• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.03.2018

18:36

KRUNA DOBRE SARADNJE: U Srbiji niče regionalni centar za održavanje "Erbasovih" helikoptera

Društvo

KRUNA DOBRE SARADNJE: U Srbiji niče regionalni centar za održavanje "Erbasovih" helikoptera

Podeli vest

Zavod "Moma Stanojlović" biće regionalni centar za održavanje "Erbasovih" helikoptera, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji se sastao sa Sezarom Sančezom Lopezom, potpredsednikom kompanije "Erbas" za jugoistočnu Evropu i Izrael

- Veoma smo zadovoljni našom saradnjom i, kada je u pitanju nabavka helikoptera H-145M, sve ide po planu i do kraja godine očekujemo dva helikoptera – jedan za Ministarstvo odbrane, a drugi za Ministarstvo unutrašnjih poslova - rekao je Vulin.

Ministar je dodao da je posebno značajno što se saradnja s renomiranom kompanijom diže na jedan viši nivo, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, Zavod "Moma Stanojlović" će u budućnosti imati sposobnost i mogućnost da postane regionalni centar za održavanje "Erbasovih" helikoptera, ali i za održavanje naših "gazela" i biće u stanju da značajno razvije svoje kapacitete.

Tanjug


- To znači usvajanje novih tehnologija i znanja, zapošljavanje ljudi i naš izlazak na treća tržišta. Zavod na taj način zaista može da kaže da će imati sigurnu budućnost i to je ono što je za nas najvažnije, jer vi možete da kupite helikoptere, kao i avione, ali da osvojite tehnologiju i da naučite kako se održavaju, kako se s njima radi i zarađuje na tome, e to možete da uradite samo na ovaj način i zato je to za nas od ogromnog interesa - naglasio je Vulin.

Podsetio je da je Ministarstvo odbrane naručilo šest helikoptera. Ministarstvo unutrašnjih poslova dobiće tri helikoptera, od kojih je jedan za hitan medicinski transport.

"Imaćemo četiri borbena helikoptera, a dva će biti namenjena za spasavanje i traženje. Svi će biti opremljeni najmodernijom tehnikom. Kupili smo izuzetan napadački sistem, a biće opremljeni i delom našeg naoružanja", dodao je Vulin.

Naveo je da "upravo radimo i dogovaramo se s nemačkim tehničarima kako da se postave određeni tipovi našeg naoružanja, na primer mitraljeska gondola 12/7 i kako da se postave određeni bacači nevođenih raketa od 80 metara".

Potpredsednik "Erbasa" za Jugoistočnu Evropu i Izrael Sezar Sančez Lopez kaže da je njihov sledeći korak da promovišu "Momu Stanojlovića" kako bi zainteresovali korisnike na tržištu.

Tanjug


"Ovo nije običan ugovor, jer je reč i o razvoju tehnologije i o saradnji koja ima politički značaj, i važna je za odbranu zemlje", ističe Sezar Sančez Lopez.

Miloradović: Saradnja sa "Erbasom" benefit

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović istakao je da je jedan od ozbiljnih benefita za Srbiju u ovom poslu tehnološka saradnja koju imamo sa "Erbasom".

- Oni su jedna od dve najveće kompanije u avio-industriji u svetu i tehnologije kojima raspolažu su na najvišem nivou, a to je veoma velika stvar za odbrambenu industriju Srbije i generalno srpske odbrambene tehnologije, da se uključe u spisak dobavljača i nosilaca takve vrste tehnologije, da možemo da radimo i isporučujemo delove i komponente i budemo deo tehnološke podrške tog sistema- rekao je on.

Tanjug


Miloradović je dodao da se "paket" ostvaruje intenzivno, i dok se proizvode helikopteri, vrše se odgovarajuće pripreme u Zavodu "Moma Stanojlović".

Rekao je da investicije koje je Vlada Srbije izdvojila prošle godine, s ciljem da se kapaciteti Zavoda podignu na odgovarajući nivo, idu u tom pravcu.

- To je nešto što što će biti velika stvar ne samo za 'Momu Stanojlovića' već i za vazduhoplovnu industriju Srbije, jer će tehnologije koje se uspostavljaju imati veoma široku primenu, a nakon sertifikacija, Zavod će biti ovlašćeni centar za remont helikoptera 'gazela', a to je prilično velika flota koja leti širom sveta-  ocenio je Miloradović.

Ono što je značajnije od toga, napominje, je da će "Moma Stanojlović" biti sertifikovan da proizvodi delove za "Erbasov" program, pre svega helikopterski.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dr

pre 6 godina

Još jedan korak bliže NATO, to je očigledno. Daju nam n kašičicu poslove da bi nas udobrovljili da zabarovimo što je ta alijansa uradila Srbiji.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija