• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. A. B.

24.08.2018

12:25

MISLIO SAM DA MI NEMA SPASA! Ispovest lekara kog je izujedala porodilja zaražena hepatitisom

Društvo

MISLIO SAM DA MI NEMA SPASA! Ispovest lekara kog je izujedala porodilja zaražena hepatitisom

Podeli vest

Porodilja I. I. (20) u stanju histerije izujedala po pazuhu ginekologa Dr Miroslava Ivića dok joj je vadio bebu iz stomaka. Lekar ostao u šoku kada je shvatio da majka ima hepatitis B i da su velike šanse da mu je prenela bolest preko ujeda

Ginekologu iz Negotina primarijusu dr Miroslavu Iviću jedan sasvim običan dan na poslu u porodilištu u ovom gradu pretvorio se u pravi horor! Njega je pre nekoliko dana izujedala po pazuhu histerična porodilja I. I. (20), i to u trenutku dok joj je vadio bebu iz stomaka!

Međutim, za baksuznog lekara šok je tek usledio, jer je ubrzo saznao da I. I. ima hepatitis B i da mu je verovatno preko ujeda prenela ovu opaku bolest. Kako u bolnici u Negotinu nije bilo imunoglobulina koji bi ga zaštitio, usledila je panična potraga za lekom, jer je morao da primi dozu najkasnije 24 sata od trenutka zaraze! Dve ampule nabavljene su u poslednji čas, samo 30 minuta pre isteka tog roka.

Histerična žena

Ginekolog Miroslav Ivić, u razgovoru za Informer, kaže da će dok je živ pamtiti dan kada je umalo ozbiljno ugrozio svoje zdravlje.
- Kada sam tog dana došao na posao, ni slutio nisam da me čeka jedna nezaboravna smena. Na odeljenje je dovedena žena spremna za porođaj i odmah je prebačena u salu. Međutim, ona se sve vreme otimala, vrištala, skakala je po porodiljskom stolu, šutirala je babice, bila je u stanju neviđene histerije. Nikada za 30 godina karijere nisam video tako nešto, kaže dr Ivić i objašnjava kako je došlo do toga da ga I. I. na kraju izujeda:

- Babice su pokušale da smire ženu, da je urazume, ali ona uopšte nije sarađivala, već ih je gurala i udarala. Morale su čvrsto da joj stegnu obe ruke, pa je ona počela da se batrga nogama. Toliko ih je savijala, da je u jednom trenutku postojala mogućnost da uguši bebu. Ja sam je istog trena zgrabio za noge da bih spasao dete. Bio je to delić sekunde. Porodilja je i dalje vikala, beba je krenula, ja sam držao ženi noge i onda se histerična majka nekako izvukla iz stiska babica, savila se i snažno me izujedala ispod pazuha, blizu ramena. Iskreno, ujed je bio zaista bolan, ali smo nastavili i obavili porođaj kako treba - govori nam ovaj lekar.

Informer

Doktor Ivić je tek nakon rođenja bebe mogao dobro da pogleda ujede koji je zadobio. Otišao je kod kolega na hirurgiju, zašili su mu ranu, a onda je usledio šok!
- U kartonu porodilje pisalo je da je ona zaražena hepatitisom B, opasnim oboljenjem koje se prenosi putem krvi. Znao sam da moram u roku od 24 sata od ujeda da primim lek, takozvani humani imunoglobulin. To je jedini način da se kod tek zaražene osobe spreči dobijanje ove bolesti - kaže nam Ivić.

Lek i za bebu

Usledila je panična potraga za ovim lekom. U negotinskoj bolnici ga nije bilo, bolnički farmaceut je uzalud pozivao kolege u drugim mestima, ali lek jednostavno nigde nije mogao da se nađe.
- Bio sam uveren da ću se razboleti, da mi nema spasa, jer je isticao rok kada imunoglobulin može da zaustavi zarazu. Međutim, lek je pronađen tek narednog jutra, 30 minuta pre isteka roka kada njegovo delovanje ima smisla. Upravnica bolnice dr Gordana Radmanović ga je nekako pronašla u Beogradu. Poslato je vozilo da hitno dopremi lek do Negotina. Cele noći sam primao lek kroz infuziju, a naravno, i beba ga je dobila. Srećom, sve se dobro završilo - kaže dr Ivić.

Zašto bolnica nije imala lek?

Uprkos činjenici da je kao pacijentkinju imala porodilju zaraženu hepatitisom B, negotinska bolnica nije imala spremljene doze imunoglobulina za bebu. Kada smo pokušali da od čelnih ljudi bolnice saznamo zašto nisu imalo ovaj lek, oni nisu znali da nam odgovore uz obrazloženje "da je u pitanju vrlo zamršena situacija".

Šta je hepatitis B

* Teško zapaljenje jetre izazvano virusom HBV
* Prenosi se preko telesnih tečnosti, krvi, urina, pljuvačke, sperme...
* Ako iz akutne pređe u hroničnu fazu, dolazi do teškog oštećenja jetre
* Manifestuje se mučninom, gubitkom apetita, bolovima u zglobovima, groznicom, a u drugoj fazi žutom bojom kože i sluzokože




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija