• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

17.04.2018

20:23

 TOTALNA KONTROLA! SAOBRAĆAJCI KAŽNJAVAJU ZA BRZINU, ALKOHOL I POJASEVE: Počela velika akcija saobraćajne policije na putevima Srbije

Društvo

TOTALNA KONTROLA! SAOBRAĆAJCI KAŽNJAVAJU ZA BRZINU, ALKOHOL I POJASEVE: Počela velika akcija saobraćajne policije na putevima Srbije

Podeli vest

Sve raspoložive patrole saobraćajaca od juče masovno love vozače koji prave prekršaje, vanredna kontrola traje do nedelje, 22. aprila. Sutra i u četvrtak radari i presretači pokrivaće gotovo sve bitnije puteve u zemlji

Saobraćajna policija počela je juče totalnu kontrolu na putevima širom Srbije! Do nedelje, 22. aprila, gotovo sve raspoložive patrole kažnjavaće vozače zbog brzine, alkohola i nevezivanja pojasa. Posebno žestoke kontrole očekuju se sutra i u četvrtak, kada će radari i presretači na gotovo svim većim srpskim putevima hvatati one koji voze brže od dozvoljenog.

Ova akcija sprovodi se u okviru Međunarodne mreže saobraćajnih policija (TISPOL) paralelno u 32 evropske zemlje.

Najčešći prekršaji

Kako saznajemo u Saobraćajnoj policiji, patrole na putevima širom zemlje obraćaće pažnju na tri najčešća prekršaja, koja su ujedno i najveći uzročnici saobraćajnih nesreća.

Glavni izazivači udesa

Prekoračenje brzine, sedanje za volan u alkoholisanom stanju i nevezivanje pojasa su tri glavna uzročnika saobraćajnih nezgoda i stradanja u saobraćaju
Damir Okanović, Komitet za bezbednost saobraćaja

- Brza vožnja, alkohol i nevezivanje pojasa tri su prekršaja zbog kojih se dešava najviše udesa i upravo će njih saobraćajne patrole najčešće sankcionisati. Posebnu pažnju obratićemo na prekoračenje brzine, ali ćemo zaustavljati i svakog ko nije vezan ili za koga sumnjamo da je pijan za volanom. Akcija je međunarodna, počela je juče i trajaće sve do nedelje, 22. aprila. Za to vreme, sve raspoložive patrole Saobraćajne policije biće na terenu i pokrivaće gotovo sve puteve u Srbiji - kaže naš sagovornik iz Saobraćajne policije i upozorava vozače da posebno pažljivi budu u sredu i četvrtak.

- Tada je u celoj Evropi planirana akcija "Spid maraton" i tokom nje će radari i presretači pokriti praktično svaku tačku puteva u našoj zemlji. Prošle godine smo u ovoj akciji hvatali 2.800 vozača dnevno, a važno je napomenuti da su više od 80 odsto to bili stranci - dodaju u Saobraćajnoj policiji.

Informer

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je za sigurnost svih učesnika u saobraćaju odlično što će policija paralelno, pored kontrole brzine, vršiti i alko-testiranje vozača i proveravati da li su svi u automobilima vezani pojasevima.
- Prekoračenje brzine, sedanje za volan u alkoholisanom stanju i nevezivanje pojasa su tri glavna uzročnika saobraćajnih nezgoda i stradanja u saobraćaju u našoj zemlji, tako da slobodno možemo reći da je to rak-rana bezbednosti saobraćaja u Srbiji. Akcija TISPOL-a prevashodno je usmerena na kontrolu brzine, ali naša policija je, poznavajući loše navike naših vozača i njihovih saputnika, s razlogom pooštrila kriterijume i kažnjavaće na "tri fronta" - kaže Okanović za Informer.

Obavezno usporite

On dodaje da će tokom narednih sedam dana gotovo cela saobraćajna policija biti na ulicama i svim putevima, da će biti uključeni svi radari i da se presretači mogu očekivati gde god da krenete. Ipak, Okanović naglašava da ove kontrole mogu da smetaju samo bahatim vozačima.
- Ljudi moraju da shvate da uspostavljena saobraćajna pravila ne služe da bi nekoga sputavala, već da bi nekome spasla glavu. Recimo, ukoliko u naseljenom mestu udarite pešaka pri brzini od 50 km/h, kolika je i dozvoljena brzina u naseljenom mestu, šansa da on preživi je 80 odsto. Međutim, ukoliko neko vozi samo 10 km brže, odnosno 60 km/h, šansa da pešak preživi je svega 20 odsto, s tim što se rizik smrtnosti povećava ukoliko je udareno dete ili starija osoba - zaključuje Okanović.

Za prosečnu brzinu - 300 kazni dnevno

Merenje prosečne brzine i dalje se obavlja samo između naplatnih rampi Šimanovci i Šid, gde se dnevno u proseku napiše oko 300 kazni.
- Rekord je oboren negde oko Vaskrsa, kada je za 24 sata registrovano 320 vozača koji su prekoračili prosečnu brzinu. Mahom su u pitanju stranci, pošto naši vozači daleko ređe divljaju po autoputevima - kažu u Saobraćajnoj policiji i dodaju da je juče tokom prvih pet sati kontrole između ove dve rampe napisano 50 kazni.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija