• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

21.03.2018

19:21

BIĆE VIŠE BEBA U SRBIJI! Mere populacione politike doprineće većem natalitetu, ocenjuju DR ALEKSANDAR STEFANOVIĆ I DR ŽELJKO MIKOVIĆ

Društvo

BIĆE VIŠE BEBA U SRBIJI! Mere populacione politike doprineće većem natalitetu, ocenjuju DR ALEKSANDAR STEFANOVIĆ I DR ŽELJKO MIKOVIĆ

Podeli vest

U Srbiji treba da se rađa više beba, u čemu će pomoći mere populacione politike koju je predložio predsednik Aleksandar Vučić, kažu u razgovoru za Informer dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, i v. d. direktora GAK Narodni front dr Željko Miković

Kako su naveli, u Višegradskoj se rodi oko 6.500 beba godišnje, a u Frontu 7.660, i to nikako nije dovoljno da se pobedi bela kuga! Prema njihovim rečima, novac koji je država namenila parovima kako bi se lakše odlučili za roditeljstvo i širenje porodice sigurno će pomoći rađanju većeg broja dece u Srbiji.

PITANJA:

1. Šta mislite o najavljenim populacionim merama i da li će to poboljšati trenutnu demografsku situaciju u Srbiji?

2. Da li će i drugi besplatan pokušaj vantelesne oplodnje i pomeranje starosne granice za trudnice takođe pozitivno uticati na više rođenih beba?

3. Da li nam treba više porodilišta, s obzirom da su trenutna smeštena samo u centrima glavnih gradova?

Doktor Aleksandar Stefanović: Nova porodilišta

Tanjug

1. Država je donela konkretne mere kako bi se u Srbiji povećao prirodni priraštaj koji je već decenijama negativan. Više novca za svaku rođenu bebu sigurno je velika pomoć parovima koji se nisu odlučili za potomstvo.

Lekari savetuju, žene odlučuju o abortusu

* Kako komentarišete plan da se formiraju komisije koje će pokušati da odvrate žene od abortusa, uz savetovalište i psihološke razgovore, ali i zabranu ilegalnih abortusa privatno?
- Po našem zakonu, svaka žena ima pravo na sopstvenu odluku da li će zadržati trudnoću ukoliko se radi o trudnoći do 10. nedelje starosti. Mi ginekolozi uvek možemo da zamolimo ženu da još jednom razmisli da ipak zadrži bebu, što ona može prihvatiti ili ne. Što se tiče ovih zahvata u privatnim klinikama, to obavezno mora zakon da reguliše - napominje dr Aleksandar Stefanović.

2. Ovo je mnogo važno jer u našoj zemlji ima oko 100.000 parova koji ne mogu prirodnim putem da dođu do potomstva. Godišnje se u našoj ustanovi obavi oko 750 postupaka vantelesne oplodnje. Naravno, ne uspe svaki postupak pa je dobro da budući roditelji imaju o trošku države još jednu šansu. A isto tako je i važno što je pomerena granica za rađanje na 42 godine umesto dosadašnjih 40. Pored toga, na našoj klinici se uspešno primenjuje i nedavno usvojeni Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koja, između ostalog, predviđa i darovanje polnih ćelija, ali i njihovo zamrzavanje, čija je uspešnost veoma velika takođe.

3. U planu je svakako izgradnja novih porodilišta širom Srbije, ali na određenim lokacijama koje do sada nisu bile adekvatno pokrivene, pa su trudnice morale da se šalju u udaljenija mesta da bi se porodile. Kapaciteti beogradskih porodilišta su za sada uglavnom dovoljni za sadašnje potrebe, ali u sklopu ovih mera, od kojih očekujemo povećanje broja porođaja, sigurno da će biti potrebno još jedno porodilište, i to najbolje na teritoriji opštine Novi Beograd, a tako nešto je već u planu.

Doktor Željko Miković: Bitka za porodicu

Tanjug


1.

 Donošenje ovako pozitivnih mera u populacionoj politici čini da formiranje i briga za porodicu više nije samo lična borba pojedinca, već i kolektivna borba čitavog društva. Ovakve mere doprinose da "bitka za bebe" prerasta u "bitku za porodicu".

2.  Iako žene nakon 42. godine imaju bitno manju šansu da vantelesna oplodnja uspe, predlog Vlade da država plati vantelesnu oplodnju i za drugo dete i te kako će uticati na stopu nataliteta. Statistika nije odlučujući faktor, već je u pitanju ostvarivanje velike želje tih roditelja za potomstvom.

Nema straha od carskog reza
* Da li je istina da žene odustaju od trećeg deteta jer posle dva carska reza ne smeju na treći?
- Smatram da žene ne treba da odustanu od trećeg deteta nakon dva carska reza. Uz odgovarajuće redovne kontrole sasvim je moguće izneti treću trudnoću, koja se najčešće završi bez komplikacija. Ukoliko i dođe do komplikacija, one se mogu rešiti i svakako da ne postoji razlog da se odustane od rađanja nakon dva carska reza.

3. U Srbiji postoji 51 porodilište, dok se u Beogradu nalaze pet državnih porodilišta i nekoliko privatnih. Tako da smatramo da ih ima sasvim dovoljno. U porodilištima velikih zdravstvenih centara obično se završavaju rizične trudnoće, najčešće zbog blizine razvijene neonatološke službe. Mišljenja sam da treba opremiti više neonatoloških centara po celoj Srbiji kako bi se prevremeno rođena i bolesna deca što bolje zbrinjavala na mestu rođenja, a što im povećava životne šanse.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija