• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs

20.10.2018

11:19

NOVA OVLAŠĆENJA KOMUNALNIM POLICAJCIMA?! Traže da rade u civilu i da naplaćuju KAZNE ZA NEPOŠTOVANJE USMENOG NAREĐENJA!

Društvo

NOVA OVLAŠĆENJA KOMUNALNIM POLICAJCIMA?! Traže da rade u civilu i da naplaćuju KAZNE ZA NEPOŠTOVANJE USMENOG NAREĐENJA!

Podeli vest

Nova ovlašćenja komunalne policije, kada je reč o kontrolama divljih taksista, samo što nisu stupila na snagu, međutim, na listi predloga za nova ovlašćenja našlo se još nekoliko interesantnih stvari, o kojima će se razmatrati - rad u civilu, dozvola za oduzimanje robe uličnim prodavcima, video-nadzor na uniformi komunalnog policajca...

Komunalna policija pokrenula je inicijativu da se u izmenama Zakona o komunalnoj policiji uvrste predlozi, koji bi ovoj službi olakšali rad, ističe za Alo Darko Dujović, šef komunalne policije.

Među novim ovlašćenjima je i rad u civilu. Ovakav rad bi komunalnoj polici olakšao posao kada je o uličnoj prodaji reč.

- Mogli bismo neometano da prilazimo uličnim prodavcima, koji inače, kad nas ugledaju, pobegnu. Primer ovog problema je Knez Mihailova, gde je situacija sad mnogo bolja nego pre nekoliko godina, ali i dalje se borimo sa uličnim prodavcima, koji prate naše kretanje, te u dogovoru sa svojim posmatračima beže kada smo u blizini - kaže Dujović i dodaje da upravo s uličnim prodavcima imaju mnogo problema.

KAZNE ZA BAHATE VLASNIKE PASA: Komunalna policija kontroliše da li vlasnici čiste za ljubimcima i stavljaju im povodac!

Kako kaže, do sada je ova služba imala problem ukoliko na mestu kršenja komunalnog reda ne zatekne počinioca.

- Do sad nismo imali pravo da prikupljamo informacije kod komšija i slično. Tražili smo da se to sad promeni, jer bismo tako mogli da uhvatimo lice odgovorno za prekršaj - kaže Dujović.

Zaustavljanje vozila

Komunalna policija sada nema pravo da zaustavi automobil u pokretu, već samo ukoliko je nepropisno parkiran.
- Ukoliko ih zateknemo u prekršaju, neretko sednu u auto i pobegnu. Sa novim ovlašćenjima imali bismo pravo da zaustavimo takve automobile i samim tim bi komunalni red bi bio bolji - kaže Dujović.

Prema njegovim rečima, sada, kad komunalna policija zatekne uličnog prodavca robe nepoznatog porekla i bez dozvole za prodaju, piše zapisnik i predaje ga tržišnom inspektoru. Neretko, usled nemogućnosti naplate kazne, prodavci dobijaju zamensku kaznu i tako problem ne biva rešen do kraja, ističe sagovornik.

- Tražili smo da nam se omogući zaštitna mera oduzimanja, što sada može samo tržišni inspektor da uradi. U tom slučaju bismo na licu mesta, uličnom prodavcu oduzeli robu za koju nema dozvolu. Verujemo da bi to mnogo smanjilo problem uličnih prodavaca - priča Dujović.

Efikasniji video-nadzor, kako kaže, takođe je jedan od zahteva.

- Mi i sada imamo ovlašćenje za video-nadzor, ali to podrazumeva korišćenje kamera samo na nekim lokacijama, gde konstantno dolazi do narušavanja komunalnog reda. Tražili smo da se to ovlašćenje proširi i da imamo kamere na uniformi, tako da možemo da ih koristimo na svakoj lokaciji koja zahteva snimanja upotrebe sredstava prinude ili pretres - kaže Dujović i ističe da bi pre početka snimanja svakako obavestili lice, što bi umnogome pomoglo zaštiti komunalnih policajaca.

DOLIJAĆE! Komunalna policija za petama nelegelnim taksistima!

Na pomenutom spisku našao se i predlog o kažnjavanju za nepoštovanje usmenog naređenja.

- Naime, tražili smo da, ukoliko komunalni policajac ispiše kaznu za nepropisno parkiranje i lice kome je kazna ispisana i dalje ne želi da se pomeri vozilo, treba da dobije kaznu za nepoštovanje usmenog naređenja. Ukoliko se ogluše o ovu naredbu, trebalo bi da plate: fizičko lice 5.000 dinara, preduzetnik 25.000, a pravno lice 50.000.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amater

pre 5 godina

SA OVIM OVLASCENJIMA KOJA IMATE NERADITE NISTA,VOZILA SU VAM PARKIRANA PO TROTOARIMA PORED SKOLA,OBDANISTA TAKO DA MAJKE SA DECOM IDU ULICAMA GDE SE ODVIJA SAOBRACAJ I RIZIKUJU ZIVOTE KAKO DECE TAKO I SVOJE.TREBA PRVO OBAVESTITI GRADJANE-VOZACE DA OD NAREDNOG MESECA VOZILA KOJA CINE PREKRSAJE BICE SLIKANA I KAZNE POSLATE NA KUCNE ADRESE JER BAHATOST PRVO TREBA EDUKOVATI PA ONDA KAZNJAVATI.

XXL

pre 5 godina

Režim nema para pa od građana malko da zavati po bilo kom osnovu ... ah da, 'žuti' su krivi za sve.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija