• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

24.01.2019

10:26

DO 2040. IZUMREĆE 1,2 MILIONA SRBA! Alarmantni podaci Eurostata i Republičkog zavoda za statistiku

Društvo

DO 2040. IZUMREĆE 1,2 MILIONA SRBA! Alarmantni podaci Eurostata i Republičkog zavoda za statistiku

Podeli vest

Crne demografske prognoze kažu da će u Srbiji 2040. živeti oko 5,8 miliona ljudi, a 2060. manje od 5,2 miliona * Penzioneri će činiti skoro trećinu stanovništva, a deca jedva deset odsto

U Srbiji će 2040. godine živeti skoro 1,2 miliona stanovnika manje nego danas, a do 2060. čak 1,8 miliona manje, poražavajući su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) i evropske agencije Eurostat! Prema ovim alarmantnim procenama, umesto sadašnjih sedam miliona, Srba će za dvadesetak godina biti tek 5,8 miliona, a dve decenije posle toga samo 5,2 miliona.

Što je najgore, skoro trećinu ukupnog stanovništva činiće penzioneri, dok će dece biti jedva desetak odsto (pogledajte tabele). Stručnjaci uzrok za ove crne brojke vide u činjenici da iz godine u godinu imamo sve manje rođenih beba, ali i u masovnom odlasku mladih iz države.

Nezadrživo starimo

Demograf RZS-a Ljiljana Sekulić kaže da ovi podaci svrstavaju našu državu među evropske zemlje sa najvećim očekivanim smanjenjem broja stanovnika.
- Prema trenutnim procenama, najrealnije je očekivati da će u Srbiji 2040. godine živeti oko 1,2 miliona stanovnika manje nego sada, što znači da će nas biti između 5,8 i 5,9 miliona. U tom periodu zbog negativnog priraštaja izgubićemo najveći procenat stanovništva, a taj pad će se malo usporiti od 2040. do 2060. godine, kada ćemo izgubiti još oko 600.000 stanovnika - kaže Sekulićeva i dodaje da Srbi nezadrživo stare kao narod:
- Pre gotovo sedam decenija stanovništvo Srbije bilo je jedno od najmlađih u Evropi. Tad je udeo starijih od 65 godina bio svega 5,6 odsto, dok je danas čak 19,6 odsto. Najintenzivnije starenje desilo se kao posledica političke i ekonomske krize u Srbiji tokom poslednje decenije dvadesetog veka, obeleženo velikim iseljavanjem mlađeg stanovništva, odlaganjem rađanja i jakim padom fertiliteta. Stopa fertiliteta, odnosno prosečan broj dece koju u reproduktivnom dobu rađa jedna žena, u Srbiji je u 2017. godini bila 1,48. Koliko je ova brojka loša, najbolje govori podatak da je za održanje broja stanovnika neophodno da stopa fertiliteta bude 2,1.

Foto: Informer

 

Zaustaviti pad

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ističe da država čini sve da se ova poražavajuća statistika ne obistini.
- Od 2017. godine sprovodimo mere populacione politike i verujem da, ako nastavimo sa dobrim radom, ova crna statistika može biti izbegnuta ili ćemo bar uspeti da koliko-toliko ublažimo ove brojke. Upravo zbog toga napravili smo čitav niz planova, ali će prvi rezultati našeg rada biti vidljivi tek kroz nekoliko godina. Dobar primer borbe za bolju demografsku sliku jeste to što trenutno imamo više od 30 kompanija koje pomažu majkama da usklade rad sa roditeljstvom - navodi ministarka i dodaje:
- Životni vek je produžen, što je dobro jer to znači da je u našoj zemlji sada bolji životni standard. Ali uz 1.000 beba manje svake godine to, nažalost, znači da ćemo 2040. godine, baš kao što ova statistika kaže, imati skoro trećinu starog stanovništva.

TAKO SE BORI ZA SVOJ NAROD! NA KOSOVU U 2018. ROĐENO VIŠE OD 1.100 SRPSKIH BEBA! Srbi iz južne pokrajine pobeđuju belu kugu

Nikitović: Problem je i odlazak mladih


Demograf Vladimir Nikitović objašnjava da postoje dva glavna razloga za ovako loše demografske procene, a to je sve manji broj novorođenih i odlazak mladih iz zemlje.
- Već skoro 60 godina imamo manje od dva rođena deteta po ženi, što nije dovoljno za obnovu generacija. Ipak, nema samo Srbija ovaj problem već i mnoge zemlje uređenije od naše. Demografska slika ne može se popraviti za nekoliko godina, već je potrebna ekonomska stabilnost države koja će doprineti smanjenju iseljavanja mladih iz zemlje. Finansijska pomoć koja se sada daje majkama nije ključna u ovoj borbi, ali pomaže - napominje Nikitović.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mile

pre 5 godina

Nastavite sa "podrškom" trudnicama kao do sada i da nas bude bar upola manje do 2030

Tata

pre 5 godina

Neka da država prosečnu Nemačku platu i neka uvede zakon obavezno troje dece po porodici, a svako dete preko toga dodatno povećanje plate. Samo na 30 godina. Problem resen!

Marcco

pre 5 godina

A ko će meni da da prosečnu nemačku platu kad ne radim u državnim organima. Možda imam malo već platu od takvih ali za razliku od njih, radi i to kao konj.

jova

pre 5 godina

Šta Srbija treba da uradi da se rađanje dece naglo uveća : 1. Ukinuti satanski zakon punoletstva sa 18.god. na 15.god. dozvoliti brak od 14-15.god.devojkama pa i od 13.god. koje su razvijene uz pristanak roditelja. 2. Poštovati Božji zakon,koji glasi, Bolje se ženiti i udavati nego se upaljivati, ovaj Božji zakon važi upravo za razvijene devojke od 13.14.15.god. a ne za Babu i Dedu. Šta se danas događa. Devojka od 18.god. kada postaje punoletna, ona je promenila već 10.kreveta, dane provodi u kafićima do 5.časova ujutro, drogu može uzeti kad kog hoće.možad je abortirala,nemože imati decu već u 25.god.nije sposobna nizašto,a ova koja se udala u 15.god. do punoletsva ima već3.dece i zdrav brak,bez abortiranja,bez droge,bez upadanja u tuđe krevete. Treba da se poštuje Božji zakon a ne satanski. 3. Zabrana Abortusa,koja žena abortira,ona i izvršitelj ubistva (Ginekolig) na sud za ubistvo deteta. danas imamo da u zdravstvenoj ustanovi,u jednoj sobi žena abortira i ubija zdravo dete,odma do nje u drugoj sobi,doktori se bore za život bolesnoga deteta,i plaća se ogromne sume navca za lečenje u inostranstvu. Gospodine Dragane dostavite moj predlog Vučiću i nadležnim organima,neka donesu zakon kako sam predložio,i Srbija će biti puna dece.

Bogoljub

pre 5 godina

Zenama sa 4-ro i vise dece omoguciti da idu u punu penziju sa 60 godina starosti. Porodice sa 4-ro i vise dece obavezno dobijaju bolje placen posao a fakultetski obrazovana deca iz ovih porodica imaju prednost u zaposljavanju u JP i drzavnim sluzbama jer to drzava kanalise Dati i druge stimulanse. Ako se nesto ne preduzme za 50 godina ovo se vise nece zvati Srbija Mladi odose iz Srbije

Lala

pre 5 godina

Bogi je u pravu. Samo ako se nesto radikalno ne preduzme za 30 godina ovo se nece zvati Srbija. Pravo resenje da porodice koje imaju 4-ro i vise dece u delu Srbije sa malim natalitetom dobiju najvece beneficije i sve prednosti u zaposljavanju. Da zene koje imaju 4-ro i vise dece a imaju 60 godina idu u ppunu penziju i na tu penziju dobiju uvecanje od 20%

ciga

pre 5 godina

Neka umre birokratija u Srbiji .. sta ste drugima zeleli sada je vas stiglo ...

branko

pre 5 godina

bilo bi jos katastrofalnije stanje da druge etnicke zajednice ne vade negativan prirastaj. Slavica Djukic je samo demagog.

miki

pre 5 godina

Te crne prognoze se neće ostvariti jer će naš precednik da pobedjuje žute do 2040te (a i posle toga)

igor MKD

pre 5 godina

u makedoniji je jos gore. da bude jos paradoksalnije kod nas i albanci su u sunovratu sa natalitetom (prosek 2 dece po zenu). a o iseljavanju iz MKD i da ne pricam KATASTROFA !

Gajo Gora

pre 5 godina

Kamo sreće da izumre citava ta genocidna sorta.

Tatjana

pre 5 godina

Ugasite struju na dva sata i promovisite porodicne vrednosti, a pare ionako uvek fale. Platite 3 vestacke oplodnje cak i majkama koje su se ostvarile u ulozi roditelja,jer njih niko ne spominje, a leskovacka klinika puna takvih. Kasno se deca radjaju, svi bi slobodu i karijeru.

ihajjjj

pre 5 godina

Sta kaze gdja, vise od 30 kompanija pomaze !!!! Veliki uspeh !!! Taj doprinos ce biti merljiv za oko 100 -200 godina mozda !!! A zasto SVE kompanije u Srbiji ne pomazu, sta je problem da se to regulise? Problem nije od juce nego zadnjih 60 godina !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija