• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.12.2018

13:28

DA LI ste spremni za  zimski minus?

Društvo

DA LI ste spremni za zimski minus?

Podeli vest

Mokri kolovozi, poledica, smanjena vidljivost kao posledica snega, kiše i magle mogu da zadaju dodatnu brigu vozačima

Pored obaveze upotrebe zimske opreme,  nadležni apeluju da je potreban maksimalan oprez i prilagođavanje brzine uslovima na putu  kako bi se  smanjio rizik od nezgoda.  Dodatno, lična odgovornost svakog vozača je i da blagovremeno pripremi automobil za predstojeću zimu kako verovatnoća od kvarova bila minimalna, sigurnost svih učesnika u saobraćaju na maksimalnom nivou.

Sveobuhvatna priprema za zimu podrazumeva kontrolu tehničke ispravnosti vozila kako bi se obezbedila bolja funkcionalnosta automobila čak i u nepovoljnim vremenskim uslovima.  Priprema četvorotoškaša obuhvata proveru stanja akumulatora kako ne bi došlo  do njegovog pražnjenja kao posledica niske spoljašnje temperature, proveru filtera vazduha, ulja i goriva a poželjno je obaviti i zamenu motornog ulja  kako bi se obezbedio pravilan rad motora i optimalna potrošnja goriva. Posebnu pažnju treba obratiti na upotrebu odgovarajuće tečnosti za stakla koja je prilagođena zimskim uslovima sa niskom tačkom mržnjenja, ali i zamenu, odnosno dopunu odgovarajućeg antrifriza kako bi se omogućila optimalna radna temperatura i zaštita motora od mržnjenja i korozije. 

Dolazak zime i pad spoljne temperature dodatno  pokreće  i pitanje pouzdanosti rada dizel motora. Kristalizacija parafina u dizel derivatu usled niskih temperatura  kao direktnu posledicu ima otežano paljenje motora i upravo iz tog razloga preporuka je da se u zimskim uslovima koristi aditivirano dizel gorivo sa poboljšanjim niskotemepraturnim karakteristikama. Kako bi dodatno unapredili funkcionalnost motora na dizel pogon savetuje se upotreba dizel derivata sa dodatkom kompleksa aditiva koji, pored toga što doprinose optimalnom radu motora i na ekstremno niskim temperaturama, omogućuju i  efikasnije sagorevanje goriva, bolju startnost, veću snagu, stabilniji rad motora čak i na debelom zimskom minusu. Ne treba zanemariti ni antikorozivno dejstvo aditiviranih derivata koje potpomaže efikasnijoj zaštiti celokupnog  sistema za gorivo i produžavaju radni vek motora.  

Prijatna i pre svega bezbedna vožnja lična je odgovornost svakog učesnika u saobraćaju,  u svim vremenskim prilikama. Pored strogog poštovanja svih saobraćajnih propisa, stručnjaci dodatno savetuju da u hladnim mesecima koji nas očekuju biramo pogonsko gorivo koje će obezbediti siguran start i stabilan rad motora, drugim rečima - pouzdanu vožnju, čak i na temperaturama koji su daleko ispod nule.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija