• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.08.2018

15:19

PILOTI MIGOVA ODUŠEVLJENI: Avioni odlični, od sutra u upotrebi!

Društvo

PILOTI MIGOVA ODUŠEVLJENI: Avioni odlični, od sutra u upotrebi!

Podeli vest

Dva remontovana MIG-a 29, koje je Srbija nabavila od Rusije, uspešno su obavila prvi probni let sa aerodroma u Batajnici u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a piloti su rekli da su avioni odlični, i da će već od sutra biti u upotrebi

Nakon uspešno završenog remonta i današnjeg prijema aviona u Batajnici, srpski piloti su prvi put upravljali remontovanim avionima MIG 29 iz Rusije.

Jednim MIG-om 29 upravlja pukovnik Aleksandar Piposki, a u drugom se nalaze major Zoran Jokić i pukovnik Brane Krnjajić.

Piposki je, govoreći o utiscima sa probnog leta, rekao da su građani mogli putem medija da vide prvi let tih aviona u ratnom vazduhoplovstvu Srbije.

Ti avioni su, kako je rekao, u ovoj fazi dovedeni na nivo naših MIG-ova koje imamo u vojnom vazduhoplovstvu.

- Avioni su prošli naše kriterijume i zadovoljavaju određene standarde da uđu u operativnu upotrebu i već sutra će ti avioni biti u redovnom letenju, kako za obuku pilota, tako i za dežurstvo u sistemu PVO na zadatku kontrole i zaštite vazdušnog prostora - rekao je Piposki.

Tanjug

Kaže da su avioni veoma "meki" za upravljanje, kao i da je na njima izvršen tzv. laki remont.

- Vidi se da su izuzetno upravljivi - dodao je on.

Ističe da to nisu potpuno novi avioni, ali da sada skoro kao da jesu, s obzirom na to šta je sve na njima urađeno, ali i da su i naša četiri aviona trenutno u fazi remonta, koji će biti završen u naredna dva meseca.

Prema njegovim rečima, treća faza modernizacije će poceti od 2019. godine i u njoj će svih 10 aviona, četiri naša i šest iz Rusije, biti podignuto na viši standard odnosno imaće nove sposobnosti dejstva na velikim daljinama.

M. Dakić

Imaće modernije rakete vazduh - vazduh za dejstva po zemaljskim ciljevima, to jest precizno vazduhoplovno naoružanje i na njima će biti povećan domet osmatračkog radara, objasnio je on.

(UŽIVO/VIDEO) POLETELI NOVI SRPSKI MIGOVI! Vučić ispratio čuvare našeg neba na prvi let!

Krnjajić, koji je upravljao MIG-om 29 dvosedom, kaže da se ti avioni ne razlikuju od naših MIG-ova.

- Avion je potpuno ispravan, upravljiv i pregledan. Nova elektronska oprema radi besprekorno, nemamo nikakvih primedbi. Unapredili smo neke naše sposobnosti i već od sutra krećemo sa letačkom obukom mlađih pilota - rekao je on.

Tanjug

Probni let aviona je trajao ukupno 35 minuta, sa poletanjem i sletanjem.

Predsednik Srbije je prethodno prisustvovao prijemu dva MIG-a 29, koji su modernizovani i u potpunosti pripremljeni za let.
Remont ova dva aviona MIG-29 obavljen je u Srbiji.

VUČIĆ U BATAJNICI: SAD STE VIDELI MOĆNA KRILA SRBIJE - USKORO OSAM MIGOVA 29!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
weljko

pre 5 godina

Letite momci nasi junaci, letite i utrenirajte se sto bolje na krilima ovih mocnih celicnih ptica!!!!!

Stoya

pre 5 godina

Pilotima se ostvario dečački san, da ih Vučić prati na let

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija