• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C - K. P.

08.05.2018

19:58

MOLDAVAC VOZIO 228 km/h I DOBIO 30 DANA ZATVORA: Otkrivamo ko je prvi stranac, koji je osuđen u Srbiji ZBOG BRZE VOŽNEJ!

Društvo

MOLDAVAC VOZIO 228 km/h I DOBIO 30 DANA ZATVORA: Otkrivamo ko je prvi stranac, koji je osuđen u Srbiji ZBOG BRZE VOŽNEJ!

Podeli vest

Moldavski državljanin Genadij Gajder uhvaćen dok je na autoputu Beograd - Niš kod Jagodine svoj 'audi A6' vozio 108 kilometara brže od ograničenja. Srbija je jedina zemlja u kojoj i stranci idu u zatvor zbog brze vožnje

Moldavac Genadij Gajder (41) prvi je stranac koji je završio u srpskom zatvoru zbog saobraćajnog prekršaja! Njega su u nedelju saobraćajci presretačem uhvatili kako na autoputu Beograd - Niš kod Jagodine svojim "audijem A6" juri 228 km/h!

On je odmah prosleđen kod sudije za prekršaje u Ćupriji, koji mu je "odrapio" 30 dana zatvora, što je po novom zakonu minimum za one koji po autoputu kolima prekorače brzinu za više od 100 km/h. Stručnjaci kažu da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj i stranci idu u zatvor zbog brze vožnje, ali smatraju da je to neophodno jer oni prave čak 85 odsto prekršaja na našim autoputevima.

Priznao grešku

Prema saznanjima Informera, Gajder se nije opirao

Vadio se na oca

Gajder se pravdao da je žurio u Moldaviju jer mu je otac na samrti, ali kako nije mogao to da dokaže, završio je u zatvoru

saobraćajcima kada su ga zaustavili na autoputu, ali je pokušao da izbegne kaznu pravdajući se da mu je otac bolestan?!

- Saobraćajna policija je presretačem u nedelju u ranim popodnevnim satima uhvatila moldavskog državljanina Genadija Gajdera kako "audijem A6" juri čak 108 km/h više od dozvoljenog kod Jagodine, iz pravca Beograda ka Nišu. Odmah je zaustavljen i prosleđen sudiji za prekršaje u Ćupriji. Tamo se pravdao da je morao da vozi brzo jer je žurio nazad u Moldaviju, da vidi oca koji je navodno na samrti. Međutim, nije mogao to da dokaže, a i bilo je sumnjivo to što ide ka Nišu, pošto Moldavija definitivno nije u tom pravcu - kaže naš izvor iz istrage i dodaje da sudija za prekršaje u Ćupriji nije imao milosti:

- Pošto za ovo delo nije predviđena novčana kazna, Moldavac je osuđen na 30 dana zatvora, što je zakonski minimum. Takođe, u Srbiji neće moći da vozi kola u narednih devet meseci. On je priznao delo, sam se branio, nije hteo branioca po službenoj dužnosti, a imao je profesionalnog prevodioca. Ima pravo žalbe, ali je presuda izvršna pre pravosnažnosti, pa je Gajder poslat na izdržavanje kazne u KPZ Ćuprija. "Audi" je preuzeo njegov brat koji je bio sa njim u kolima - kaže naš sagovornik.

Stručnjaci

Kod nas divljaju

Stranci čim uđu u Srbiju, počnu da divljaju kolima, a u EU voze polako. Pa nismo mi neka "banana zemlja"...

Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja

kažu da, uprkos tome što je Srbija jedina zemlja koja i strance šalje u zatvor zbog saobraćajnih prekršaja, tu odredbu u zakonu ne bi menjali. Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović ističe da ovim zakonskim rešenjima država staje na put problemu koji traje već dugo, a to je da stranci divljaju po našim putevima iako u zemljama EU voze po propisima.

- Zakoni moraju da važe jednako za sve. Ako neko iz inostranstva divlja po našim putevima i vozi 230 km/h, mora da završi u zatvoru kao i svaki naš državljanin. Tako pokazujemo celom svetu da se u Srbiji poštuju zakoni i da stranci ne mogu da se ponašaju kao da su ušli u neku "banana državu". Pre ove zakonske regulative imali smo slučajeve da stranci u zemljama Evropske unije voze po propisima, a onda kada uđu u Srbiju počnu da divljaju! To je nedopustivo i ne smemo ni zarad turizma, ni zarad profita da dopustimo da neko iz čiste obesti ugrožava život svih naših vozača i putnika - kaže Okanović.

Vujanić: Manje u zatvor, više po džepu

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić smatra da je divljanju stranaca po srpskim putevima došao kraj, pa sada znaju da moraju da poštuju naša ograničenja ili idu pravo u zatvor.

- Ako voziš 100 km/h preko ograničenja, po našem zakonu, ideš u zatvor bilo da si Srbin ili stranac! Ne smatram da strance pošto-poto treba terati u naše zatvore, ali ako divljaš moraš biti strogo kažnjen. Jedino što bih promenio jeste da se smanji broj dana provedenih u zatvoru, jer je strancima sasvim dovoljno 3 do 7 dana, plus da ih udarimo po džepu, i to drastično! Cilj je da svaki stranac zna da ne može da divlja po Srbiji - jasan je Vujanić.

Samo rigorozno...

Mladen Alvirović iz "SAT Medija grupe" objašnjava da je zatvor p

mojugao

Krsto Lipovac
Profesor na Saobraćajnom fakultetu

Već smo 2009. godine pokušali da alkoholisane vozače sankcionišemo samo novčano, ali se to pokazalo kao jako loše rešenje. Zato smatram da kome padne na pamet da divlja po našim putevima, treba i da ide u zatvor i da plati visoku novčanu kaznu

ravo rešenje, pošto novčane kazne ne mogu da spreče strance da divljaju po našim putevima.

- Vožnja toliko velikom brzinom direktno ugrožava živote svih učesnika u saobraćaju. Zbog toga takve stvari moramo najrigoroznije da sankcionišemo. Ako ovako velike prekršaje budemo kažnjavali samo novčano, stranci će bez problema to da plate i nastaviće po svome. Zbog toga moramo da im damo do znanja da tako u Srbiji ne smeju da se ponašaju - napominje Alvirović.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija