• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer

31.01.2019

19:07

GLAS SA MINARETA ODJEKIVAĆE U NIŠU?! Mujezin će pozivati muslimane na molitvu, a to će čuti ceo grad

Društvo

GLAS SA MINARETA ODJEKIVAĆE U NIŠU?! Mujezin će pozivati muslimane na molitvu, a to će čuti ceo grad

Podeli vest

Niški imam Irfan Rekaj zahteva da se poziv mujezina koji sa vrha minareta podseća vernike na molitvu čuje dalje nego što se sada čuje sa Islam-agine džamije u centru Niša

Rekaj, takođe, smatra da žene muslimanske veroispovesti u tom gradu na ginekološke preglede treba da odlaze isključivo kod ženskih lekara i zahteva da se zaštiti stara Hasan-begova džamija koja je proglašena kulturnim dobrom.

Odmah po dolasku na mesto glavnog imama u Nišu, pre dve i po godine, Rekaj je, kaže, gradskoj vlasti predočio zahteve vernika u Nišu i okolini od kojih je glavni bio taj da se poziv na molitvu čuje van džamije.

Međutim, tvrdi da tada nije naišao na razumevanje i podršku da zahteve realizuje, jer bi tako nešto moglo izazvati nezadovoljstvo kod građana, zbog čega planira da inicijativu ponovo pokrene.

- Od velike važnosti za našu veru je da se molitva čuje van džamije i ja pokušavam da izborim to pravo za muslimane u Nišu, jer po zakonu, mi na to imamo pravo. Kad sam bio na sastanku sa gradonačelnikom i načelnikom za sigurnost tražio sam da se čuje molitva izvan džamije. Oni su mi rekli da to nije sigurno. Mi imamo ista prava u Srbiji i ako je Srbija naša majka, a ne maćeha, onda moramo imati ista prava - smatra efendija Rekaj.

On dodaje da će narednih dana zakazati sastanke kod gradonačelnika grada i načelnika Nišavskog okruga kako bi ih podrobnije upoznao sa zahtevima vernika kojih u Nišu ima blizu 20.000.

- Pokušavam da zakažem i sastanak sa direktorom Kliničkog centra u Nišu kako bi svim ženama muslimanske veroispovesti omogućio da na ginekološke preglede idu isključivo kod ženskih lekara, kao što je i u Novom Pazaru slučaj. Takođe bih želeo da porazgovaram o hrani koja se servira u bolnici, da se priprema poseban meni za muslimane, koji, kako je poznato, ne jedu proizvode od svinjskog mesa - kaže imam.

Rekaj objašnjava da se u drugim gradovima u Srbiji sa džamija čuje poziv na molitvu, te da ne vidi ništa sporno u tome.

- Poziv se čuje u dvorištu džamija, ne u gradu, osim u Novom Pazaru. U Smederevu se čula donedavno, osim poziva u 5 ujutro, da ne bi budila građane. Čuje se u Beogradu, ali u dvorištu, ne u celom gradu, čuje se i u Novom Sadu. Nikada se niko od građana nije zbog toga bunio. Dok sam služio u Smederevu nudili su mi i obezbeđenje, ali ja sam to odbio, smatram da mi ne treba, da smo mi slobodni građani. Naši običaji tako nalažu i mi se za to borimo - ističe on.

Foto: Informer

Napominje i da je u Niš došao da govori o miru, veri i ljubavi prema Bogu, a ne da provocira bilo koga i da se nada da će moći da ostvari prava koja bi muslimanska zajednica po zakonu trebalo da ima.

U gradonačelnikovom kabinetu o ovoj temi nisu mogli da govore, smatrajući da su to pitanja za više institucije, poput Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde, ali su kratko istakli da gradska uprava ima odlične odnose i dobru saradnju sa svim verskim zajednicama u gradu.

Stavovi Nišlija su podeljeni. Dok jedni smatraju da su verska pitanja na jugu Srbije osetljiva tema i da bi poziv mogao izazvati negodovanje građana ili čak i konflikte, drugi su mišljenja da je tako nešto sasvim legitimno.

SRBIJA SIGURNIJA OD AMERIKE! Naša zemlja na 58. mestu NAJBEZBEDNIJIH ZEMALJA na svetu

 

TEHNIČKI PREGLEDI I AGENCIJE PRESTAJU SA RADOM! Vozači će sami morati da registruju, a za to će im trebati CEO DAN!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nislija

pre 5 godina

Samo nam jos on hvali da se dere na onaj razglas da bih se se sto vise i dalje cuo,inace dzamija se nalazi u strogom centru grada Nisa ,dok njihov razglas ima 3 velika spoljna megafona velike jacine. U crkvama se sluzi liturgija bez spoljnog razglasa, pa mogu i oni tako da sluze bez spoljnog razglasa. Samo nesto izmisljaju da bih bili u centru paznje, treba mu razglas da bih drzao moleban ,ma nemoj..

ne verujem šta čitam

pre 5 godina

Gospodin bi trebalo da zna da to urlikanje sve Srbe podseća na GENOCID koga ja nad srpskim narodom počinila Otomanska imperija upravo u ime Alaha i Islama i da ne bi trebalo da provocira i poodseća na krvave korenove islama u Srbiji i na Balkanu, drugo šeriatski zakoni nisu u skladu sa propisima Evropske unije i svako pozivanje na iste je u suprotnosti sa interesima svih građana.

Kosta1984

pre 5 godina

Kad mi budemo imali ta prava u Pristini,Djakovici,juznoj Kosovskoj Mitrovici imacete i vi u Nisu.

Tanja

pre 5 godina

Zašto i ko ovo dozvoljava? Posle će nam djavo biti kriv.

Marcco

pre 5 godina

Nažalost, ovi moderni muslimani koriste zvučnike montirane na ove rakete tako da ni snajper tu ne pomaže.

Milan

pre 5 godina

Iza zatvorenih vrata možeš da radiš šta hoćeš i da se moliš kome hoćeš ali nemaš pravo da obametaš druge ljude preko razglasa itd. To se zove uznemiravanje. Tako je barem u Kanadi.

Zoka

pre 5 godina

To nikako se ne sme dozvoliti, uza svo uvažavanje njihove vere ali da neko ponovo počne da kao birov poziva sa džamije i da se to čuje do Čegra gde je Sinđelić samožrtvovao svoj život za oslobađanje od takvih birova to je ne prihvatljivo za Nišlije. Jedna građanka Niša je kategorički protiv toga i to bilo koja vlast da je to nesme dozvoliti barem dok postoji Srbija.

Tucko

pre 5 godina

Asto to ne zatrazite u Sloveniji??Tamo vas ima na hiljade al ne smete da zucnete bajo moj!!Zucnete li odmah proterivanje i oduzimanje vize!!

Bgd

pre 5 godina

Kad se u Rijadu budu čula zvona onda može i u Nišu mujezin.

Igor

pre 5 godina

Nikako to ne dozvoliti,ni nasa crkva se ne cuje.zasto da uznemiravaju nas pravoslavce,nikako ..ko su oni...u sred Nis.odma izlazimo na ulice.Srbija.....

milos

pre 5 godina

ima li zakon kao za auta u normalnom svetu za jacinu zvuka u decibelima ako nema odmah napraviti jedan

Brica

pre 5 godina

Zasto ovaj trazi da zene idu kod zenskog ginekologa? Ne daju da se njihovim zenama vidi kosa na glavi, pa ni "dole", a zaboravlja da one nemaju "kosu" , "dole".

Slobodan gradjanin

pre 5 godina

E Vi nepismeni botova ne razlikujete ko je Musliman a ko siptar. VI niste Srbi Vi ste Seselju finished botovi-fasisti.

Anheles

pre 5 godina

Ako vam se ne sviđa ovde,odselite se u Teheran.

ugljesa

pre 5 godina

Ako zelite da sam taj hodja da povuce to sto trazi samo mu recite da cete trazit od odgovornih naucnika da urade doslovan prevod kurana ili da ga prevedu sa engleskog ili francuskog od eminentnih naucnika. Obicni muslimani nikada nisu procitali tu knjigu islusaju samo ono sto im govore hodje a to je daleko od istine. Hitlerova knjiga je maciji kasalj prema kuranu. Savjetujem Srbima koji mogu da prevedu kuran da ga objavljuju na svim javnim stranicama.

Mungos

pre 5 godina

Kad počnu naša braća Srbi da idu na Kosovo slobodno na zadušnice, da se slobodno na Kosovu vrše bogosluženja, kad u Ulcinju pravoslavna crkva slobodno služi Veliki Petak i okupi vernike, kad Srbin po imenu Agim u Albaniji bude smeo da kaže da se zove Zoran, jer nesme još od Envera Hodže, e onda ćemo da možda uzmemo u razmatranje da li ćeš da pevaš i to unutar džamije?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija