• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

13.06.2018

14:24

SRBI RADIJE IDU U ZATVOR NEGO DA RADE! U svetu mole za ovakvu kaznu, NAŠI BEŽE OD DRUŠTVENO KORISNOG RADA  glavom bez obzira

Društvo

SRBI RADIJE IDU U ZATVOR NEGO DA RADE! U svetu mole za ovakvu kaznu, NAŠI BEŽE OD DRUŠTVENO KORISNOG RADA glavom bez obzira

Podeli vest

Dok je u Srbiji moguće odraditi osam sati kazne dnevno, Hrvatska je svojim građanima dozvolila samo dva

Iako veoma popularan u svetu, društveno koristan rad kao alternativa zatvorskoj kazni u Srbiji je i dalje nepoželjan. Građani se pre odlučuju da kazne plate ili je odsluže u zatvoru. I Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa rad u javnom interesu, ali u Prekršajnom sudu kažu da je broj onih koji su ga prihvatili zanemraljiv.

Tek izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja iz ove godine daju mogućnost prekršiocima da, umesto da odu u zatvor, kaznu odsluže društveno korisnim radom ali, samo u slučaju da su kažnjeni zbog nasilničke vožnje.

Nasilnici koji maltretiraju druge đake će ići na društveno-koristan rad: Menja se sistem kažnjavanja u školama

- Kaznom zatvora od 30 do 60 dana i novčanom kaznom u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara ili kaznom rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati i novčanom kaznom u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara kazniće se vozač za nasilničku vožnju. Ukoliko je vozač, prilikom nasilničke vožnje, prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, kazniće se kaznom zatvora od 45 do 60 dana i novčanom kaznom u iznosu od 130.000 do 150.000 dinara ili kaznom rada u javnom interesu, u trajanju od 300 do 360 sati i novčanom kaznom u iznosu od 130.000 do 150.000 dinara - stoji u Zakonu o bezbednosti saobraćaja, član 329.

Pixabay


Da bi, umesto u zatvoru, kaznu odslužio čisteći ulice ili starajući se o starim i bolesnim licima, okrivljenim ta mogućnost mora da bude ponuđena i da je prihvati. Ipak, podaci kažu da to uradi samo jedan procenat njih. Prekršajni sud u Beogradu je, za nasilničku vožnju, samo jednu osobu kaznio sa 280 sati rada u javnom interesu.

- Mislim da je i dalje psihologija veoma zastupljena u narodu da je mnogo manje sramota otići u zatvor pa će neko od porodice gde ste reći da ste na službenom putu ili negde drugde, nego da vas neko od familije i prijatelja vidi da čistite Kalimegdan, hipodrom, Adu Ciganliju ili slično - objašnjava predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je kazna u javnom interesu dobra ukoliko izvršenje te kazne utiče na prekršioca da ne ponovi prekršaj.

Tanjug


- Konkretno kada su u pitanju teški prekršaji protiv bezbednosti saobraćaja, kazne bi trebalo da se sprovode u urgentnim centrima u zavodima za rehabilitaciju, tamo gde će prekršioci videti teške posledice saobraćajnih nezgoda. Dakle, cilj je da posle izvršene kazne prekršilac kaže ne pada mi na pamet da se više ovako ponašam - ističe Okanović.

Sedam od deset osuđenih na Zapadu prihvati društveno koristan rad. Dok je u Srbiji moguće odraditi osam sati kazne dnevno, Hrvatska je svojim građanima dozvolila samo dva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bgd

pre 5 godina

Šta će u zatvoru zbog saobraćajnih prekršaja? Čišćenje ulica, čišćenje medicinskog otpada, održavanje deponija, čišćenje javnih toaleta...to su prave kazne za kabadahije za volanom plus novčane, naravno.

Mile

pre 5 godina

I kada Vučić kaže da smo leni vi ga kritikujete. Mi hoćemo sve samo nećemo da radimo.(čast izuzecima)

Ljubo

pre 5 godina

Ali ne zaboraviti ,u dijaspori radimo sve i svasta ,i po dva posla , vredni , cuvamo tudju imovinu ,manji smo od makovog zrna u svemu i na svemu tudjem .Samo smo bezobrazni i idioti na svome,u svojoj zemlji ,narodu ,pa makar to bila i nasa Crkva .U tudjem WC pisamo gde je propisano ,a u nasem gde ko stigne ,....

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija