• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

21.11.2018

10:24

MALI: Više novca za plate, penzije i kapitalna ulaganja!

Društvo

MALI: Više novca za plate, penzije i kapitalna ulaganja!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali rekao je jutros da je Predlog državnog budžeta za narednu godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, usmeren na povećanje zarada, penzija i kapitalna ulaganja

Budžet, koji je usvojila Vlada Srbije, a koji će se naredne sedmice naći pred poslanicima, je reformski, razvojan i usmeren na poboljšanje života građana, rekao je Mali i dodao da je za plate zaposlenih u javnom sektoru izdvojeno 19 milijardi više u odnosu na ovu godinu.

Prema njegovim rečima, predlogom budžeta planiran je deficit od 23 milijarde, pet milijardi manji od ovogodišnjeg koji je na kraju prerastao u plus.

Među onima koji ovim budžetom dobijaju više, sa 51 milijardom je Ministarstvo poljoprivrede, koje povećava dotacije poljoprivrednicima. 

Za potrebe socijalne zaštite opredeljeno je, kako je rekao Mali, 113 milijardi dinara.

Transfer lokalnim samoupravama je na približnom nivou kao prošle godine, dok je za otplatu kredita, zbog pada kamata, sada izdvojeno manje, 116 milijardi dinara, dodao je ministar u izjavi za RTS.

- Ono što je važno je da je predlog budžeta rezultat mera preduzetih 2014. godine i želim da čestitam građanima jer imamo već treću godinu suficitit budžeta, stopa zaposlenosti je na 12 odsto - rekao je Mali.

- Budžet je koncipiran da ubrza razvoj, na povećanje zarada i penzija i da nastavimo reformski kurs - kazao je ministar finansija.

Povećanje plata 7-12 odsto i penzija je već predviđeno, a moguća su i dodatna povećanja.

- Zavisi od ekonomskih rezultata, ukoliko uštedimo novac za to, biće novih povećanja. I to samo iz realnih izvora, a ne kredita - rekao je Mali i istakao da su kapitalne investicije ključne u budžetu i iznose 3,6 odsto te da se u sledećoj planiraju 4 odsto.

- Da budemo efikasni po pitanju investicija i sav novac koji se za to opredeli da se i potroši - rekao je Mali.

Ministar kaže, da iako su predlogom budžeta predviđena nešto manja sredstva za ministarstvo rada, građani to neće osetiti.

- Naprotiv, nikada veća socijalna davanja. Radi se samo o preraspodeli sredstava. Važno je i da ćemo naredne godine manje izdvajati za kamate i kredite i polako se spušta javni dug što nam otvara prostor za investicije i plate - rekao je Mali.

Od 1. januara ukidaju se doprinosi za nezaposlenost na teret poslodavca u iznosu od 0,75 odsto.

- Cilj nam je razvojna podrška privredi i smanjenje opterećenja na zarade. Ukida se porez u iznosu od 12 milijardi dinara koji će ići na teret države - rekao je on.

Dalje, ministar finansija kaže da uz predlog budžeta postoji čitav set zakona koji u sebi sadrže ogromne poreske podsticaje. 

- Velika obaveza je kada ste u top pedeset da budete još konkurentniji i za investicije i za izvoz naše robe - pojasnio je on.

Kada je reč o odbijanju zahteva Prištine za prijem u Interpol Siniša Mali kaže da je to velika pobeda Srbije ali da treba ostati čvrsto na zemlji.

- Moramo da nastavimo da tražimo kompromis koji je osnov za stabilnost u regionu i na taj način smanjimo rizike investicija i obezbedimo dalji ekonomski razvoj - istakao je Mali.

Treba imati u vidu i da je razmena u okviru zemanja članica CEFT-e 3,9 milijardi evra od čega Srbija izvozi robu u vrednosti od 3,1, naveo je Mali.

- Sa svakim smanjenjem carina i barijera kao privreda dobijamo jer više izvozimo i za to treba da se borimo - zaključio je Mali.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
perica

pre 5 godina

Sve su to rezultati domaćinskog poslovanja ove Vlade i predsednika Vučića.

Mirko

pre 5 godina

Oseća se ekonomski napredak koji će naredne godine biti još brži i jači.

Vlasta

pre 5 godina

A, to znaci bolji zivot u Srbiji. Sjajna vest!

sasa

pre 5 godina

Znacajna je ovo stvar, mnogo nam je drago sto cemo napredovati jos vise u narednom periodu.

Natasa

pre 5 godina

To znaci da ce Srbija jos vise da se razvija.

Natasa

pre 5 godina

Srbija moze sada da mirno povecava kako plate tako i penzije,budzet je pun opet drzava u suficitu tako da mozemo graditi nove puteve,otvarati nove bolnice,vrtice ...a sve to zahvaljujuci domacinskim odnosom prema novcu i drzavi

Mrrrr

pre 5 godina

Višegodišnji napori Vlade daju rezultate.Poboljsanje se oseca u gotovo svim sektorima.

Dragana

pre 5 godina

Hvala penzionerima koji su izneli najveći teret ekonomskih reformi. Zahvaljujuci njima sada imamo nikada veće plate i penzije.

Gordana

pre 5 godina

Stabilan rast srpske ekonomije i BDP omogućio je povećanje plata i penzija

maša

pre 5 godina

Lepa vest za građane Srbije,mnogi će se obradovati.

lepic

pre 5 godina

Ministar Mali odgovorno obavlja svoj posao, sprovedene reforme daju rezultate.

Tamara

pre 5 godina

Pred građanima Srbije je bolja budućnost povećanjem životnog standarda i kapitalnih investicija.

Miki

pre 5 godina

Ekonomija Srbije stabilna i sada može se povećati plate i penzije

Miki

pre 5 godina

Tako je više novca za naše radnike i penzionere

Jova

pre 5 godina

Nakon stabilizacije javnih finansija prioritet su nam razvoj i rast životnog standarda.

Gavrilo Princip

pre 5 godina

Srbija vodi odgovornu finansiju politiku a ona je pretočena u budžet kako za ovu tako i narednu godinu.

Nk

pre 5 godina

Lepe godine su pred nama. Trud i rad se uvek isplati

minja

pre 5 godina

Svako pvećanje plate ili penzije, značiće svakom građanu.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija