• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo.rs/Tanjug/Informer.rs

17.05.2018

18:18

PAKLENO LETO OČEKUJE EVROPU, A U SRBIJI... Dva velika PROBLEMA OČEKUJU BALKAN!

Društvo

PAKLENO LETO OČEKUJE EVROPU, A U SRBIJI... Dva velika PROBLEMA OČEKUJU BALKAN!

Podeli vest

Meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku prognozu za leto za celu Evropu

Kako se navodi u ovoj prognozi, područje Balkana suočiće se sa dve ekstremne vremenske prilike - sušom i poplavama.

Inače, tokom letnih meseci u delovima zapadne i centralne Evrope očekuju se duga razdoblja velikih vrućina. Najviše temperature u tim razdobljima će prelaziti 32 Celzijusa u Tuluzu i Lionu, Milanu i Firenci, kao i Frankfurtu i Berlinu. Slična se situacija, iako donekle blaža, očekuje i na području Istre.

Najekstremnije vrućine dovešće do rasta temperatura i do 38 Celzijusa na jugu Francuske i severu Italije.

- Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplotnog talasa kasnije tokom leta, u avgusta, koji bi mogao biti izuzetno opasan za stariju i mlađu populaciju - kazao je meteorolog AccuWeathera Alan Repert.

"Duga opasnost biće i loš kvalitet vazduha koji će posebno uticati na starije i one lošeg zdravstvenog stanja", dodao je meteorolog Tajler Rojs.

Kao posledica velikih vrućina na tim se područjima očekuje suša, zbog čega bi moglo doći do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje podprosečna količina padavina, tom području prete i povremene jake grmljavinske oluje.

Sa druge strane, istočnu Evropu čeka niz opasnih grmljavinskih oluja tokom celog leta.

Kombinacija nadprosečno visokih temperatura i vlažnog vazduha koji će pristizati sa Mediterana dovešće do stvaranja jakih grmljavinskih nevremena na području od istočne Poljske i Češke pa sve do Belorusije.

- Najviše će oluja biti u poslepodnevnim i večernjim satima - kaže Rojs.

Najveći rizik od opasnih oluja preti Pragu, Vroclavu, Varšavi i Minsku. Ove oluje pratiće orkanski vetrovi i poplave, što bi moglo dovesti do velikih poremećaja u prometu. Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada.

Ostala područja kojima takođe prete razorne oluje su Minhen, Drezden, Beč i Vijlnus.

Suša će ovog leta biti veliki problem za područja od Ukrajine do severnog Balkana. Nakon kišovitog marta, usledio je sušni april i takvo bi se vreme trebalo nastaviti i tokom većeg dela leta.

- Ozbiljna suša nakon hladnog februara i početka marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama - upozorava AccuWeather. U nekim delovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode. AccuWeather napominje da se i u ovom području očekuju talasi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog leta.

IPAK PONESITE KIŠOBRAN! Jutro u Srbiji sunčano, ali popodne kreću PLJUSKOVI I GRMLJAVIMA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!
Live TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!

Od kako se od utorka popodne pojavila informacija da je devojčica Danka Ilić (2) nestala u naselju Banjsko polje kod Bora, cela Srbija se pita samo jedno: gde je moglo da nestane dete koje je, kako se do sada zna, u presudnom trenutku bilo sa majkom, ima nepune dve godine i od koga nema traga na mestu i u okolini nestanka. Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice, a mi vam donosimo ključne momente drame koju od sinoć prati cela Srbija i čijem se pozitivnom ishodu svi nadaju. Na ovu tremu u "Info jutru" govorili su Ivan Simić, advokat, Nenad Periš, otac stradalog Mateja Periša i Jugoslava Zajić, psihoterapeut.

28.03.2024

09:39

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija