• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net

14.12.2018

11:40

APEL MAJKE LEPE SRPSKE MANEKENKE MARIJE KOJA SE OBESILA: Hajde da lečimo mentalno zdravlje i suicidne misli!

Društvo

APEL MAJKE LEPE SRPSKE MANEKENKE MARIJE KOJA SE OBESILA: Hajde da lečimo mentalno zdravlje i suicidne misli!

Podeli vest

Prošlo je mesec dana od smrti manekenke i voditeljke Marije Ćurčić (25), a njena majka novinarka Ana Marija Alves Ćurčić objavila je poruku o teškim danima kroz koje prolazi njena porodica i ukazala na važnost borbe za mentalno zdravlje i borbe protiv suicida

Ovo je njen status na Fejsbuku: 

Dragi Prijatelji, 

Zelela bih da se pre svega jos jednom svima zahvalim na ljubavi, na podrsci koju nam pruzate svih ovih dana... Znam, vecina ce reci da nema sta da se zahvaljujem i sve to razumem jer bih i sama isto reagovala. No eto, moram jer prosto osecam da - moram. Znaci mi. Sve to zaista znaci. Jer je vazno, jer te Zivot, kad mu se prohte, na nezamislivo surov nacin na to nauci, podseti ili potvrdi ono sto si vec znao, podjednako surovo za svakog. I to je tako. I ne mozes tu nista do da se trudis da sutra budes bolji nego sto si to bio juce. Prema Sebi. Prema Drugima. Samo to moze dati smisao ovom uzasu, ovom bezdanu koji nam je zauvek promenio Zivote. 

MANEKENKA SE OBESILA KAIŠEM O GELENDER NA GALERIJI U IZNAJMLJENOM STANU! Majka i otac su morali da obiju bravu, a onda su zatekli STRAVIČAN PRIZOR!

No drzimo se. Idemo Dan po Dan. I svaki je vazan. I kad je los i kad je kao..."ok"? Nema tu ni velikih ni malih, svaki je Novi Korak. Ka Boljem. To jedino ima smisla. Zbog nase Marije. Slaveci Zivot. Njen Zivot. Nase Zivote. Razumete sta hocu da kazem? 

Zbog toga velika molba - uz vasu podrsku i pomoc, volela bih da pokrenemo kampanju kojom bi se, nadam se, barem za nijansu podigao nivo svesti o vaznosti brige o mentalnom zdravlju. Davimo se u crnoj hronici, pa hajde da probamo da smanjimo te stranice. 

Hajde da pomognemo, da ukazemo da depresija nije tabu, da kad si lose ima ljudi, ima strucnjaka koji mogu da ti pomognu, da se ne osecas krivim zbog toga, da te ne bude blam, da znas da nisi sam, da si svestan da zaista ima ko da ti pomogne. 

Hajde da ukazemo da Srbija nema nacionalni SOS telefon za prevenciju suicida koji bi radio 24/7. Da se o tome malo govori, a i to , po pravilu, iskljucivo nakon tragedija koje zavrsavaju na naslovnicama tabloida. Danima. Ovom prilikom, zelela bih da se javno zahvalim Kolegama koje su u tekstu navodili broj SOS telefona za prevenciju suicida, dostupnom od 17 do 23h. JEDINOG u Srbiji. Rec je o Centar srce, broj telefona je 0800-300-303 (poziv je besplatan), a mozete im se obratiti i na vanj@centarsrce.org . 

(FOTO) LEPOTICA SAHRANJENA U BELOM KOVČEGU: Stotine ljudi se na Zemunskom groblju oprostilo od Marije Ćurčić (25)

Pa hajde da pomognemo profesionalcima koji se bave ovom problematikom (vladin, nevladin, ciji god sektor), hajde da poradimo na edukaciji, na prevenciji, hajde da o tome otvoreno razgovaramo u skolama, kroz radionice, predavanja....Toliko sam predivne dece upoznala, nema tih reci kojima mogu da opisem tu Lepotu u njima. Predivna Ljudska Bica, predivna! Pa hajde ih sacuvamo. Pomognemo. Pomognemo Drugima. Pomognemo Sebi. 

Svi predlozi, sve sugestije su doborodose - pozeljno u inbox. Hvala unapred, u Makicino, Cokino, Djoletovo i moje ime, u ime nase porodice, nasih prijatelja. 

Ćerka novinarke i Đorđa Ćurčića, poznatog muzičara i člana benda "Del Arno", koja je bila i zaštitno lice brojnih beogradskih klubova ostala je upamćena po osmehu. 

Od 16. godine se bavila manekenkstvom, a od 17. televizijskim novinarstvom. Oni koji su je poznavali, rekli su da ništa nije ukazivalo da će doći do tragedije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milorad Culibrk

pre 5 godina

Majko predivna. Boga molim da Vas apel urodi plodom. Divim se Vasoj snazi da svoj bol pretocite u nauk drugima Hvala Vam. Ljubav pobedjuje.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija