• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - M. M. D.

21.09.2018

22:18

BANKARI LIHVARI! MASNA ZARADA OD KAMATA, TAKSA I PROVIZIJA...   Banke nam uzele 40 MILIJARDI ZA KAMATE!

Društvo

BANKARI LIHVARI! MASNA ZARADA OD KAMATA, TAKSA I PROVIZIJA... Banke nam uzele 40 MILIJARDI ZA KAMATE!

Podeli vest

U prva tri meseca ove godine građani Srbije dali čak 40 milijardi dinara na ime kamata i naknada bankama, što je za 800 miliona više nego u istom periodu prošle godine

Banke koje posluju u Srbiji naplatile su građanima čak 40 milijardi dinara na ime kamata i naknada za samo prva tri meseca ove godine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije! Ovo je čak 800 miliona dinara, odnosno 6,7 miliona evra više nego za isti period prošle godine.

Na ime kamata banke su u januaru, februaru i martu 2018. ukupno inkasirale 30,9 milijardi dinara, dok su 2017. za isti period naplatile 30,5 milijardi. Kada su naknade u pitanju, uzele su 9,1 milijardu dinara u odnosu na 8,7 iz prvog tromesečja prošle godine.

Zamka

Problem su naknade i naplaćivanje 'skrivenih' usluga. Na tome banke u Srbiji najviše zarađuju
Ljubodrag Savić, ekonomista

 

Stručnjaci ističu da je drastičniji pad kamata na štednju uticao da bankarski rashodi budu manji, a samim tim i zarada na kreditima veća. Kada su provizije u pitanju, navode eksperti, banke već duže vreme za svakakve usluge, od obrade kredita do plaćanja računa, građanima uzimaju ogroman novac.

Obmanjuju klijente

Ekonomista Milan Kovačević konstatuje da je evidentno da su banke prihodovale više novca nego lane, i to najviše zato što su im marže i dalje ogromne.

- Banke kod nas posluju po principu da sve istaknu krupnim slovima kad vam nešto nude, a sitnim slovima kad vam uzimaju novac, i tu lako obmanu klijente. I pored toga što su kamate pale, i dalje su mnogo niže na štednju nego na kredite, pa je njihova zarada po tom osnovu i dalje velika. Posebna priča su naknade za usluge koje su potpuno nestandardizovane, tako da građani uopšte ne znaju koliko i šta plaćaju u različitim bankama - objašnjava Kovačević.

NBS: Ukinuće se razne provizije!

Na osnovu nedavno usvojenih izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama, NBS će standardizovati sadržinu usluga i naknada koje banke nude građanima. Izmene i dopune ovog zakona počeće da se primenjuju u martu 2019. Do tada građani plaćaju provizije na sve i svašta. Primera radi, banke uzimaju provizije na svaki račun koji se plaća, što na kraju donosi veliku zaradu. Zanimljivo je da se provizije kreću od 80 do sto dinara po računu, pa može da vam se desi da na svega nekoliko stotina dinara za račun platite naknadu od čak sto dinara.

 

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da su uslovi što se tiče kamata u svim bankama manje-više slični, i dodaje da su provizije te koje im znatno podižu zaradu.

- Kamate u bankama periodično rastu i padaju i tako je svuda u svetu. Klijente niko ne prisiljava da podižu kredit u trenutku kada im se čini da su kamate visoke i uvek mogu da sačekaju pravi trenutak za zajam. Međutim, problem u srpskim bankama su naknade i naplaćivanje 'skrivenih' usluga. Na tome banke u Srbiji najviše zarađuju! - podvlači Savić.

Dogovaraju cene usluga

On smatra da Narodna banka Srbije mora da reši ovaj problem tako što će da izradi pravilnik koji će jasno da reguliše šta sve može klijentima da se naplaćuje.

Velika zarada na minusu

Kada su kamate u pitanju, banke zarađujuju na dozvoljenom i nedozvoljenom minusu
Dragovan Milićević, ekonomista

 

- Za početak, nadoknada kao što je recimo obrada kredita mora da bude transparentna. Drugo, oni koji podižu kredit moraju da imaju mogućnost da uporede troškove u više banaka i da se ukinu neke nadoknade koje očigledno služe samo da bankama stavljaju pare u džep - dodaje Savić.

I ekonomista Dragovan Milićević naglašava da su pojedini krediti, ali i usluge banaka papreni.

- Kada su kamate u pitanju, to su dozvoljeni i nedozvoljeni minus, to je preskupo, ali ni naknade ne zaostaju. Verujem da se banke tu dogovaraju oko visine naknada i da je to razlog što već godinama nikako ne žele da ih smanje - navodi Milićević.

Poslovanje

* 29 banaka posluje u Srbiji
* 23.095 zaposlenih
* 30,9 milijardi dinara prihod od kamata
* 9,1 milijardu dinara prihod od naknada

BRAČNI PAR ZELENAŠA OJADIO NAJSIROMAŠNIJE PROKUPČANE! Davali novac na kamatu, pa OTIMALI SOCIJALNU POMOĆ!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
izbeglica iz Srbije

pre 5 godina

Jedno od rešenja za oporavak zemlje je ZAKON O POREKLU IMOVINE za period od 1990.godine pa na ovamo,pod hitno. Pa da vidimo ko je vera a ko nevera srpskog društva.

maxymus

pre 5 godina

Drzava uzima mnogo vise na ime poreza, zasto ne pisete o tome?? I porezi se povecavaju, realne plate smanjuju. Vrlo cesto se bas ti krediti uzimaju da bi se platili nameti drzavi. Ili se o tome ne sme?

TBL

pre 5 godina

Pa šta čekate??? Da na m skinu kožu sa leđa? Ukinite provizije na " dobar dan".

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija