• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović

18.06.2018

08:02

POČINJE UPISNA GROZNICA ZA SREDNJE ŠKOLE! DANAS MALA MATURA, testovi sada nose 40% poena!

Društvo

POČINJE UPISNA GROZNICA ZA SREDNJE ŠKOLE! DANAS MALA MATURA, testovi sada nose 40% poena!

Podeli vest

* Oko 72.000 osmaka u Srbiji danas polaže test iz srpskog jezika * U utorak ih čeka ispit iz matematike, a u sredu kombinovani test * Vraćen stari sistem bodovanja, uspeh iz škole donosi najviše 60 poena, a testovi 40

Oko 72.000 osmaka u Srbiji danas polaže test iz srpskog jezika, prvi od ukupno tri završna ispita na maloj maturi! Nakon srpskog, u utorak ih čeka ispit iz matematike, a u sredu kombinovani test iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije. 

Prethodne tri godine uspeh koji su đaci ostvarili tokom školovanja bodovao se sa najviše 70 poena, dok su testovi učenicima mogli da donesu maksimalno 30 poena. Međutim, od ove godine ponovo je vraćen stari sistem bodovanja male mature, po kome uspeh iz škole đaku donosi 60, a testovi ukupno 40 poena!

OPERACIJA "MALA MATURA"! Rešetke na prozorima i vratima, sve pod video-nadzorom, a TESTOVI ZA MATURU stižu do škola POD POLICIJSKOM PRATNJOM!

Stručnjaci objašnjavaju da je ova promena napravljena zato što u Srbiji ima dosta osmaka kojima su tokom školovanja poklanjane ocene, pa oni ne brinu mnogo za rezultate na testu. Sada će, tvrde prosvetari, morati više da uče za malu maturu jer ona donosi više poena nego lane.

Odlučili smo da vratimo stari sistem bodovanja zato što imamo mnogo vukovaca čije znanje ne odgovara uspehu koji imajuVesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete

Ponesite vodu i slatkiš

Školski psiholog Marina Nadejin savetuje roditelje da treba da budu smireni i ne pokažu da su uznemireni, ali i da deci spakuju vodu i slatkiš da bi na testu mogli da se osveže.
- Moj utisak je da se oko prijemnog ispita više uspaniče roditelji nego deca, ali ne bi trebalo da pokažu da su uznemireni. Oni treba da kažu svojoj deci "Spreman si, učio si, biće sve u redu." Deca bi trebalo da budu naspavana i da ne razmišljaju previše o ispitu. Bilo bi dobro da dete pred malu maturu doručkuje, ali i da ponese vodu i slatkiš - kaže Nadejin.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković napominje da je kriterijum ocenjivanja u Srbiji različit od škole do škole, a rezultat toga je mnogo vukovaca sa poklonjenim ocenama.

Polaganje završnog ispita:

* 18. 6. - polaganje testa iz srpskog jezika
* 19. 6. - polaganje testa iz matematike
* 20. 6 - polaganje kombinovanog testa

test                          broj poenasrpski jezik                              13
matematika                             13
kombinovani                           14

- Od ove godine, osmaci ponovo na testu mogu osvojiti najviše 40 poena i to je dobra odluka. Prethodne tri godine maksimalan broj bodova na testu bio je 30, dok se uspeh iz škole boduje sa 70 poena. Odlučili smo da vratimo stari sistem bodovanja zato što imamo mnogo vukovaca kojima su ocene poklonjene i njihovo znanje ne odgovara uspehu koji imaju. Taj uspeh, nažalost, nije merodavan, jer takvi đaci uglavnom nisu opravdali ocene koje imaju. Sistem koji smo vratili je ispravan jer će rezultati testa dati šansu svakom detetu da pokaže šta zaista zna - ističe Nedeljkovićeva.

Od ove godine biće i rigoroznije mere na polaganju testova jer će u učionicama dežurati lično direktori škola. Polaganje počinje u devet časova, a završava se u 11.

Tanjug

- Neposredno pre polaganja testa, direktori škola moraju da na određenom mestu preuzmu testove najkasnije do pola 8 ujutru, da ih odnesu u škole i zaključaju u sefove. Testovi se tek pred đacima, u prostoriji gde se polaže, vade iz sigurnosnih kesa i otvaraju. Direktori su dužni da sede u prostoriji u kojoj se radi test, zajedno sa supervizorima i dežurnim nastavnicima - kaže Nedeljkovićeva.

Malo i kroz prsteČak i ako učenik navede tačno tri od četiri stavke u odgovoru, dobiće pola bodaDragana Stanojević, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja

Rukovodilac Centra za ispite Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja Dragana Stanojević objašnjava da će se đacima za sitne greške "gledati kroz prste".

- Svaki test ima 20 zadataka, od kojih se svaki boduje jednim poenom. Ipak, čak i ako odgovor nije u potpunosti tačan, recimo, ako je učenik imao dobru početnu ideju, dobro napisao veći deo zadatka ili tačno naveo tri od četiri stavke u odgovoru, dobiće pola boda. Kako bi dobili broj bodova za upis, potrebno je da se broj ostvarenih poena pomnoži sa koeficijentom 0,65 za srpski jezik i matematiku, odnosno 0,7 za kombinovani test. Za svaki od tri testa učenici će imati dva sata na raspolaganju - kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da cilj nije da se đaci 'love' u greškama, već da oni pokažu šta zaista znaju.

- Đacima je svake godine najteža matematika, a najbolje urade srpski jezik. Ali, takođe, najviše "dvadesetica" bude upravo na testovima iz matematike, a najmanje na kombinovanom - kaže Stanojevićeva.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija