaju. Svaki dan vodim ovu borbu.

Gana

pre 6 godina

Sve je tako,samo što opet djaci sa ,,poklonjenim"ocenama budu u prednosti.Neka urade prijemni kao prosečni djaci opet su u prednosti jer nose veći broj poena iz škole na osnovu opšteg uspeha.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija