• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

18.10.2018

21:25

NAJVEĆI RASKOL U ISTORIJI PRAVOSLAVNE CRKVE! Srbi neće više moći na Hilandar?! Patrijarh Kiril već zabranio Rusima da se mole i pričešćuju na Svetoj Gori!

Društvo

NAJVEĆI RASKOL U ISTORIJI PRAVOSLAVNE CRKVE! Srbi neće više moći na Hilandar?! Patrijarh Kiril već zabranio Rusima da se mole i pričešćuju na Svetoj Gori!

Podeli vest

SPC će, sasvim izvesno, u raskolu stati na stranu Moskve, pa može da se desi da Vaseljenska patrijaršija Srbima zabrani ulazak na Svetu Goru!

Sukob između Vaseljenske i Moskovske patrijaršije nastao posle odluke Carigrada da nekanonski prizna šizmatičku ukrajinsku crkvu pokrenuo je najveći raskol u istoriji pravoslavlja. Taj raskol, upozoravaju stručnjaci, lako bi mogao da dovede i do toga da Srbima bude zabranjena poseta manastiru Hilandar, jednoj od najvećih srpskih svetinja!

Informerovi sagovornici naglašavaju da je Sveta Gora pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije i da bi ona, ako bi se SPC potpuno priklonila ruskoj crkvi, mogla da vernicima SPC privremeno ili trajno zabrani ulazak na ovu teritoriju!

Pokušaj balansiranja

Ovakvu bojazan dodatno pojačava odluka patrijarha ruskog Kirila koji je u utorak prekinuo sve kontakte sa Vaseljenskom patrijaršijom i istovremeno ruskim vernicima zabranio da ubuduće odlaze na Svetu Goru, da se tamo mole i pričešćuju. Zabranu patrijarha Kirila u Moskvi je obznanio njegov portparol Aleksandar Volkov.

Nakon ovakvog razvoja događaja, kažu dobri poznavaoci verskih prilika, mogla bi da usledi recipročna odluka Carigrada, odnosno zabrana ruskim vernicima da uopšte pristupe crkvama pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije. Ta odluka bi se onda, najverovatnije, primenjivala i na pomesne pravoslavne crkve koje u raskolu budu stale na stranu Moskovske patrijaršije. A SPC će se, to je sada gotovo sasvim izvesno, svrstati uz Rusku pravoslavnu crkvu.

Izvestan sukob sa Carigradom

Ako se SPC potpuno prikloni Moskvi, onda je raskol sa Carigradom neizbežan, pa SPC može da izgubi ingerencije na tlu Svete Gore
Željko Injac, verski analitičar

Verski analitičar Željko Injac podseća da SPC, trenutno, ali i kroz viševekovnu istoriju balansira između Moskve i Carigrada.

- Ako bi SPC potpuno stala na stranu Moskovske patrijaršije, onda bi se i ona priključila raskolu. Za sada SPC balansira. U slučaju da se ipak potpuno prikloni Moskvi, onda je raskol sa Carigradom neizbežan, a pošto je Sveta Gora pod jurisdikcijom Carigrada, to bi značilo da SPC gubi ingerencije na tlu Svete Gore. Nije stvar samo da li će Srbi moći da idu na Hilandar, nego i šta bi tad bilo sa njim samim! Međutim, nemojte zaboraviti, postoji mogućnost i da Sveta Gora otkaže poslušnost Carigradu... - objašnjava Injac.

Analitičar Stevica Deđanski kaže da u ovom trenutku Srbi mogu da idu na Hilandar, ali da u budućnosti može doći do zabrane.

Foto: Zadužbina Svetog manastira hilandara

- Ako Vaseljenska patrijaršija nastavi da deluje van kanona i ako oni počnu da prihvataju crnogorsku, makedonsku, pa čak i hrvatsku pravoslavnu crkvu, tada ćemo biti primorani da prekinemo odnose sa njima. Tek tada može doći do zabrana i srpski vernici više neće imati dozvolu da uđu na Hilandar - naglašava Deđanski.

Podrška Rusima

Na drugoj strani, teolog Miloš Stojković, koji je i poverenik igumana Hilandara, tvrdi da ovaj raskol nikako neće uticati na status i položaj našeg manastira i naših vernika.

- Stav ruske crkve jeste da njihov manastir Pantelejmon na Atosu treba da podrži stav ruske crkve. Oni će pozvati ruske vernike da se duhovno ne sjedinjuju sa pripadnicima Vaseljenske patrijaršije. Rusi koji dolaze na Svetu Goru neće više moći da se pričešćuju u Pantelejmonu i drugim manastirima. SPC je podržala ruski stav, ali nije zauzela stav da Srbi koji dođu na Svetu Goru ne mogu da se pričeste. Hilandar sa svim tim nema nikakve veze. Odluka patrijarha Kirila odnosi se isključivo na Ruse i ruske manastire... - objašnjava Stojković.

KRAJ! RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA prekida dijalog sa VASELJENSKIM PATRIJARHOM! Opstanak Pravoslavlja visi o koncu!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Nadam se da sada svi pravoslavni vernici shvataju koliko je pogubna bila odluka Carigradskog patrijarha. Koliko je važan stub jedinstva bio prethodni poredak. Molite se da se sve ove odluke vrate unazad, da se preispitaju. Pravoslavlje je odolelo zubu vremena, odolelo agresivnim ideologijama, odolelo unutrašnjim konfliktima i sada treba sami da ga uništimo zbog sujeta i pogrešnih pretpostavki. Ljubav prema Hristu mora nadjačati.

Vlad

pre 5 godina

Sta je pravoslavlje bez, oca i majke istog, Srbije.

Erk

pre 5 godina

Ovo pravoslavnim narodima nije dobro, a smatram ja bar, da je važnija carigradska gde je i nastala naša crkva, gde smo mi deo vaseljene! Opasna igra koja neuke i nerazumne može navesti na veliko zlo. Ima indicija da je Vatikan uspeo preko pravoslavlja kako na Balkanu tako i u Ukrajini, sprovede svoj plan star 1600 godina da prispoji katolicima sve pravoslavne narode.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija