• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.09.2018

22:32

LETO NE ODUSTAJE! Do kraja septembra ČAK 30 STEPENI!

Društvo

LETO NE ODUSTAJE! Do kraja septembra ČAK 30 STEPENI!

Podeli vest

Toplotni talas iz Evrope sredinom nedelje stiže u Srbiju. Sunčano i toplo, sa temperaturama preko 20 stepeni, biće bar do sredine oktobra

Sve do kraja septembra u Srbiji će se zadržati topli dani sa temperaturama od oko 30 stepeni, uz tek pokoji dan sa kišom, najavljuju meteorolozi!

Prolazna naoblačenja moguća su samo početkom nedelje, ali neće biti obilnijih padavina niti vremenskih nepogoda. Leto u septembru zadržaće se sve do kraja meseca, a lepo vreme i miholjsko leto očekuju nas i u oktobru, kada će temperatura biti preko 20 stepeni.

Oprez za srčane bolesnike

Zbog visokih temperatura porastao je i UV indeks zračenja, pa se u najtoplijem delu dana savetuje izbegavanje boravka na otvorenom. Što se tiče biometeoroloških tegoba, mogu se javiti kod astmatičara i kardiovaskularnih bolesnika. Stoga lekari savetuju da se uzima dosta tečnosti i da svi hronični bolesnici obavezno uzimaju svoju terapiju.

Uzrok produženom letu je, kako kažu meteorolozi, uticaj novog toplotnog talasa koji iz Evrope ovih dana stiže i u Srbiju.

"Tropski talas" najpre će proći kroz Nemačku, a zatim Francusku, Italiju, Mađarsku, Hrvatsku i sredinom nedelje stiže u našu zemlju. Kako pokazuje prognoza, vrhunac tog toplotnog talasa očekuje se sredinom sledeće nedelje, kada će biti čak 30 stepeni!

Toplotni talas

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić potvrdio je za Informer da nam u narednom periodu slede veoma topli i sunčani dani sa temperaturama iznad proseka za septembar.

Foto: Shutterstock

 

- Narednih dana širom Srbije zadržaće se vreme kakvo smo imali od druge polovine avgusta. Ostaju nam sunčani i suvi dani, sa temperaturama od 25 do 30 stepeni. Jutarnje će se kretati od osam do 15 stepeni Celzijusa, dok će preko dana biti i do 30 stepen. Sve ovo je uzrok tople vazdušne mase koja je "udarila" Evropu, pa će stići i u Srbiju i zemlje okruženja. Zato slobodno možemo da kažemo da ćemo imati produženo leto i temperature iznad proseka. Prolazna naoblačenja moguća su posle ovog vikenda, i to u noći između nedelje i ponedeljka, ali će biti kratkotrajna i prolaznog karaktera - ističe Đurić i napominje:

Vremenska prognoza za narednih pet dana

subota, 15. septembar          13-27*
nedelja, 16. septembar         14-27
ponedeljak, 17. septembar  15-28
utorak, 18. septembar           12-29
sreda, 19. septembar             13-30

*Minimalna i maksimalna tempertaura prema podacima RHMZ

 

- Iako nam kalendarski još malo pa stiže jesen, lošeg vremena sa kišom i hladnim danima nema ni na vidiku. Čak štaviše, sve do kraja septembra uživaćemo u pravim letnjim temperaturama. Živa u termometru se neće spuštati ispod 20. podeljka. Kratkotrajni lokalni pljuskovi biće mogući samo u pojedinim delovima zemlje, i to uglavnom poslepodne. Tako da su lepe vesti da ćemo do kraja septembra uživati u sunčanim i toplim danima, što pokazuje da ćemo ove godine sigurno imati i miholjsko leto, barem sve do prve polovine oktobra. I tada nas, kako za sada pokazuje prognoza, očekuju sunčani i topli dani - dodaje naš sagovornik.

Letnja kiša

Sa njim je saglasan i meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Nedeljko Todorović.

- Sve do kraja ovog meseca očekuju se natprosečne temperature za ovo doba godine, i to i do pet stepeni više, ako uzmemo u obzir da su prosečna merenja za ovo doba godine oko 25 stepeni. Ali, neće biti nikakvih problema ni posledica zbog ovako toplog septembra. Živa će se kretati od 27. do 30. podeljka, uz pokoji dan sa prolaznim naoblačenjem. Ali, čak i to malo kiše što padne, biće kratko, bez štete, nalik letnjim pljuskovima - dodaje Todorović.



 





 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija