• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

23.08.2018

08:46

UJELA DOKTORA DOK SE PORAĐALA! Totalni haos u negotinskom porodilištu!

Društvo

UJELA DOKTORA DOK SE PORAĐALA! Totalni haos u negotinskom porodilištu!

Podeli vest

Neverovatna priča, sa gotovo filmskim obrtima, zadesila je prim dr Miroslava Ivića, načelnika ginekologije i akušerstva u Zdravstvenom centru u Negotinu - usred porođaja porodilja ga je ujela!

A da stvar bude još gora, žena je zaražena opasnim virusom hepatitisa B i u tom času doktoru je pretila ozbiljna bolest, jer je rana krvarila, dok je on pokušavao da spase njenu bebu od gušenja.

Čitava drama, kako za list priča prim. dr Ivić, odigrala se prošlog četvrtka.

- Bio sam to veče u pripravnosti. To je značilo da na poziv kolega dođem u porodilište. I pozvali su me. Rekli su da imaju porodilju kojoj je to četvrti porođaj, koja viče, skače sa stola, i da ne mogu da je smire. Brzo sam bio u porođajnoj sali. Zatekao sam scenu kako je jedna babica drži za nogu, druga za ruke, ona vrišti, a beba je krenula. Postojala je bojazan da se novorođenče uguši, kada pacijentkinja skupi i stisne noge – priča u dahu prim. dr Ivić i dodaje da je odmah priskočio u pomoć i uhvatio porodilju za drugu nogu, pokušavajući da je spreči da naudi bebi.

U tom času usledio je šok – porodilja se nekako izmigoljila i ujela doktora ispod pazuha, blizu ramena.

- Sve sam zvezde video! To mesto je počelo da krvari, ali smo uspešno završili porođaj. Kad sam se uverio da su majka i beba dobro, otišao sam kod kolega na hirurgiju. Oni su mi obradili ranu, propisali antitetanus i antibiotike - prepričava doktor Ivić događeje od te večeri.

printscreen

Porodilište u Negotinu

I taman kada je pomislio da je najgore prošlo, počinje filmski zaplet.

- Nisam ni slutio šta me čeka, sve dok nisam pogledao istoriju bolesti porodilje i silno se iznenadio. Ona ima hepatitis B! Opasno oboljenje koje se prenosi putem krvi! Bilo mi je jasno da moram u roku od 24 sata od ujeda da primim lek, takozvani humani imunoglobulin. On bi trebalo da spreči da dobijem hepatitis B - priča nam. 

Ali tu se stvar dodatno komplikuje - lek u tom trenutku, kaže, nigde nisu mogli da nađu.

- Bolnički farmaceut pozvao je mnogo brojeva telefona i dobio odgovor da leka - nema! Tek je narednog jutra upravnica bolnice dr Gordana Radmanović uspela da u Beogradu pronađe humani imunoglobulin. Tada vozač kreće na put, donosi lek i dobijam ga bukvalno u pet do 12. Celu noć, između petka i subote sam ga primao kroz infuziju - opisuje doktor stanje u kojem se našao.

printscreen

ŠOKIRAN prim. dr Miroslav Ivić

Kako dodaje, osim njega i novorođenče je moralo da primi imunoglobulin.

Inače, kako kaže doktor Ivić, otkako je postao načelnik ginekologije, već dve godine unazad, svi se trude da vrate trudnice na ovo odeljenje.

- One su ranije odlazile da se porađaju u Bor i Zaječar i nisu imale poverenja u naš Zdravstvni centar. Porastao nam je i broj porođaja na oko 300 godišnje, za razliku od pre dve godine kada ih je bilo oko 220 i sad je to jedno od najboljih odeljenja u ZC "Negotin" – priča on i dodaje da se ne plaši hepatitisa jer je svu terapiju primio po propisanom protokolu.

Šta je hepatitis B

Hepatitis B je zapaljenje jetre izazvano virusom hepatitis B (HBV). Prenosi se putim krvi, a do pojave prvih simptoma može da prođe tri do šest meseci. Počinje akutnim zapaljenjem jetre, koje se uspešno leči, ali kod određenog procenta inficiranih akutni hepatitis B prelazi u hroničan oblik. To može da dovede do oštećenja jetre, a u manje od jednog procenta pacijenata akutna bolest može dovesti i do karcinoma jetre, transplantacije tog organa ili smrti.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 5 godina

Vikala i skakala ,a niste mogli da joj date epidural cekali ste da vam ponudi 500 evra.

Dragan Boromisa

pre 5 godina

Lekar je dobro prošao,moglo je i gore jer izgleda da medicinsko osoblje nije čulo za epiduralnu injekciju.Prilikom porođaja žena trpi neopisive bolove i to bi svako trebao da zna, naročito lekarsko osoblje koje je oguglalo na svaki tuđi bol osim na svoj.Porodilji je u tom trenutku sigurno bilo do ujedanja iz čistog hira.Posetite bolnice u inostranstvu,kod njih se to ne događa i napravite intervju sa ženama koje su imale slična iskustva ali nisu mogle nikog da ujedu od muke i doživele su velika poniženja kao porodilje i majke.Čast izuzecima i savesnim lekarima i osoblju.Natalitet je sve manji i mnogo žena odlazi, koje finansijski mogu sebi da priušte, u inostranstvo da bi se porodile....ostalima ostaje da se nadaju da neće biti potrebe da nikog ujedu da bi na njih obratili pažnju...

Joke

pre 5 godina

Šta li ce tek biti kad ova gancika bude radjala peto, šesto, sedmo itd dete? Da ne pojede nekog doktora ili sestru?

Vesna

pre 5 godina

Izuzetan strucnjak, koji voli svoj posao. Zelim Vam, svako dobro!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija