• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

15.10.2018

15:31

OBAVITE TO DOK NEMA EPIDEMIJE: Počela vakcinacija protiv gripa u domovima zdravlja!

Društvo

OBAVITE TO DOK NEMA EPIDEMIJE: Počela vakcinacija protiv gripa u domovima zdravlja!

Podeli vest

Vakcina protiv gripa dostupna je od danas u svim domovima zdravlja u Srbiji. Cepivo je jutros iz Instituta Torlak distribuirano zavodima za javno zdravlje, a zatim do svih punktova u domovima zdravlja...

Nabavku vakcina preko Instituta Torlak sproveo je Republički fond za zdravstveno osiguranje a nabavljeno je 241. 620 doza vakcina.

U Gradski zavod za javno zdravlje jutros je stiglo 53.310 doza vakcina protiv gripa koje su namenjene domovima zdravlja u Beogradu,a distribucija po ponktovima biće završena do kraja dana.

Načelnica Jedinice za imunizacija GŽJZ epidemiolog dr Leposava Garotic Ilić pojašnjava da su i ove, kao i svih prethodnih godina, vakcine o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nabavljene za osobe u posebnom riziku.

To spadaju trudnice, sve osobe starije od šest meseci sa hroničnim bolestima srca, pluća (uključujući i astmu), zatim bubrežni bolesnici, osobe sa neurološkim poremećajima, transplantirani pacijenti, osobe sa oslabljenim imunitetom, sa poremećajima metabolizma - dijabetičari i gojazne osobe.

Pravo na besplatnu vakcinu protiv gripa imaju i svi zaposleni i smešteni u gerontološkim centrima ili ustanovama socijalno zdravstvene zaštite, kao i zdravstveni radnioci u zdravstvenim ustanovama.

U dom zdravlja Stari grad danas je stiglo 3.100 doza vakcina protiv sezonskog gripa. Dr Dušanka Vujadinović Penđer kaže da je sporadično bilo zainteresovanih građana za vakcinaciju, ali da se veće gužve očekuju sutra tokom dana.

- Uvek je u početku veći odziv. Nema epidemije gripa, a naša preporuka građanima je da se vakcinišu što pre dok nema epidemije, jer je potrebno dve do tri nedelje da se razvije imunitet - kaže Vujadinović Penđer za Tanjug.

I ove sezone od gripa će nas štititi vakcina francuskog proizvođača Sanofi Pastera, a prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije vakcina sadrži tri tipa virusa AH1N1, AH3N2 i virus B, jer su to virusi koji se ove godine očekuju da budu u cirkulaciji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija