• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

13.07.2018

22:39

U ŠKOLAMA RADI 1.000 NASTAVNIKA BEZ DIPLOMA! Ministar prosvete Mladen Šarčević upozorava za Informer!

Društvo

U ŠKOLAMA RADI 1.000 NASTAVNIKA BEZ DIPLOMA! Ministar prosvete Mladen Šarčević upozorava za Informer!

Podeli vest

Đake u Srbiji uči oko 1.000 nestručnih nastavnika bez odgovarajuće diplome, a najviše ih je među onima koji predaju matematiku, fiziku, informatiku, engleski i nemački, ističe za Informer ministar prosvete Mladen Šarčević

Prema podacima resornog ministarstva, u osnovnim i srednjim školama samo iz matematike imamo 457 nastavnika koji ne zadovoljavaju uslove da predaju taj predmet, iz fizike ih je 239, a problem su i informatika, engleski i nemački (pogledajte tabelu). Najlošija situacija je u Zrenjaninu, gde matematiku predaje 85 nestručnih prosvetara, a fiziku 43. Najbolja je u Kragujevcu, gde na teritoriji grada svi nastavnici imaju odgovarajuću diplomu.

predmet br. nestručnih nastavnika
* matematika 457
* fizika 239
* informatika 109
* nemački 133
* engleski 48
*Podaci Ministarstva prosvete.

Jezici i informatika

Prema rečima ministra Šarčevića, u ovoj statistici koja je već godinama prisutna, i koja se mora iskoreniti, posebno se ističe nedostatak nastavnika nemačkog jezika i informatike.

- Stručnost profesora matematike, fizike i informatike je veliki problem, ali on je sve izraženiji i među prosvetarima koji predaju jezike. Jer, prema podacima našeg ministarstva, nemački predaje 133 nastavnika bez odgovarajuće diplome, a engleski 48. U najavi je i deficit kvalitetnih kadrova koji će predavati informatiku. To je posebno veliki problem, nimalo naivan, jer smo uveli informatiku kao obavezan predmet za peti razred osnovne škole. Uveli smo i informatička odeljenja u gimnazijama. Pitam se, ko će da predaje toj deci? Taj problem moramo da rešimo, ali naše ambicije trenutno ne prate nastavni kadrovi - kaže Šarčević i napominje da u nekim slučajevima imamo potpuno bizarne primere nestručnih nastavnika:

ZAVRŠEN UPIS U SREDNJE ŠKOLE: U prvom krugu se upisalo 65.690 učenika, a u drugom 1.137

- U nekim školama matematiku predaju ljudi koji su završili menadžment na privatnom fakultetu. Kakve to veze ima jedno s drugim i šta ta deca mogu da nauče od takvog nastavnika? Najveći problem je što ovo odavno već svi znaju i što niko nije prstom mrdnuo. Zato sam rešio da se to obelodani i da se krene da se taj deo našeg sistema potpuno sredi.

Čak 60.000 đaka loše uči

Prosta računica kaže da, ako jedan nastavnik predaje u dva ili tri odeljenja, i ukoliko od njega uči u proseku oko 60 đaka, to znači da čak 60.000 učenika u Srbiji dobija loše znanje od 1.000 nestručnih nastavnika. Primera radi, od 457 priučenih profesora matematike ovaj predmet uči oko 27.000 đaka, a znanje iz ove oblasti je preduslov za bilo koji prirodni fakultet.

Ministar Šarčević priznaje da su niska primanja prosvetara jedan od razloga što je među njima sve manje stručnog kadra.

LONČAR: Uživajte u muzici na EXIT-u bez droge

- Plate u prosveti su male, pa nastavnici informatike, fizike, matematike mogu da rade u privredi za mnogo više para. Zato moramo da pokrenemo to pitanje i tražimo rešenja koja mogu biti brza i sa kojima možemo odmah da krenemo od jeseni - smatra ministar.

Svi se štite

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić napominje da posebno veliki broj nekvalifikovanih prosvetara predaje u školama u unutrašnjosti Srbije.

KREĆE TRKA ZA TV MILIONE, Karić, Studio B, KCN i RTL hoće nacionalnu frekvenciju: NA KONKURS STIGLO VIŠE OZBILJNIH PRIJAVA

- Ovo je zaista veliki problem i pitanje kojim svi moraju da se pozabave. Nažalost, epicentar problema je u unutrašnjosti, naročito u manjim mestima, gde na primer matematiku ili muzičko predaje nastavnica koja ima završenu gimnaziju. A još gore je što se u malom mestu svi štite, pa kad dođu provere, oni se prikrivaju ili sređuju stvari preko noći. To mora da se promeni. Jer ne možemo da očekujemo da imamo obrazovanu decu ako im gradivo drže nestručni nastavnici - izričit je Antić.

Loše za dualno obrazovanje

U Ministarstvu prosvete kažu da problem nekvalitetnog nastavnog kadra posebno škodi dualnom obrazovanju.
- U 82 stručne škole prosečno imamo po četiri predmeta pokrivena nestručnim nastavnicima. To u sistemu razvoja dualnog obrazovanja nije dobro. U 32 muzičke škole u proseku imamo po tri nestručna nastavnika. Zato krećemo u sistematsko rešavanje problema, a u tome nam moraju pomoći i fakulteti koji školuju nastavni kadar tako što će akreditovati postojeće i razvijati nove master programe za predmetne nastavnike - kažu u ministarstvu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tiberiu

pre 5 godina

Na celu sa Tacijem oni i jesu dno dna, oni su vrh sramote za Evropu.

Tiberiu

pre 5 godina

Na celu sa Tacijem oni i jesu dno dna, oni su vrh sramote za Evropu.

mirko

pre 5 godina

Ako u prosveti radi toliki broj nastavnika bez diploma za to je zaslužan ministar Šarčević jer je rasterao mlade i sposobne profesore za koje je izjavio da na Malti rade kao konobari a to su ga savetovali Opšziski vlastodržci sa kupljenim diplomama menadžera a ustvari su pogrebni radnici u JKP-u Ruma.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija