• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mondo

27.11.2018

21:03

POČEO BOŽIĆNI POST! Pravoslavni vernici se pripremaju za najradosniji praznik!

Društvo

POČEO BOŽIĆNI POST! Pravoslavni vernici se pripremaju za najradosniji praznik!

Podeli vest

Za pravoslavne vernike u sredu 28. novembra počeo je Veliki ili Božićni post koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću

Tokom posta treba se uzdržavati od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela.

Božićni post je poslednji višednevni post u godini. Počinje 28. novembra i traje do 7. januara po gregorijanskom kalendaru (25.decembra po julijanskom). Traje četrdeset dana i zbog toga se u Crkvenom ustavu naziva Četrdesetnicom, kao i Veliki post. Post hranom počinje na dan svetog apostola Filipa, pa se zato naziva još i Filipovim.

Ovaj post je ustanovljen da bi se vernici pre dana Hristovog rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bi čista srca, duše i tela mogli da dočekaju sina Božijeg. Božićnim postom se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.

Božićni post ili Mala četrdesetnica podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših dela i zlih misli.

U toku celog posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste „na vodi”. Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti „na vodi”.

Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi”.

SLAVIMO BOŽIĆNE POKLADE, DAN ZA PRAŠTANJE I VESELJE! U sredu počinje božićni post!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija