• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dw

18.04.2018

18:40

SRBIJO MISLI O OVOME! POBUNA U EVROPI ZBOG ALBANIJE I MAKEDONIJE: Oni u EU, da čovek ne poveruje, TO JE HOROR!

Društvo

SRBIJO MISLI O OVOME! POBUNA U EVROPI ZBOG ALBANIJE I MAKEDONIJE: Oni u EU, da čovek ne poveruje, TO JE HOROR!

Podeli vest

Štampa na nemačkom jeziku piše o novim inicijativama i predlozima Evropske komisije koja je Albaniji i Makedoniji stavila u izgled početak pregovora o pristupu EU. Mnogi komentarišu i loše ocene EK o Turskoj, piše Dojče vele

- Preko mere i proizvoljno nategnuta - za tabloid "Bild" je ideja o novom širenju "Evrope", kako Evropsku uniju naziva komentator tog lista:

- Komisija EU hoće da primi dve nove balkanske države, Albaniju i Makedoniju. Da čovek ne poveruje. Uz odsustvo svesti o sopstvenim greškama i bez veze sa realnošću, to je i zastrašujuće naivno. Već danas EU ne funkcioniše kako treba. Dvadeset osam zemalja-članica je previše različito, a njihov zajednički imenitelj je često premali za velike probleme. Rumunija i Bugarska su dve zemlje koje su primljene a da nisu bile spremne za to. No, na kraju dugih pregovora, niko nije smeo da povuče kočnicu za slučaj opasnosti.

- Briselske tehnokrate proširenja u tome možda vide smisao svog postojanja. No, pristupi ne smeju biti sami sebi svrha. Štetu trpi Evropa: sve je više ljudi koji prestaju da veruju u tu divnu ideju zato što ona postaje proizvoljna, preko mere nategnuta i iznutra nesposobna da rešava probleme građana - piše "Bild".

"Kao u horor romanu", naslov je teksta u "Zidojče cajtungu" o tome kako "izveštaj EU pominje manjkavosti među kandidatima za prijem". "Evropska komisija je kod većine kandidata za pristup Evropskoj uniji ustanovila poprilične deficite i posebno je Turskoj izdala katastrofalno svedočanstvo".

Izveštaj o Turskoj izgleda gotovo kao horor roman, rekla je izvestiteljka o Turskoj iz Evropske narodne stranke EVP u Evropskom parlamentu Renate Zomer (CDU). Iako je Evropska komisija konstatovala da u Turskoj postoji veliko nazadovanje na planu pravne države, slobode mišljenja i nezavisnosti pravosuđa, Ankari nije zaprećeno ozbiljnim posledicama".

INCIDENT U SKUPŠTINI: ŠEŠELJ ZGAZIO HRVATSKU ZASTAVU I PSOVAO DELEGACIJU SABORA - HRVATI PREKINULI POSETU!

- Preporukom da se počnu pristupni pregovori sa Makedonijom i Albanijom, nagrađen je napredak koji je tamo postignut, rekao je komesar za proširenje Johanes Han i dodao da je naglašeno i da u obojim zemljama valja još mnogo toga učiniti. Makedonija je pohvaljena jer je prevazišla duboku političku krizu. A zabeleženo je i da je Albanija postigla napredak u reformi uprave i pravosuđa. Da li će i kada početi pregovori, to zavisi od saglasnosti svih 28 zemalja-članica".

Austrijski dnevnik "Krone" prenosi da su "Austrijanci skeptični prema planovima Evropske komisije da se EU proširi na zemlje Zapadnog Balkana - kao što to pokazuje najnovija anketa Austrijskog društva za evropsku politiku (OGfE).

AP/fotomontaža

Najviše bi bio pozdravljen pristup Bosne i Hercegovine: 31 odsto anketiranih je za to, 35 odsto je protiv, 24 odsto je indiferentno, preostali nisu naveli ništa. 

ŽIVCE VIŠE NEMAMO, ALI NOVAK JE U OSMINI FINALA! Đoković tek posle 10 meč lopti slomio Ćorića!

Kada je reč o drugim kandidatima, odobravanje je još manje: samo 29 odsto ispitanih želi da vidi Srbiju u EU, 45 odsto je protiv. 

Dok je protiv pristupa Albanije 2012. još bilo 68 odsto ispitanih, sada je takvih 'samo' još 45 odsto. Devet odsto anketiranih građana je za pristup Turske EU, a 76 odsto - protiv njega".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mira

pre 6 godina

Meni je to i bolje resenje, neka oni udju onda mi i ne moramo

deda Raša

pre 6 godina

Samo jedan je izlaz i on vodi NA ISTOK. Ostalo je sve tama i tuneli.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija