• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

01.02.2019

16:10

GRIP ODNOSI ŽIVOTE U REGIONU, SRBIJU NIJE POKOSIO! Batut: Dobar odziv na vakcinaciju razlog što u Srbiji NEMA EPIDEMIJE!

Društvo

GRIP ODNOSI ŽIVOTE U REGIONU, SRBIJU NIJE POKOSIO! Batut: Dobar odziv na vakcinaciju razlog što u Srbiji NEMA EPIDEMIJE!

Podeli vest

Epidemija virusa gripa vlada u svim zemljama u okruženju, a u Institutu za javno zdravlje Batut kažu da epidemije u Srbiji nema i da je, najverovatnije, neće ni biti do kraja sezone

Epidemiolog Batuta Darija Kisić Tepavčević kaže da je u Srbiji, kao i u regionu, u cirkulaciji virus tipa A, ali da je u našoj zemlji vakcinacija odrađena pravovremeno, stanovništvo je zaštićeno, te nije bilo epidemije.

Ona za Tanjug pojašnjava da je odziv na vakcinaciju najbolji u poslednjih deset godina i da je to razlog zašto Srbiju nije zadesio scenario zemalja iz regiona. 

U Hrvatskoj je epidemija do sada odnela 45 života, Republici Srpskoj 16, Crnoj Gori pet. 

To što je u regionu grip odneo mnogo života, Kisić Tepavčević objašnjava da najverovatnije imunizacija nije urađena na vreme, a da su više od 95 odsto umrlih hronični bolesnici.

- Hronični bolesnici su skloniji da imaju i bakterijske superinfekcije što može da dovede do smrtnog ishoda. Napominjem, kod nas je ta grupa zaštićena na vreme, što je upravo razlog zašto nemamo toliko smrtnih slučajeva - kaže epidemiolog.

Sezona gripa se sada nalazi na svom vrhuncu, što je očekivano za ovaj period godine. Od početka ove sezone do danas u Srbiji je prijavljeno 68.516 oboljenja sličnih gripu, a četiri osobe preminule su od ovog virusa, kažu u Batutu.

Virus tipa A na teritoriji naše zemlje prisutan je od kraja decembra prošle godine. Ovaj virus se lagano širi, putem vazduha, direktnim i indirektnim kontaktom.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rodoljub

pre 5 godina

Mislim da je bas suprotno. Vakcinisano je samo ispod 70.000 ljudi i zato nema zrtava.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija