• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. Đurđević

17.05.2018

19:52

NATO JE NAMERNO SEJAO RAK PO SRBIJI!​  Ovako govori Domeniko Leđero, zastupnik italijanskih vojnika koji su DOBILI KARCINOM OD OSIROMAŠENOG URANIJUMA!

Društvo

NATO JE NAMERNO SEJAO RAK PO SRBIJI!​ Ovako govori Domeniko Leđero, zastupnik italijanskih vojnika koji su DOBILI KARCINOM OD OSIROMAŠENOG URANIJUMA!

Podeli vest

Posedujem snimak koji je Pentagon izdao još 1994. u kojem upozorava na štetne posledice osiromašenog uranijuma po zdravlje. Taj snimak, kao i mnogi drugi dokumenti, dokaz su da je NATO bio svestan šta baca na Srbiju, da su i pre 1999. znali da osiromašeni uranijum izaziva rak. Srbija zbog toga MORA da zahteva odštetu od Alijanse

NATO je još 1994. godine znao da osiromašeni uranijum izaziva rak, ali je uprkos tome, svesno i namerno, njime punio bombe kojima je gađao Srbiju pet godina kasnije! Ovo u ekskluzivnom intervjuu za Informer otkriva Domeniko Leđero, zastupnik 7.000 italijanskih vojnika koji su boraveći u sastavu Kfora na kontaminiranom terenu na Kosovu i Metohiji dobili teške oblike karcinoma.

Leđero je sa svojim timom naučnika, lekara i advokata iz organizacije "Vojna opservatorija" (Osservatorio militare) na sudu dokazao vezu između osiromašenog uranijuma iz NATO bombi i karcinoma koji su dobili italijanski vojnici, i izdejstvovao milionske odštete za njih i njihove porodice. U razgovoru za naš list Leđero kaže da nema nikakve sumnje da je osiromašeni uranijum uticao i na drastično povećanje broja obolelih od raka u Srbiji. Prema njegovim rečima, Srbija to može da dokaže, a zatim da tuži NATO i zahteva milionsku odštetu.

- Postoji informativni video-snimak iz 1994. godine, koji je napravio Pentagon, u kom se jasno ukazuje na štetnost osiromašenog uranijuma po zdravlje ljudi. U njemu se navodi njegovo delovanje, posledice, daju se saveti kako da se zaštite oni koji su izloženi dejstvu ove štetne materije i kako da se izbegne kontaminacija terena. 

Ja posedujem taj snimak i on dokazuje da su čelnici NATO još tada znali za štetne posledice koje ostavlja osiromašeni uranijum. Kako su Srbiju gađali njime čitavih pet godina kasnije, 1999. godine, jasno je da su znali šta bacaju na vašu zemlju i da su to radili svesno i namerno. 

Prva istraživanja o štetnosti osiromašenog uranijuma rađena su u SAD još 1987. godine na poligonu Heglin, a kasnije su u niz navrata izdavana poverljiva dokumenta i upozorenja o tome .

Spreman da pomogne
Bila bi mi čast da u srpskom parlamentu iznesem sve što sam otkrio tokom 20 godina istraživanja i dve napisane knjige o osiromašenom uranijumu

Na osnovu ovoga što pričate, ispada da je veza osiromašenog uranijuma i karcinoma očigledna. Ipak, naučno i pravno, to je veoma teško dokazati. Kako ste vi to uspeli?

- Najpre, imali smo slučaj da je 7.000 italijanskih vojnika koji su boravili na Kosovu u sastavu Kfora obolelo od raka, a da je 370 umrlo. 

To je suviše veliki broj da bi bila slučajnost. I to je za nas bila dobra polazna osnova. Ipak, put do dokaza na sudu bio je mukotrpan i trajao je godinama. Uradili smo biopsiju tumora kod obolelih vojnika i u veoma sitnim česticama dokazali njihovu izloženost osiromašenom uranijumu. 

Ključno je bilo to što smo utvrdili da su ćelije tumora bile izložene temperaturi većoj od 2.500 stepeni, koja se razvija posle eksplozije bombe. Uprkos svemu, zid ćutanja i sakrivanja činjenica je bio ogroman i tek četvrta komisija je prihvatila naše dokaze.

Informer

Može li se, po sličnom principu, dokazati povezanost osiromašenog uranijuma i epidemije raka u Srbiji posle 1999. godine?
- Ako mene pitate, povezanost te dve stvari u Srbiji je apsolutna i očigledna, i u nju ne treba sumnjati. Međutim, uvek će biti onih koji će to hteti da sakriju iz političkih i ekonomskih razloga. 

Pa i u Bosni i Hercegovini je, kao i u Srbiji, bačeno ko zna koliko tona bombi sa osiromašenim uranijumom, i tamo ljudi masovno umiru od raka, ali o tome se ne priča, između ostalog, i da se ne bi odbili turisti.

VESLI KLARK VREĐA INTELIGENCIJU SRBA: Tvrdi da NATO nije želelo da ubije nikoga u bombardovanju SRJ, čak ni da nas napadne!

Crne slutnje
To da će se u Srbiji rađati deca sa deformitetima zbog osiromašenog uranijuma nije mogućnost, već nažalost izvesnost

Prema mišljenju nekih naučnika, postoji rizik da dejstvo osiromašenog uranijuma u Srbiji traje decenijama, čak vekovima. Suočavamo se sa mogućnošću da nam se rađaju deca sa karcinomima i teškim deformitetima.
- To nije rizik, niti mogućnost, to je, nažalost, izvesnost. 

A evo objasniću i zašto. Kada u organizam uđe čestica kontaminirana osiromašenim uranijumom, ona ulazi u krvotok i može da se zadrži bilo gde, u bilo kom organu. 

Tamo gde se zadrži povećava se rizik od pojave tumora. Međutim, ako se zadrži u reproduktivnim organima čoveka, u testisima ili jajnim ćelijama, onda je u velikoj opasnosti i buduće, potencijalno potomstvo tih osoba. Zbog toga su ugrožena i deca koja se još nisu rodila. 

Sa druge strane, jedan kilogram osiromašenog uranijuma kontaminira teren na koji je bačen čak milijardu godina. U međuvremenu, on ulazi u zemlju, u podzemne vode, u lanac ishrane... Zbog toga su u opasnosti čitave generacije. I sve to piše u onom Pentagonovom priručniku iz 1994...

Šta onda Srbija može da uradi po ovom pitanju u budućnosti? Postoji li šansa da dokažemo pred svetom šta nam je NATO uradio 1999. godine i da tražimo odšetu od Alijanse za to?

- Srbija ne treba da traži, već da zahteva odštetu za ono što joj je NATO uradio tokom bombardovanja. Baš kao što smo mi u Italiji uradili za naše vojnike. Naš advokat Anđelo Tartalja i ja smo na raspolaganju srpskim vlastima za svaku pomoć, savet ili dokaz.  Za sve što im je potrebno...

Bila bi mi čast da govorim u vašoj Skupštini na tu temu, jer mislim da bih posle 20 godina istraživanja i dve napisane knjige o osiromašenom uranijumu imao šta da kažem o tom zlu.  Nije ovo nikakvo novo raspirivanje mržnje, niti osveta, jer šteta je već učinjena. 

Ovo što radim je potreba da ljudima, pre svega našoj deci, ukažem u kakvoj su opasnosti. I da porodice onih čiji su životi uništeni, kroz dokazivanje istine i kroz materijalnu nadoknadu, dobiju bar delić utehe za sve što im je učinjeno.

SKOT ISMEVA SRBE I OPRAVDAVA ZLOČIN: Masovna pojava kancera nema veze sa uranijumom i PRE STE UMIRALI OD RAKA!

LONČAR ODGOVORIO SKOTU: Mi smo tu da brinemo o zdravlju naših građana, to nije vaš posao!

NATO upozoravao na štetnost
osiromašenog uranijuma

Informer

NATO je u nekoliko navrata u svojim internim dokumentima ukazivao na štetnost osiromašenog uranijuma, iako to nikada nigde nije javno objavljeno. Informer je došao u posed jednog takvog dokumenta, koji datira iz 1999. godine, baš u vreme bombardovanja Srbije. Priručnik pod nazivom "Osiromašeni uranijum, upoznaj činjenice" jasno govori o tome da ovaj opasni materijal, čak i prilikom dužeg izlaganja u manjim dozama, što je baš u Srbiji slučaj, može da izazove rak pluća i poremećaje u radu bubrega. Takođe, NATO vojnici se upozoravaju koje mere da sprovode na terenu kontaminiranom osiromašenim uranijumom, kako da zaštite kožu, da bezbedno dišu... 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Denny

pre 5 godina

Svakakve "spodobe" su govorile u nasoj Skupstini ... Mislim da bi bilo sasvim u redu da i ovaj covek "iznese" svoje cinjenice o NATO bombardovanj osiromasenim uranijumom , kojio nisu mogli nigde da skladiste , pa su napunili bombe i izrucili na SRB .

Leptiric 58

pre 5 godina

Mogli su da uskladište ali to treba da se plati, ovako je bilo dva u jedan

Dragan D

pre 5 godina

Zamolio bih urednika da svojim novinarima prenese da u narednim člancima prestanu da koriste termin bombardovanje i bombe sa osiromašenim uranom jer na taj način obesmišljavaju sve pozitivne korake da se zločin iz 1999.godine dokaže na pravi način. Nikakvih bombi sa uranom nije bilo tako da pominjenje tog termina samo daje mogućnost onima koji podržavaju NATO da ismeju svaku inicijativu koja dokazuje kontaminaciju Srbije. Osiromašeni uran je kod nas upotrebljen u obliku projektila municije za top kod aviona A-10 i to su zrna slična onima od volframa i nema tu nikakvih bombi, eksplozija i sličnog. A spodobi od "Denny" predlažem da ga povedem do Pljačkovice i da svi vidimo da li sme da uđe u kontaminiranu zonu i da iz nje govori ove gluposti

Stojan

pre 5 godina

Svakako da su znali sta bacaju. Hteli su sto vise da pubijaju a da to pokazu kao "slucajno" pa su onda poceli da upotrebljavaju rec "collateral-na" steta. Samo me zaprepascuje da su Siptari bas toliko glupi pa i sada zive na Kosovu i Metohiji i razboljevaju se umesto da idu na albansko primorje i nparave sebi kucu i nesto stanova za izdavanje. I eto cist vazduh, voda a i prihodi od glupih zapadnjaka.

Jeremija

pre 5 godina

A sta cemo sa onima sto su iščikivali ludake da nas gadjaju osiromasenim uraniumom i sa onima koji se ni jednom nisu oglasili tokom bombardovanja da kazu narodu kako da se zastiti od opasnog zracenja? Čik objavi ovo.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Тужба против САД-е...за ИЗВРШЕН ГЕНОЦИД...! То је дело ГЕНОЦИДА над српским народом...То треба отворено рећи и поднети ТУЖБУ СВИМ СУДОВИМА овога света...!

Miki

pre 5 godina

Svo zlo koje su radili i koje rade, vratice im kad tad ! Stici ce ih kazna od Boga ! Platice oni to sa kamatom !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija