• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

25.07.2018

19:09

(FOTO) PROPADE SEZONA! SRPSKI TURISTI U PROBLEMU: Na jugu Grčke požari, na severu kiša, letovališta NA UDARU TEŠKIH NEPOGODA!

Društvo

(FOTO) PROPADE SEZONA! SRPSKI TURISTI U PROBLEMU: Na jugu Grčke požari, na severu kiša, letovališta NA UDARU TEŠKIH NEPOGODA!

Podeli vest

Srpski turisti koji trenutno letuju u Grčkoj ili planiraju da krenu tamo narednih dana nalaze se u velikom problemu zbog loših vremenskih prilika i elementarnih nepogoda u ovoj zemlji

Na severu Grčke, u omiljenim letovalištima naših turista na Halkidikiju i u Olimpskoj regiji, gotovo svakodnevno pada kiša i besne oluje, a prognoze kažu da će se takvo vreme zadržati i u narednih sedam dana. Sa druge strane, na jugu kod Atine, ali i na nekim ostrvima, besne požari koji su već odneli više od 60 života (više o tome pročitajte na stranama 6 i 7).

Nevreme u GrčkojInformer

Nevreme u Grčkoj

U turističkim agencijama kažu da zbog vremenskih neprilika mnogi turisti žele da otkažu već ugovorene aranžmane, a interesovanje za sklapanje novih je i te kako splaslo.

Raste prodaja Turske i Egipta

Propast sezone u Grčkoj naglo je povećala interesovanje za Tursku i Egipat, destinacije koje su prethodnih godina zbog loše bezbednosne situacije bile gotovo zaboravljene. Kako su nam rekli u većini agencija, gotovo svi aranžmani u letovalištima u ove dve zemlje su rasprodati za avgust, a o last minit ponudama i nekakvim popustima nema ni govora.

SVUDA OBLACI

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić upozorava da vreme ove godine ne ide naruku onima koji žele da letuju u Grčkoj, jer su se retko kada dešavale ovolike serije kišnih dana.

- Grčka ove godine nema sreće sa vremenom i vremenskim nepogodama, a samim tim i turisti koji tamo letuju, među kojima Srbi preovlađuju. Prošlog meseca većina primorskih mesta našla se na udaru vodene stihije koja je pokvarila letovanje Srbima, ali i nanela veliku materijalnu štetu. Taman su se stvari malo smirile, buknuli su katastrofalni požari kod Atine, a za naše turiste posebno je nepovoljna vest da na severu Grčke, na Halkidikiju i u Olimpskoj regiji, ovih dana veoma često pada kiša, kaže Đurić i dodaje da se takvo vreme očekuje i narednih dana:

- Oni koji tek treba da krenu put Grčke trebalo bi da znaju da već od danas iznad kopnenog dela ove zemlje, ali i velikog broja primorskih letovališta, uglavnom na Halkidikiju, Olimpskoj regiji i Tasosu, kreće period veoma nestabilnog vremena. Biće red slabije kiše, pa red pljuskova praćenih grmljavinom. U međuvremenu će se tek povremeno promoliti sunce. 

- Ne očekuju se baš bujice i poplave kao u junu i neće biti vanrednih situacija, ali dovoljno je da svaki dan pljusne kiša pa da vam pokvari letovanje. Temperature će ići i ispod 20 stepeni, a najviše dnevne kretaće se od 25 do 30. Tek ponekad živa bi mogla da se popne na 32 podeoka. Priznaćete, to baš i nije idealno vreme za letnji odmor - smatra Đurić.

Nevreme u GrčkojInformer

Nevreme u Grčkoj

SLABIJE INTERESOVANJE

U turističkim agencijama kažu da odavno nisu imali ovako problematičnu sezonu i da se mnogi turisti već javljaju u želji da otkažu aranžmane. Prema rečima Srđana Andrića iz agencije "Paradizo", interesovanje za letovališta u Grčkoj u poslednjih nedelju dana je naglo splaslo.

- Prvo smo imali poplave u junu, koje su nam u startu smanjile interesovanje. Onda smo bili svedoci da je nekoliko agencija prevarilo putnike, što je značajno umanjilo njihovo poverenje. I taman kada smo prodaju aranžmana vratili na normalan nivo, dogodili su se požari na jugu Grčke i novi kišni talas na severu, što je ponovo negativno uticalo na interesovanje putnika. Ne možemo baš reći da je sezona pukla, ali da je daleko slabija u odnosu na prošlu, to svakako jeste - naglašava Andrić.

Nevreme u Grčkoj

VRAĆANJE PARA SAMO AKO JE VANREDNA SITUACIJA

Potpredsednik Upravnog odbora Jute Milan Lainović objašnjava da otkazivanje aranžmana ili vraćanje novca putnicima dolazi u obzir samo u slučaju proglašenja vanredne situacije. On ističe i da u ugroženim delovima Grčke, gde trenutno besni požar, nema turista iz Srbije.

- Ukoliko vam loše vreme pokvari odmor ili zbog toga ne želite da odete na more, vi možete na svoju ruku prekinuti ili otkazati letovanje, ali vam u tom slučaju neće biti vraćen novac od aranžmana. Važno je znati da vraćanje novca ne zavisi od vremenskih nepogoda ili procena putnika, već isključivo od državnih organa i zvaničnih odluka.

- Tako da, ukoliko se zbog nekih katastrofa ili ugrožavanja bezbednosti građana u nekom delu Grčke proglasi vanredna situacija, mi automatski dajemo preporuku da se tamo ne ide, ponudimo povlačenje naših turista iz tih letovališta, a novac od aranžmana vraćamo. Naravno, konačnu odluku daju turisti, jer u takvim situacijama uvek imate one koji ne žele da zbog toga otkažu svoj odmor. Setimo se Tunisa, kada je bilo onih koji su uprkos našoj preporuci da se ne ide išli put letovališta u toj zemlji - objašnjava Lainović.

HalkidikiInformer

Halkidiki

STANJE U GRČKOJ U NAREDNIH SEDAM DANA

Halkidiki oblačno i kišovito
Olimpska regija oblačno i kišovito
Tasos oblačno i kišovito
Atina sunčano, požari
Krit sunčano, požari
Peloponez moguće nevreme
Lefkada sunčano i suvo
Jonska ostrva sunčano i suvo

(VIDEO) RASTE BROJ ŽRTAVA U POŽARIMA U GRČKOJ: Najmanje 80 stradalih, nastavlja se potraga za nestalima!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija