• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

16.10.2018

22:31

SRPSKA POLICIJA GONI 82 MANIJAKA SA INTERNETA: Počeo je lov na potencijalne pedofile i silovatelje!

Društvo

SRPSKA POLICIJA GONI 82 MANIJAKA SA INTERNETA: Počeo je lov na potencijalne pedofile i silovatelje!

Podeli vest

Od početka 2018. podneto 77 krivičnih prijava protiv 82 lica koja vrebaju decu i uznemiravaju žene na društvenim mrežama * Među ovim ljudima ima opasnih opsesivnih progonitelja, kaže Vladimir Vujić iz MUP

Srpska policija krivično goni 82 manijaka koji su na društvenim mrežama slali uznemirujuće i preteće poruke deci i ženama, kažu u Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a. Radi se o osobama za koje je procenjeno da bi svoje pretnje upućene preko telefona ili kompjutera vrlo lako mogle da ostvare i u realnom životu.

 

Prijavite policiji

Kako kažu u policiji, među njima ima i opasnih opsesivnih progonitelja, koji ne biraju način kako da stupe u kontakt sa žrtvom i naude joj.

Inspektor u Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Vladimir Vujić ističe da se, u moru pretnji i uvreda koje se pojave na društvenim mrežama, procesuiraju samo one koje predstavljaju pretnju po bezbednost i život žrtve.

ARNOU GUJONU NAJVIŠE PRIZNANJE VITEZ FESTA: Francuskom humanitarcu uručen mač ZLATNI VITEZ- SVETI STEFAN DESPOT SRPSKI

 

- Ove godine podneto je 77 prijava protiv 82 osobe koje su uznemiravale i progonile ženu i decu na društvenim mrežama. Bilo je slučajeva da je jedno delo orga

I vršnjačko nasilje
spada u "proganjanje"

Po članu 138a Krivičnog zakonika i vršnjačko nasilje je jedan vid proganjanja.
- Profil vršnjačkog nasilnika nije određen, ali to je uglavnom dete koje ima povećanu dozu agresivnosti, željno je dokazivanja u društvu ili ima kompleks niže vrednosti, pa iživljavanjem nad drugima to rešava. Bitno je da roditelji budu upućeni u svaki dečji problem i da ga reše zajedno sa decom i nadležnim institucijama - savetuje Marko Nicović.

nizovano pripremalo i učinilo više osoba, što predstavlja posebnu opasnost. Svi ovi ljudi terete se za krivično delo proganjanje, za koje je predviđena kazna zatvora do tri godine - kaže Vujić i objašnjava kako konkretno ovi manijaci progone svoje žrtve preko poruka i društvenih mreža.

- Radi se o veoma ozbiljnim pretnjama i uznemiravanju za koje je procenjeno da bi sa interneta moglo da se prenese i u stvaran život. Prvu grupu predstavljaju opsesivni progonitelji koji po svaku cenu, ne birajući način, sredstva i vreme, pokušavaju da stupe u kontakt sa svojom žrtvom, uglavnom odraslom ženskom osobom. U drugu grupu spadaju pedofili koji na društvenim mrežama vrbuju decu, stupaju u kontakt sa njima, postavljaju im pitanja, traže od njih slike, i na kraju pokušavaju da organizuju susret sa njima. Takođe, u manju grupu obuhvaćenu krivičnim prijavama spada i vršnjačko nasilje, usmereno na pretnje i uvrede među tinejdžerima - dodaje Vujić.

KRVAVI OBRAČUN U JOHANESBURGU! JOŠ JEDAN SRBIN UPUCAN U SAČEKUŠI U JUŽNOJ AFRICI!

On upozorava roditelje da proveravaju s kim im se deca dopisuju na društvenim mrežama, da obavezno sačuvaju svaku sumnjivu komunikaciju i predaju je policiji.

- Ukoliko roditelji vide neku sumnjivu konverzaciju na profilima svoje dece, neka naprave "skrinšot" i mi ćemo tačno videti sa kog naloga je poslata poruka. Policija će proceniti slučaj i, ako treba, momentalno reagovati - kaže Vujić.

Opasne pretnje

Policijski ekspert i član Međunarodnog borda direktora za borbu protiv narkomanije Marko Nicović objašnjava da se iza profila progonitelja uglavnom kriju osobe sa ozbiljnim psihičkim problemima.

Foto: Public

- Oni koji vrbuju decu preko interneta uglavnom imaju izmenjenu svest i poremećene potrebe. Putem poruka na mrežama oni traže nage slike njihovog tela, delove odeće, ucenjuju ih i teraju na susret ili video-pozive, aludirajući na seksualne fantazije. Sve zbog potrebe da zadovolje svoju bolesnu psihu. I mnoga deca nisu ni svesna koliko je to opasno, pa često prećute ovakve stvari, što je pogrešno. Neki čak i ispune šta se od njih traži misleći da će se tako otarasiti manijaka. S druge strane, žene su uglavnom na meti bivših partnera ili osoba čije su udvaranje odbile. Ti progonitelji vrlo lako svoje pretnje sa društvenih mreža sprovode u realnosti i zato savetujem žene koje se suoče sa ovakvim problemom da ga nipošto ne prećutkuju - objašnjava Nicović.

 

(VIDEO/FOTO) EKSPLODIRAO "GOLF 4" VODITELJKE MARIJANE MIĆIĆ! Eksploziv podmetnut, POVREĐEN NJEN OTAC KOJI JE VOZIO AUTO!

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amater

pre 5 godina

TREBA I RODITELJE KAZNJAVATI JER MALOJ DECI DOZVOLJAVAJU DA IMAJU FEJS+LAZNE PROFILE GDE SE PREDSTAVLJAJU KAO STARIJE OSOBE.ULICAMA DECA OD 10 GODINA I NAVISE NOSE MINI SUKNJICE A RODITELJI TO ODOBRAVAJU ILI SE PRAVE BLESAVI PA POSLE IM KRIV DJAVO STO IM PEDOFILI NAPADAJU DECU.MLADJIM LICIMA TREBA ZABRANITI POSLE 23h DA BUDU NAPOLJE BEZ PRATNJE STARIJIH OSOBA ILI RODITELJA,OVO PRAVILO JE VAZILO SVE DO OSAMDESETIH.

Rebeka

pre 5 godina

Ma o cemu pricas?Znaci po tebi i devojka provokativno obucena poziva na silovanje.I po tebi su onda same krive kad postanu zrtve??Zar trebaju zene i deca da idu zamotana da bolesnicima ne padne nista na pamet.Treba vratiti smrtnu kaznu,a ne pustiti monstrume posle par godina iz zatvora

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija