• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.06.2018

16:53

RADO IDE SRBIN U VOJNIKE: ​Tri četvrtine građana za služenje vojnog roka!

Društvo

RADO IDE SRBIN U VOJNIKE: ​Tri četvrtine građana za služenje vojnog roka!

Podeli vest

Tri četvrtine građana Srbije podržava ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje, koje je obavio Istraživački centar za odbranu i bezbednost (ICOB)

Predstavnica ICOB Jasmina Andrić je na konferenciji za štampu rekla da se 74 procenta anketiranih izjasnilo za ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, dok je 26 odsto bilo protiv.
Kako je objašnjeno, istraživanje je sprovedeno u 11 opština i gradova u Srbiji, u periodu od januara do maja ove godine, na ukupno 1.117 ispitanika oba pola i svih starosnih struktura, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Ukupno 77 posto muškaraca je podržalo takav odgovor, a žena nešto manje, 74 procenta, dok, kad je reč o starosnoj strukturi, redovno služenje vojske ima najveću podršku ispitanika starijih od 60 godina, a najmanju u populaciji 40 do 49 godina - rekla je Andrićeva.

undefinedmod.gov.rs

Ministarstvo odbrane uputilo je inicijativu za uvođenje sadržaja obuke u školski sistem

Na istoj pres konferenciji govorio je i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, koji je istakao da je osposobljavanje građana za odbranu od velikog značaja za svaku zemlju i da Ministarstvo odbrane pažljivo analizira realizaciju sadašnjeg koncepta dobrovoljnog služenja vojnog roka.

On je podsetio da je obavezno služenje vojnog roka obustavljeno odlukom Skupštine Srbije počev od 1. januara 2011. godine, ali da tim aktom redovno služenje vojnog roka nije ukinuto "već samo obustavljeno", uz obavezu uvođenja u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu.

- Ministarstvo odbrane je u sklopu organizacionih promena početkom ove godine formiralo novi sektor - Sektor za civilnu odbranu i pripreme odbrane, sa ciljem unapređenja obuke građana za odbranu zemlje, u skladu sa odredbama Zakona o odbrani - rekao je Živković i dodao da se u Vojsci Srbije, u skladu sa planovima, izvodi obuka rezervnog sastava lica koja su odslužila vojni rok.

Vojska Srbijemod.gov.rs

Vojska Srbije

Prema njegovim rečima, Ministarstvo, u sladu sa Zakonom o odbrani i Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, prvi put organizuje 11-dnevnu obuku vojnih obveznika starijih od 30 godina i prevedenih u rezervni sastav, koji nisu odslužili vojni rok.

- Ministarstvo odbrane uputilo je inicijativu za uvođenje sadržaja obuke u školski sistem Republike Srbije kako bi učenici osnovnih i srednjih škola sticali osnovna znanja o sistemu odbrane, što je, uz već pomenuto, mera koju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzimaju sa ciljem jačanja ukupne sposobnosti građana za odbranu zemlje - rekao je Živković.
On je sve ispitanike koji su se izjasnili za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, ali i ostale građane koji to žele, pozvao da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka teritorijalnim organima Ministarstva odbrane, po mestu prebivališta.

Na konferenciji za štampu govorio je i general-major u penziji Vidosav Kovačević koji je, komentarišući rezultate istraživanja, rekao da oni govore da ipak "Srbin ide rado u vojnike", a da je istraživanje veoma bitno jer se bavi najznačajnijim pitanjem odbrane zemlje.

Prisutnima se obratio i i general u penziji Božidar Forca, kolumnista magazina "Odbrana i bezbednost", čiji je osnivač ICOB, a čije je i štampano izdanje najavljeno za septembar.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija