• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.Mandić

02.01.2019

21:02

MALI MILAN NIKAD NE PRIČA O MAMI I TATI I O TRAGEDIJI KOJU SU DOŽIVELI! Priča o dečaku koji je preživeo nezapamćenu porodičnu dramu

Društvo

MALI MILAN NIKAD NE PRIČA O MAMI I TATI I O TRAGEDIJI KOJU SU DOŽIVELI! Priča o dečaku koji je preživeo nezapamćenu porodičnu dramu

Podeli vest

Milan Ponjiger (10), koga su roditelji Palko i Ilonka poveli u smrt u decembru 2011. skočivši sa šestog sprata samačkog hotela na Zvezdari, preživeo je pad i danas je zdravo i pametno dete * Dečak živi u porodici svog brata od ujaka, koji mu je staratelj, zna šta mu se dogodilo, ali nikad o tome ne priča

Tog 6. decembra 2011. godine Srbiju je šokirala strašna vest: Vojni penzioner Palko Ponjiger iz Beograda i njegova supruga Ilonka skočili su sa šestog sprata samačkog hotela na Zvezdari zajedno sa trogodišnjim sinom Milanom. Poginuli su na mestu, ali dečak je preživeo i sa teškim povredama opasnim po život u kritičnom stanju prebačen je u bolnicu...


Danas je taj već desetogodišnji dečak Milan, uprkos užasnim psihičkim i fizičkim ranama, živo i zdravo dete. Moglo bi se reći i veselo i srećno, da sa sobom ne nosi teret strašne sudbine svojih roditelja, sudbine koja je za njega očigledno imala drugačije planove. Milan danas živi u stanu u Žarkovu, u porodici brata od ujaka, Miroslava Melega, koji mu je i staratelj. Deluje kao i svako drugo dete, voli fudbal, video-igrice, sneg, drugove... Ali roditelje, i njihovu i svoju strašnu tragediju, ne pominje nikada, baš nikada...

Biću matematičar

Već na ulasku u stan vidimo da je Milan dosta porastao, ali i da danas ima osmeh i pogled onog istog trogodišnjeg dečaka čija je slika pre sedam godina obišla Srbiju. Taman je toliko veliki da već sumnja u Deda Mraza, ali i dalje dovoljno mali da od njega traži poklone.
- I verujem i ne verujem u Deda Mraza. Ipak, ako postoji, zamolio bih ga da mi donese neku video-igricu ili avanturističku knjigu. To baš volim i želim - kaže nam Milan i odmah počinje da priča kako mu je u školi:
- Najviše volim matematiku i verovatno ću se baviti nečim što ima veze sa njom. Sviđaju mi se likovno, muzičko i fizičko, a srpski i engleski mi nisu omiljeni.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

POMOĆ O malom Milanu redovnu brinu ministar Zoran Đorđević i njegove kolege
Ožiljci na telu

Milana na tragediju podsećaju desetine ožiljaka na telu i slike oca i majke, koje su svuda u kući njegove babe na selu, gde ga često vodimo
Miroslav Meleg, Milanov staratelj

Milan Miroslava smatra ocem, a njegovu suprugu Gabrijelu majkom. Njihov sin Luka (13) mu je brat, a od pre dve godine ima i sestru Teodoru.
- Mnogo je volim, voli i ona mene, ali kad god ja hoću da se igramo, ona neće. Ponekad me i čupa, pa me tata brani. On me nekako uvek brani i sve mi popušta - kaže nam Milan.

I Miroslav nam, dok se izdvajamo u sobu podalje od dečaka da popričamo o njegovoj životnoj tragediji, kaže da je posebno osetljiv na Milana, koga smatra svojim sinom.
- Sve troje ih isto volim, iste im stvari kupujem, isto ih vaspitavam, za iste stvari ih grdim, jedina razlika je što sam prema Milanu ipak pažljiviji. Ne voli kad vičem na njega i trudim se da to ne radim - kaže Miroslav Meleg.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

On ističe da mali Milan zna za sudbinu svojih roditelja, zna i šta se njemu dogodilo, ali o tome, po savetu psihologa, nikada ne pričaju.
- Njega na ono što mu se desilo podseća i nekoliko desetina ožiljaka koje ima na telu. Međutim, roditelje ne pominje. Ne znam da li o ocu i majci priča sa našom babom, Palkovom majkom, kod koje često ide. U selu je kuća puna Palkovih i Ilonkinih slika, ali po savetu psihologa, mi u te njegove rane ne diramo. U suštini, svi mi, zbog njega, nekako tiho nosimo tu bol i svako se na svoj način od nje oporavlja. Cela rodbina i prijatelji se jako uznemire pred svaki 6. decembar. Ja sam bio veoma blizak sa ujakom i ujnom i često ih sanjam. Poslednji put su mi se javili u snu pred ovu godišnjicu - priča Meleg.

Foto: Informer DN

MALI MILAN 

Čekali ga 18 godina

Miroslav kaže da lično misli da ova tragedija nije ostavila bilo kakve psihičke posledice po Milana.
- Milan je jednostavno bio mali kad je ušao u našu porodicu, brzo se uklopio i on nas doživljava kao svoju porodicu. Tvrdim da je on jedno srećno i veselo dete uprkos svemu i, što je najbitnije, okružen je ljubavlju. Milan je bio toliko željeno i voljeno dete, 18 godina su ga roditelji čekali, i nama je rečeno da sve može da mu fali, osim ljubavi. A njega obožava rodbina i sa očeve i majčine strane i svi čine sve da mu ništa ne manjka. Koliko ga često vodim kod Palkovih, toliko često ide i kod Ilonkinih u Hrvatsku. On tamo ima ujaka, braću i drugove. Pošto je rođen 15. jula, oni insistiraju da kod njih slavi rođendan i ja to svake godine ispoštujem. Ponekad nam se baka ljuti zbog toga, ali šta da radimo - kaže Miroslav.

Bio u gipsu od glave do pete

Miroslav Meleg kaže da, kada su on i supruga odlučili da uzmu Milana, niko nije mogao da prognozira kako će teći njegov oporavak.
- Nismo imali pojma šta nas čeka s njim. Kada sam otišao u Tiršovu da ga vidim, on je bio u gipsu od glave do pete, samo su mu se oči videle. To nikad neću zaboraviti. Bio sam jako blizak sa ujakom, mnogo me je i ujna volela, i supruga i ja smo seli i razgovarali, shvatili smo da bi bilo ljudski i najnormalnije da Milan dođe kod nas, kakve god posledice po zdravlje imao - priča Miroslav.

Niko ne zna zašto su skočili

Meleg kaže da nikome nije jasno zašto su Palko i Ilonka odlučili da se ubiju, a još manje zašto su u smrt povukli i svoje dete.
- Verujte, svi smo u čudu. Ujna je bila toliki flegmatik da ništa nije moglo da je izbaci iz takta, a pogotovo nije moglo nešto da je natera na samoubistvo. Ujak je bio veseljak, generacije đaka kojima je predavao u vojnoj školi su ga obožavale. Nije njima život bio lak posle dolaska iz Bosne, ali mislim da su sve Bogu oprostili kad su Milana dobili. Pričali su ljudi da su se ubili jer su navodno dobili papir da se isele iz tog samačkog hotela. Ja taj papir nigde našao nisam, a tražio sam ga - ističe Meleg.

Milanu fudbaler kupio stan


Miroslav Meleg kaže da dobrotvori nikad nisu zaboravili malog Milana, a da je mu je jedan od njih kupio stan. Iako gradom kruži priča da je Milana stambeno obezbedio Darko Šarić, Miroslav kaže da to nije tačno.
- Milanu je stan na Vračaru od 46 kvadrata kupio fudbaler Aleksandar Jeftić, a ne Darko Šarić. Jednom sam u novinama pročitao vest da je Milanu Šarić kupio stan i jedinu vezu koju sam našao izmeđutoga jeste da je advokat koji je zastupao Jeftića, ujedno i pravni zastupnik Darka Šarića - objašnjava Meleg.

 

Zahvalnost ministarstvu
 

Poseta malom Milanu Ponjigeru je ostvarena zahvaljujući Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, a naročito ministru Zoranu Đorđeviću, koji nije zaboravio malog Milana. Đorđević je imao naročitu želju da malog Milana obraduje novogodišnjim poklonima.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija