• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

18.12.2018

13:58

(FOTO) ZVANIČNO: KINESKI ŽIĐIN PREUZEO RTB BOR, uplaćeno 350 miliona dolara!

Društvo

(FOTO) ZVANIČNO: KINESKI ŽIĐIN PREUZEO RTB BOR, uplaćeno 350 miliona dolara!

Podeli vest

Kineska kompanija "Ziđin Majning" danas je zvanično preuzela Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru

Kineska kompanija juče je uplatila 350 mililona dolara za dokapitalizaciju, tako da joj je pripalo 63 procenta vlasništva nad RTB-om. 

Kompanija u Boru zvaće se Ziđin Bor Copper d.o.o. Bor a uskoro će joj, kako je najavio ministar Aleksandar Antić, biti pridodat naziv Srbija.

Ugovor o pristupanju novog člana, odnosno ugovor o preuzimanju danas su potpisali minstar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i izvršni direktor Ziđin-a i stariji potpredsednik te kineske kompanije Dzordz Fang.

Foto: Tanjug

Ziđin majning grup (Zijin Mining Group), kompanija koja je jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude izabrana je za strateškog partnera RTB Bor krajem avgusta ove godine, a plan je da ulože ukupno 1,26 milijardi dolara u RTB u narednih šest godina od čega će 75 odsto investirati u prve tri godine.

Ziđin se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta i da investira dodatnih 200 miliona dolara za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Investicijama je predviđeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje. 

Kineski partner ima i ambiciozan plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona. 

Foto: Tanjug

Plan kineskog strateškog partnera je da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a posle šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona.

Ziđin se obavezao da će u ekologiju i rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

Kompanija Ziđin u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. mestu liste najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Ugovor je potpisan u prisustvu ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga , državnog sekretara Ministarstva privrede Miluna Trivunca, kao i novog generalnog direktora kompanije u Boru Long Ji.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

RTB Bor zaslužuje svetlu budućnost, kao i svi radnici koji će moći da žive i rade u svom mestu. Kina je neverovatno snažan partner Srbiji i ogromna podrška u svemu. Srećno!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija