• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I

05.07.2018

20:58

BUDUĆI SREDNJOŠKOLCI URADILI PRIJEMNI GORE NEGO SVI PRETHODNI! Za upis u proseku potrebno 5 poena manje nego 2017!

Društvo

BUDUĆI SREDNJOŠKOLCI URADILI PRIJEMNI GORE NEGO SVI PRETHODNI! Za upis u proseku potrebno 5 poena manje nego 2017!

Podeli vest

Potreban broj poena za upis u većinu najtraženijih srednjih škola ove godine drastično manji nego prethodnih. Razlog za to je loše urađen završni test, ali i otvaranje niza specijalizovanih odeljenja za koja su važili posebni uslovi

Malim maturantima će ove godine u proseku biti potrebno čak pet poena manje da upišu željenu srednju školu nego što je to bio slučaj prošle godine, kažu prosvetni stručnjaci! 

Razlog za to je loše urađen završni test, ali i činjenica da je ove godine otvoreno mnogo specijalizovanih, pre svega IT odeljenja, za koja su važila posebna pravila upisa i koja su najbolji učenici popunili i pre završnog ispita.

Tako će, primera radi, za veoma popularne medicinske š

Pad kriterijuma

U medicinskim školama, koje su jedne od najpopularnijih za upis, umesto prošlogodišnjih 98 poena, biće potrebno oko 92 boda

Milorad Antić, Forum SSŠ

kole ove godine u proseku biti dovoljno 92 poena, čak šest manje nego što je bio slučaj 2017. Sličan je slučaj i sa prirodnim smerovima u gimnazijama i elektrotehničkim školama, jer su đaci zainteresovani za ove profile upisivali specijalna IT odeljenja (pogledajte tabelu).

Slabija konkurencija

Predsednik Foruma beogradskih srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da će ove godine konkurencija za upis biti slabija nego ikada.

- Đaci su ove godine uradili nešto lošije test iz matematike i srpskog jezika, a jedino gde su pokazali uspeh je kombinovani test. Zbog toga će škole spustiti kriterijume pri upisu i u proseku će se za popularne smerove tražiti oko pet bodova manje. Tako će u medicinskim školama, koje su jedne od najpopularnijih, za upis umesto prošlogodišnjih 98 poena biti potrebno oko 92 boda, a u elektrotehničkim školama umesto dosadašnjih 92 za upis će biti dovoljno i 87 bodova. Jedino gde će broj bodova ostati isti kao i lane su ugostiteljske škole- kaže Antić.

On objašnjava da lošije urađen završni test nije jedini razlog ovakvog pada kriterijuma prilikom upisa.

Informer

- Pošto su u 70 gimnazija u Srbiji otvorena specijalizovana, informatička odeljenja, gde će učenici uz tradicionalne gimnazijske predmete učiti i programiranje, ove godine očekuje se manji broj potrebnih bodova za upis na prirodne smerove gimnazija. Jednostavno, najbolji đaci su već upisali te nove IT smerove i oslobodili mesta u klasičnim gimnazijskim odeljenjima... Sa druge strane, veća je navala na društveno-jezičke smerove, za čiji će upis biti potreban koji bod više - napominje Antić i dodaje da će mnoge gimnazije po gradovima u unutrašnjosti ostati poluprazne.

Hoće u ugostitelje

U Ministarstvu prosvete kažu za Informer da je ove godine, prema preliminarnim rezultatima obrade liste želja, najviše poraslo interesovanje za ugostiteljsko-turističke škole, dok je standardno veliki broj prijava bio za medicinske škole i gimnazije.

Informer

- Čak 319 iskazanih želja u Beogradu bilo je za Ugostiteljsko-turističku školu za smer kulinarski tehničar, na koji se prima samo 30 učenika. U medicinskoj školi u Novom Pazaru za 30 mesta na smeru medicinska sestra bilo je 286 želja. Tek nešto manja konkurencija je u medicinskim školama u Nišu, Novom Sadu i Prokuplju. Od gimnazija, najpopularnija je novosadska "Jovan Jovanović Zmaj" sa 273 želje - otkrivaju u ministarstvu i dodaju da će zvaničnu listu sa potrebnim poenima objaviti sledeće nedelje nakon rasporeda đaka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maja

pre 5 godina

Ovo nema veze s istinom, prvo stoga sto je nacin bodovanja drugaciji nego prosle godine kad je bio : 70:30 , naspram ovogodisnjeg 60:40,tako da je bilo ocekivano da prag bodovanja bude nizi. Drugo ove godine je bio tezi test a i stroza kontrola na prijemnom. I trece kombinovani je napravljen bolje nego prethodnih godina dok su matematika i srpski tu negde na nivou proslogodisnjih. Sledeca neistina je toboznji broj bodova od 98 za medicinske skole, istina je da je broj bodova od 90-95 bio, zavisno od smera.Prema tome ne radi se o padu kriterija kao sto ova osoba tvrdi, pogotovo ne za "ne toliko "velik broj djaka koji su polagali ispite na IT-odeljenima, vec je sve veci broj djaka svoje piverenje poklonilo i nekim od privatnih skola. Uzgred ugostiteljski tehnicar koji ni proslih godina nije zahtevao vise id 80 bodova, sto ce reci da je retko kojem boljem uceniku taj smer i padao na pamet. I na koncu prag bodova za jace skole i gimnazije nece pasti za vise od bod do tri boda, sto je sasvim realna slika spram gore iznetog. A vas sagovornik ocito pojma nema.

Ljiljana

pre 5 godina

NISTE LI VI PRE DVE NEDELJE OBJAVILI CLANAK O FANTASTICNO ODRADJENOM PRIJEMNOM ISPITU U 2018. CITIRAM:" ZA UPISE U GIMNAZIJE I MEDICINSKE SKOLE BICE POTREBNO PREKO 100 POENA". KOJA OD OVE DVE INFORMACIJE JE PROVERENA I TACNA?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija