• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

29.01.2019

19:35

NAPUŠTENO NOVOROĐENČE SPASENO U POSLEDNJI ČAS: Evo kako je u selu kod Požarevca U SNEGU PRONAĐENA NAPUŠTENA BEBA!

Društvo

NAPUŠTENO NOVOROĐENČE SPASENO U POSLEDNJI ČAS: Evo kako je u selu kod Požarevca U SNEGU PRONAĐENA NAPUŠTENA BEBA!

Podeli vest

Tek rođenog dečaka ostavljenog po ciči zimi pred komšijskom kapijom u selu Crljenac našla u petak pre podne meštanka Biljana Topalović * Bio je sav mokar, izgladneo i promrzao, odmah smo zvali lekare, koji su ga zbrinuli, kaže Biljana

Muška beba stara svega jedan dan pronađena je u petak ujutru ostavljena u pletenoj korpi na ulici u selu Crljenac kod Požarevca! Dečaka je promrzlog i izgladnelog, sa nepodvezanom pupčanom vrpcom, pred komšijskom kapijom zatekla meštanka Biljana Topalović.

Beba je odmah zbrinuta u Domu zdravlja u Malom Crniću, a zatim prebačena u Opštu bolnicu u Požarevcu, gde će boraviti dok brigu o njoj ne preuzme lokalni Centar za socijalni rad. Dečak je van životne opasnosti, a kako kažu lekari, spasen je u poslednji čas od smrzavanja.

Zdravo dete

Prema rečima Biljane Topalović, mališan je jedva davao znake života kada ga je pronašla.

- U petak ujutru vraćala sam se od majke, išla sam peške sa bratom, i ispred komšinkinog dvorišta primetila sam pletenu korpu po kojoj je već napadao sneg. Baš mi je privukla pažnju jer se videlo da u njoj ima nečega, bila je puna. I nije mi đavo dao mira dok nisam prišla, a pozvali smo i komšinicu da bude svedok.

Nema komplikacija

Dečak nema nikakve zdravstvene komplikacije, zdrav je, pratimo ga, ima svu potrebnu negu...
Dr Danilo Nikolić, direktor Opšte bolnice u Požarevcu

Kada smo hteli da vidimo šta je unutra, začuo se krik. Sklonili smo sneg, otkrili ćebe i opazili tek rođenu bebu, sa nepodvezanom pupčanom vrpcom.

Nismo znali šta nas je snašlo. Šok i neverica. Gledali smo par minuta, jer nismo mogli da se opasuljimo. Međutim, odmah sam pozvala policiju i Hitnu pomoć i tražila dozvolu da pomerim korpu ne bih li utoplila dete, jer je napolju bilo ledeno - započinje svoju priču Biljana i nastavlja:

- Uneli smo bebu u moju kuću, skinuli stvari koje je imala, jer je skroz mokra i promrzla, osušili je i utoplili. Na snegu je jadno dete bilo sigurno par sati. U tom trenutku su došle nadležne službe, zbrinule bebu i odvele je u Dom zdravlja, odakle je prebačena u Opštu bolnicu. Bogu hvala da sam na vreme naišla. Da je dečak ostao još malo napolju po onakvom kijametu, ne bi sigurno preživeo.

Ostali u šoku

Pitala sam se šta je u korpi, a onda se začuo krik. Ostali smo u šoku kada smo shvatili da je unutra dete
Biljana Topalović

Direktor Doma zdravlja u Malom Crniću dr Emad Eslem kaže da je novorođenčetu, koje je potpuno zdravo i nema nikakvih anomalija, odmah pružena sva neophodna pomoć.

- Sredili smo pupčanu vrpcu, okupali bebu i uspostavili joj telesnu temperaturu, jer je dugo bila napolju. Dete je bilo svesno i nije imalo nikakvih vidljivih anomalija. Nije bilo životno ugroženo i, nakon ukazivanja prve pomoći, prevezeno je u Opštu bolnicu - ističe dr Eslem.

Izbegnuta tragedija

Direktor Opšte bolnice u Požarevcu dr Danilo Nikolić naglašava da je napušteni mališan za sada dobro, da je pod prismotrom lekara i van je životne opasnosti.

- Hvala Bogu izbegnuta je tragedija i dete je na vreme nađeno. Dečak je kod nas primljen u popodnevnim satima, i po analizama i stanju pupčanika reklo bi se da je tog dana i rođen. Nema nikakve zdravstvene komplikacije, nije u opasnosti, pratimo ga, ima svu potrebnu pomoć i nakon što ojača i bude potpuno zbrinut, Centar za socijalni rad će doneti dalje odluke - objasnio je dr Nikolić.
 

Požarevačka policija pokrenula istragu

 

U Policijskoj upravi u Požarevcu kažu da je ekipa odmah po prijemu informacije o nađenoj bebi izašla na teren i da je pokrenuta istraga kako bi se pronašli roditelji.

- U petak smo dobili poziv od meštana sela Crljenac da su u pletenoj korpi ispred jednog dvorišta pronašli tek rođeno dete. Uz ekipe Hitne službe i naši službenici su izašli na teren, obavili uviđaj, uzeli izjave i pokrenuli istragu. Za sada se radi na pronalaženju roditelja, nakon čega slučaj nastavlja da vodi Centar za socijalni rad - navode u PU Požarevac.

 

Procedura kao kod malog Jovana iz Čajetine

 

Dečaka pronađenog u Crljencu čeka slična sudbina kao i malog Jovana Gavrilovića, bebu koja je u oktobru ostavljena na pragu crkve u Čajetini i sada u bolnici u Užicu čeka na usvajanje ili prebacivanje u hraniteljsku porodicu.

- Centar za socijalni rad mora u saradnji sa policijom da ostavljenom detetu potraži roditelje, a tu postoji vrlo komplikovana procedura, i ako ih nađu i ako ih ne nađu. Detetu se u roku od mesec dana daje ime, a ako se roditelji ne pojave, šalje se u hraniteljsku porodicu, a zatim na usvajanje, ukoliko za to postoje uslovi - navodi se u zakonskim odredbama.

 

BEBA IZ ČAJETINE ZVAĆE SE JOVAN GAVRILOVIĆ! Dečak pronađen na pragu crkve dobio ime, a dobiće i porodicu




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija