• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com/infomer.rs

07.08.2018

15:58

POVEĆANJE PLATA ZA LEKARE I  JOŠ DVA ZANIMANJA: Novi sistem platnih razreda od 1. januara 2019.!

Društvo

POVEĆANJE PLATA ZA LEKARE I JOŠ DVA ZANIMANJA: Novi sistem platnih razreda od 1. januara 2019.!

Podeli vest

Lekari specijalisti imaće 15 odsto veće plate nego sada, medicinske sestre 12 procenata, a nastavnici oko 10 odsto, predviđa radna verzija novog sistema platnih razreda koji će stupiti na snagu 1. januara 2019

Kako se saznaje, ideja radne verzije sistema platnih razreda je da novi koeficijenti donesu najveće povećanje zarada zaposlenima čija su primanja potcenjena.

Tako će medicinske sestre u domovima zdravlja, koje trenutno zarađuju oko 35.000 dinara, moći da očekuju platu između 37.043 i 39.331 dinara. Njihove koleginice u bolnicama na opštim odeljenjima sa platom od 36.935 dinara dobijaće od 39.511 do 40.657 dinara, dok će plate lekara rasti i za 11.000 dinara, pa će plata doktora subspecijaliste biti veća od 91.000 dinara.

Reformom sistema predviđeni su minimalni i maksimalni iznosi plata, a tačna zarada koja će se kretati u tim okvirima zavisiće od angažovanja, postignutnih rezultata, prekovremenih sati i dana dežurstava.

- To jeste povećanje od desetak procenata, ali ono nije dovoljno da Srbija zadrži svoje zdravstvene radnike u sistemu. Danas medicinske sestre i lekari sve češće odlaze iz državnog sistema, bilo u privatni sektor ili u inostranstvo. Najčešće je reč o najboljim i najiskusnijim kadrovima poput sestara koje rade u operacionim salama, respiratornim centrima i transfuziologiji, ali i lekarima poput internista i radiologa - kaže Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva.

S druge strane, ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je juče da se razgovara o tome da plate prosvetnih radnika budu povećane bar za deset odsto.

- Zdravstvo i prosveta će imati prednost, to sam čuo od premijerke i to mogu da kažem, ali će to biti pred kraj godine - rekao je ministar Šarčević i potvrdio da se sa sindikatima rade novi modeli finansiranja platnih razreda.

Radna verzija novog sistema platnih razreda predviđa povećanje plata nastavnicima za oko deset odsto.

- Trebalo bi imati na umu da osma platna grupa, u koju su svrstani skoro svi nastavnici i stručni saradnici (osim bibliotekara), ima čak devet platnih razreda koji obuhvataju visinu koeficijenta od 3,35 pa do 4,71. To znači raspon plata od 47.870 dinara do 67.500 dinara. U dosadašnjem sistemu obračuna zarada u obrazovanju, maksimalna razlika između nastavnika početnika i onoga pred penzijom je mogla iznositi do 15,6 odsto, sada ta razlika ide do čak 40 procenata - rekao je MIlan Jevtić, član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

On naglašava da je predloženi koeficijent za stručne saradnike i za sekretare škola za sedam odsto niži u odnosu na nastavnike. To ne znači manju platu od one koju trenutno imaju, već da je planirano povećanje za njih niže u odnosu na povećanje koje će imati nastavnici.

Cilj pravedan raspon plata

Novi platni razredi u sistemu javne uprave najavljeni su početkom 2017. godine. U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kažu da je cilj uspostavljanje pravednog raspona plata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ps

pre 5 godina

Zdravstveni i prosvetni radnici jesu jedno od najodgovornijih zanimanja! Vlada prepoznaje težinu njihove odgovornosti i svakodnevnog posla!

paramonte

pre 5 godina

Tako odgovoran posao mora biti adekvatno placen.

paramonte

pre 5 godina

Jedino tako moze da se spreci odlazak zdravstvenih radinika.

Srba

pre 5 godina

Ova drzava od 1945 zivi u potpunom haosu gde ne postoje nikakvi cvrsti kriterijumi raspodele i gde se ne zna ko treba da bude najbolje placen-lekari, nastavnici, pravnici, ili kafe kuvarice.Cas se povecavaju plate jednima, cas drugima. Sada je lekarima povecana plata a za godinu dana ce povisiti plate policiji ili sudstvu. Nema cvrstih kriterijuma, voluntarizam do kraja.

Ugljesa

pre 5 godina

Sve pohvale za povecanje plata. Zasluzili su i lekari, njihov posao ni malo nije lak i to treba vrednovati.

Mica

pre 5 godina

Povećanje plata je rezultat ranije preduzetih mera štednje, što znači da je Vlada taj deo posla dobro odradila.

Mita

pre 5 godina

Slazem se da zaposleni u zdravstvu i prosveti imaju primat nad svim ostalim profesijama. Oni se brinu o buducnosti svih nas, i ako se ne motivisu na odgovarajuci nacin rezultati mogu da izostanu.

Mita

pre 5 godina

Ovo povecanje je apsolutno na mestu. Rec je o ljudima koji obavljaju najodgovornije poslove, tako da zasluzuju vece plate.

skocko

pre 5 godina

Bravo! Naša država misli na svoje građane! Povećanje plata i penzija i bolji životni standard!

Ana

pre 5 godina

Odličan sistem povećanja plata koji je jako pravičan i realan.

Vlada

pre 5 godina

A kolika je plata" Direktora kontrole letenja " Izguglajte. Molim vas... Dali medicinske sestre i doktori mogu da shvate da neko ima platu 10.000e....

Fudbaler

pre 5 godina

- Zdravstvo i prosveta će imati prednost, to sam čuo od premijerke i to mogu da kažem, ali će to biti pred kraj godine ., Cilj je da se spreče odlazak lekara u inostranstvo.

Kolja

pre 5 godina

Kako ste dosadni sa tim prosvetarima i lekarima. Šta je sa milicijom, vojskom, carinom koja doprinosi državi najviše...

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija