• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

04.08.2018

18:17

FATALAN UBOD! Evo kako da spasete život ako vas ujede STRŠLJEN!

Društvo

FATALAN UBOD! Evo kako da spasete život ako vas ujede STRŠLJEN!

Podeli vest

Najnovija žrtva stršljenova je muškarac iz Malog Požarevca koji je danas preminuo posle pet uboda.

Ovi opasni insekti odneli su za dva meseca čak tri života, a evo kako da se zaštitite.

- Posle jednog ujeda ili jednog uboda insekta kod preosetljivih osoba, nakon nekoliko minuta može nastupiti anafilaktička reakcija sa koprivnjačom, grčevima u trbuhu, bronhospazmom, otokom lica i glotisa, otežano disanje cijanoza, pad krvnog pritiska, koma i na kraju - smrtni ishod - priča doktorka Jovanović-Nenadić.

SMRTONOSNI STRŠLJENOVI! Muškarac premunuo u Hitnoj pomoći posle PET UBODA!

Što se tiče reakcija na samom mestu ujeda, tu dolazi i do oštrog bola koji može trajati nekoliko minuta. Stvara se papula sa okolnim crvenilom i na kraju ostane izražen svrab. Ovi simptomi povući će se za nekoliko sati, ali u samom trenutku, savetuje doktorka, treba potražiti žaoku i odstraniti je, kako bi se sprečio dalji ulazak otrova.

- Lokalne reakcije treba ublažiti rashlađivanjem, recimo kesama sa ledom, i oralnim davanjem antihistaminika. Ukoliko se radi o jačoj reakciji, zbog bržih i potencijalnih fatalnih posledica pacijenti su edukovani da sa sobom nose injekciju adrenalina koju sami sebi daju neposredno po ubodu insekta i obavezno se javljaju prvoj zdravstvenoj ustanovi - kaže Jovanović-Nenadić.

U svakom slučaju, najbolje je izbegavati avanture u prirodi na mestima gde ima stršljenova. Ukoliko se bavite baštovanstvom, budite na oprezu i zaštitite otvorene delove tela. Ako ipak dođe do uboda, odmah izvadite žaoku i stavite hladan oblog.

Do anafilaktičkog šoka dolazi iz više razloga:

- Zbog toga što je osoba alergična na ujed insekta

- Zbog toga što je ubod na nezgodnom mestu (u predelu lica ili vrata) gde otok izaziva gušenje

- Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ujeo stršljen ili osa, pa je imuni sistem postao preosetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Tanjug

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu da izvedu samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralisali alergijsku reakciju.

U slučaju da je čovek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema lekara koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unapred pripremljena. Zato, ako ste izloženi opasnosti od ujeda stršljena, a posebno ako ste alergični na ujed insekata, potrebno je da imate jednu takvu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj, a za sve to se pre svega konsultujte s lekarom.

pixabay.com

U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mesto uboda treba tretirati hladnim oblogama. U tu svrhu možete upotrebiti hladan predmat kao što je metalna kašika. Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se lekaru, posebno ako vas je već ujeo insekt u poslednjih nekoliko nedelja.

Za kraj vam donosimo još jedan koristan savet. Jedan iskusan pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ujeda pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu pokvasiti i prisloniti na mesto uboda, držati jedan minut, a zatim skloniti. To je potrebno učiniti odmah nakon ubda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrab.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 5 godina

Posle uboda stršljena ne ostaje žaoka kao kod uboda pčele, pa tako stršljen može istom žaokom da ubode više puta.

mijo

pre 5 godina

Mene je ujelo prilikom selenja pcela oko 40 uboda ja sam popio obicnusodu bikarbonu jednu kasicicu na 2 dl vode,isto sam u kafenu solju izmesao jednu kasicicu sode bikarbone i namazao mjesta ujeda,otisao sam u hitnu radi straha da ne dodje kasnije do neke reakcije oni su mi ocistili zaoke koje su ostale i zadrzali na posmatranju ali nije bilo problema,kasnije za mjesec dana me ujeo strsljen isto sam uradio ali nisam isao dod doktora i sve je bilo u redu.Preporucujem koga ujede strsljen ovo kao prvu pomoc,ali se obavezno javiti lekaru,jer svi organizmi ne odgovaraju i ne reaguju na isti nacin.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija