• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

24.12.2018

13:25

KONAČNA INFORMACIJA! Evo KOLIKO ĆE TAČNO koštati VRTIĆ! RODITELJI, PRIJATNO ĆETE SE IZNENADITI!

Društvo

KONAČNA INFORMACIJA! Evo KOLIKO ĆE TAČNO koštati VRTIĆ! RODITELJI, PRIJATNO ĆETE SE IZNENADITI!

Podeli vest

Cena smeštaja dece u predškolskim ustanovama ista i u 2019. godini. Grad i dalje subvencioniše boravak u iznosu od 80 odsto, odnosno 22.361 dinar. Ekonomska cena vrtića ostaje i dalje 27.952 dinara.

Cena boravka mališana u vrtićima ostaće ista i u sledećoj godini, potvrdio je za "Novosti" Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. Na osnovu kalkulacije, koju su uradile stručne službe Sekretarijata, ekonomska cena obdaništa ostaće 27.952 dinara, kao i do sada. Roditeljima će i u 2019. godini iznos na uplatnici biti 5.590 dinara mesečno.

Grad će nastaviti da subvencioniše boravak mališana u državnim predškolskim ustanovama plaćanjem 80 odsto od utvrđene realne cene, što "pretvoreno" u brojeve iznosi 22.361 dinar. Gradski sekretar ističe da je interes građana na prvom mestu, tako da će roditelji i dalje plaćati 20 odsto od ekonomske cene.

AJMO U DVORIŠTE! Zašto se deca danas ne igraju napolju?

- Roditelji će i u sledećoj godini plaćati istu cenu vrtića - kaže Gak za "Novosti". - Nastavljamo rad na tome da što više dece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, kao i da se smanje liste čekanja za upis u vrtiće. U državnim i privatnim vrtićima boravi oko 30.000 mališana više nego pre 10 godina, što govori da je oko 70 odsto dece obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem.

Iz gradske kase će se i u sledećoj godini izdvajati novac za besplatni boravak pojedinih kategorija najmlađih. Statistika govori da je od plaćanja računa izuzeto oko 5.800 dece, što je oko 300 više nego prošle godine. Najviše najmlađih, oko 89 odsto, ovo pravo ostvaruje kao treće i svako naredno dete u porodici. Osim ovog kriterijuma, u vrtićima besplatno borave i deca čije porodice primaju socijalnu pomoć, mališani bez roditeljskog staranja i oni sa smetnjama u razvoju.

- Socijalna politika Grada i Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu uvek će biti pomoć onima kojima je to najpotrebnije, i oni su oslobođeni plaćanja pune cene vrtića - ističe Gak.

AZBUKA NIJE NAJVAŽNIJA: Šta dete treba da zna pre polaska u školu?

Budući da je ekonomska cena za boravak deteta u državnom vrtiću 27.952 dinara, to znači da grad Beograd godišnje izdvaja skoro dve milijarde dinara za besplatan boravak osetljivih kategorija dece. Najviše dece besplatno boravi u vrtićima na Zvezdari, potom Čukarici i na Novom Beogradu.

"Privilegije" ima više od 3.500 mališana uzrasta od tri do šest godina koji pohađaju vrtić, dok ima oko 2.000 beba čiji su roditelji oslobođeni plaćanja računa za vrtić. U 17 predškolskih ustanova sa 314 objekata upisano je oko 60.000 dece, a Grad subvencioniše boravak oko 16.000 mališana u privatnim predškolskim ustanovama.

Na listi čekanja za upis u vrtić nalazi se oko 2.700 mališana. To je oko pet puta manje nego u proleće prošle godine. Očekuje se da će do kraja sledeće godine ovaj broj biti još manji.

Izgradnjom montažnih vrtića trebalo bi da se obezbedi oko 2.000 mesta, a kapaciteti će biti povećani preuređenjem prostora koje su ustupile opštine, Vojska Srbije, škole...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija