• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.10.2018

18:55

(FOTO/VIDEO) ARNOU GUJONU NAJVIŠE PRIZNANJE VITEZ FESTA: Francuskom humanitarcu uručen mač ZLATNI VITEZ- SVETI STEFAN DESPOT SRPSKI

Društvo

(FOTO/VIDEO) ARNOU GUJONU NAJVIŠE PRIZNANJE VITEZ FESTA: Francuskom humanitarcu uručen mač ZLATNI VITEZ- SVETI STEFAN DESPOT SRPSKI

Podeli vest

Na praznik Pokrov Presvete Bogorodice, održana je svečana dodela priznanja Vitez Festa 2018. i treće uručivanje mača ZLATNI VITEZ- SVETI STEFAN DESPOT SRPSKI u velikoj sali opštine Stari grad

Svečana manifestacija je otvorena ruskom molitvom "Carice maja preblagaja" u izvođenju Anastasije Mrđenović i Pesmom o vitezu u izvođenju najmlađeg petogodišnjeg viteza Kraljevskog Reda, Luke Bobičića.

Foto: krv

Tekst potpisa

Svečana dodela priznanja Vitez Fest 2018. počela je blagoslovom Protojereja- stavrofora prof. dr Radomira Popovića. U kratkom prilogu pravoslavne televizije Hram, gosti su bili u prilici da vide snimak sa prvog Bijenala Crkvene umetnosti u Srbiji koji je bio priređen u okviru festivala viteške kulture Vitez Festa, a u organizaciji ULUS-a i Kraljevskog Reda Vitezova.

Foto: krv

 

Nakon predstavljanja stručnjaka ruskog doktora Temnikova, istoričara Ane Skovran, publicistu Zorana Nikolića i naučnika Dragoljuba Antića, koji su u toku viteške nedelje održali predavanja, na scenu su stupili Fenečki biseri i izveli pesmu „Žubor voda žuborila“.

Prof. dr Predragu Ristiću je uručen jedan od mačeva Sveti Stefan Despot Srpski nakon čega se obratio prisutnima podelivši u svom govoru deo svog ogromnog iskustva, svoje mudrosti, plemenitosti i znanja. Rusku pesmu „Rodnaja Serbia“ otpevao je ženski vokalni ansambl Rosa.

Foto: krv

 

Mladi Vitezovi Dorćola su ozbiljno shvatili slogan Vitez Festa „Klinci i klinceze, postanite prinčevi i princeze“ i u odorama srednjevekovnih vitezova izveli kratku predstavu.

Foto: krv

 

Kao kruna svečanog viteškog kraljevskog sabranja, predsednik upravnog odbora Kraljevskog Reda Vitezova Hadži Zoran Dušanov Mrđenović je uručio mač ZLATNI VITEZ 2018 francuskom i srpskom humanitarcu Arnou Gujonu.

Foto: krv

 

Ovaj mač je ručni rad kovača Dimitrija Ćelića i replika je jednoiporučnog mača Svetog Despota
Stefana Lazarevića.

Na kraju svečane manifestacije svi prisutni su zajedno sa muzičkim sastavom Fenečki biseri otpevali još jednu himnu Srbije „Ovo je Srbija“. Svi prisutni su nakon svečane dodele prisustvovali koktelu i time je zaokružen još jedan Vitez Fest.

(VIDEO) SPEKTAKULARNI VITEZ FEST OBARA REKORDE: Već prvog dana festivala više od 50.000 posetilaca uživalo u viteškoj bajci na Beogradskoj tvrđavi!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sneza

pre 5 godina

Divna manifestacija. Trebalo bi u celoj Srbiji organizovati prilagodjene aktivnosti za decu kako bi na lak način učila našu istoriju i negovala viteške vrednosti. Lepo je što je gospodinu Gujonu odato priznanje za njegov nesebičan i hrabar rad.

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija