• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.08.2018

18:20

ŠEŠELJ OPET ZARATIO SA HAŠKIM TRIBUNALOM: Hoće da se žali na osuđujuću presudu!

Društvo

ŠEŠELJ OPET ZARATIO SA HAŠKIM TRIBUNALOM: Hoće da se žali na osuđujuću presudu!

Podeli vest

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj poslao je zahtev predsedniku Mehanizma za međunarodne krivične sudove da mu se omogući ulaganje žalbe i utvrđivanje roka za najavu žalbe na osuđujuću presudu za progon Hrvata u Hrtkovcima, u Vojvodini

Žalbeno veće Mehanizma osudilo je Šešelja na kaznu od 10 godina zatvora zbog podsticanja na progon, deportaciju i druga nehumana dela, kao i zločine protiv čovečnosti i za činjenje progona 1992. godine.

Prethodno je, 14. juna 2016. godine, prvostepeno veće Haškog tribunala izreklo Šešelju oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, nakon što je lider radikala proveo 12 godina u pritvoru.

U podnesku Šešelja upućenog Mehanizmu navodi se da je nakon što je tužilaštvo Mehanizma uložilo žalbu na oslobađujuću presudu, žalbeno veće Mehanizma imalo samo dve mogućnosti i to da potvrde presudu ili da je ukinu i predmet vrate na prvostepeno suđenje.

- Mehanizam je mimo svih pravila preinačio prvostepenu oslobađajuću presudu Šešelju, proglasio ga krivim za jedan deo optužbe i izrekao mu kaznu od 10 godina, koju je on već izdržao u neprimereno dugom pritvoru - navedeno je u podnesku koji je preneo Mehanizam u Hagu.

ZLO NE ODUSTAJE! HILARI KLINTON: SRAMOTA JE DA KOSOVO BUDE SRPSKO, sušićemo podelu čim oborimo Trampa!

Ukazuje se da je Mehanizam Šešelju uskratio pravo da učestvuje u drugostepenom postupku i zahteva se pravo na ulaganje žalbe na presudu kojom ga osuđuju.

- Žalbeno veće koje je osudilo Šešelja nije izvelo ni jedan jedini dokaz, nisu videli ni jednog jedinog svedoka ili veštaka. Nisu učestvovali u postupku, a presudili su kao da su postupak vodili - piše u podnesku.

ŠEŠELJ PORUČIO JANJIĆU: Vrati se u svoju keliju i traži oprost za sve što si učinio protiv srpskog naroda!

Kako se navodi, Žalbeno veće je "imalo za cilj da ''pokrije'' dugogodišnji Šešeljev pritvor u Haškom tribunalu" i da preinače oslobađajuću presudu u osuđujuću i na taj način naprave "presedan kakav nije zabeležen".

- Ako bi se presuda Žalbenog veća Mehanizma smatrala konačnom, onda bi Šešelj ostao uskraćen za učestvovanje u drugostepenom postupku. To što je Žalbeno veće želelo da pokrije Šešeljev pritvor nije i ne može biti pravni argument za izricanje nezakonite presude - zaključije se u podnesku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija